Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Over
    • Het team
  • Shop
You are here: Home / Voorgerechten / Terrine van rode biet en geitenkaas

Terrine van rode biet en geitenkaas

9 juni 2020 By Andrea (Anniepannie.nl) 4 Comments


Terrine van rode biet en geitenkaas uit Zero Waste - ANNIEPANNIE

Bietjes en geitenkaas, een match made in heaven. Ik liet het al eerder zien in dit recept voor fancy ravioli van rode biet en geitenkaas. Dat klinkt trouwens heel ingewikkeld, maar dat is het niet. Een typisch kleine-moeite-groots-effect recept. En daardoor is de bietenravioli één van de populairste recepten op Anniepannie.nl rond de Kerst! Het recept van de foto, een terrine van rode biet en geitenkaas, valt ook helemaal in de categorie #kleinemoeitegrootseffect. Boy o boy, wat hou ik van dat soort gerechten! Deze prachtige terrine kun je gewoon de dag van tevoren al maken. Hoe handig is dat?! Nooit meer stress in de keuken bij een (Kerst)diner.

Terrine van rode biet en geitenkaas en… Zero Waste!

Naast dat deze terrine van rode biet en geitenkaas heel lekker is, is het ook nog eens een anti-verspillingsrecept! Je gooit namelijk niets weg, je gebruikt van de sinaasappel zowel de sap als de schil en zelfs van de bietjes gebruik je de schillen voor de vinaigrette. Hoe fantastisch! Het gerecht komt uit het boek ‘Zero Waste’ van PEPEAT en ik vind het onwijs tof dat ik vandaag het recept met jullie mag delen. Sla deze op voor je eerstvolgende etentje met vrienden of – en daar is ‘ie uitermate geschikt voor – alvast voor het Kerstdiner. ;-)

Terrine van rode biet en geitenkaas uit Zero Waste - ANNIEPANNIE

Terrine van rode biet en geitenkaas

Deze terrine van rode biet en geitenkaas ziet er super feestelijk uit. Leuk als voorgerecht bij een (Kerst)diner!
5 van 3 stemmen
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur 30 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 3 rode bieten van gemiddelde grootte
  • 70 mililiter ciderazijn
  • 1 glas water
  • 600 gram dikke kwark
  • 250 gram zachte geitenkaas
  • 1 biologische sinaasappel
  • 100 milliliter olijfolie

Instructies

  • Maak de avond van tevoren de bieten goed schoon en schil ze. Doe de schil van de bieten in een kommetje en laat weken in de ciderazijn, zodat deze aroma en kleur krijgt. Zet een nacht in de koelkast.
  • Verwarm op de dag zelf de oven voor op 140°C.
  • Leg de bieten op een bakplaat, voeg het water toe en bestrijk met olijfolie. Bak de bieten 1 uur in de oven.
  • Roer de kwark en geitenkaas door elkaar in een kom. Schep dit mengsel in een vergiet, zet er een kom onder en laat 1 uur uitlekken in de koelkast. Kruid de uitgelekte kaas met de olijfolie, peper en zout. Rasp de sinaasappelschil en voeg toe. Bewaar het sap van de sinaasappel voor de vinaigrette.
  • Bekleed een lange bakvorm of terrinevorm met bakpapier. Snij de bieten in schijfjes van ongeveer 5 milimeter dik. Schik deze op de bodem van de vorm en bedek met een laag kaas. Herhaal tot de vorm opgevuld is en eindig met een laag bieten.
  • Dek af met bakpapier en leg er een gewicht op (bijvoorbeeld enkele blikjes of flessen). Zet een nacht in de koelkast.
  • Zeef de volgende dag de gearomatiseerde bietenazijn en voeg het sinaasappelsap, een scheutje olijfolie en wat peper en zout toe.
  • Ontvorm de terrine van rode biet door hem omgekeerd uit te draaien op een bord. Verwijder het bakpapier en serveer één sneetje per persoon met de sinaasappelvinaigrette.

Notities

Wijntip: Een natuurlijke wijn, bij voorkeur een oranje wijn. De subtiele oxidatieve toetsen en lichte hint van vluchtige aciditeit gaan wondermooi samen met dit frisse recept.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk! Deze bietenterrine lijkt me ook heerlijk met knapperig brood en een groene salade.

Meer mooie voorgerechten met rode biet:

Fancy ravioli van rode biet en geitenkaas (héél makkelijk om te maken!)
Bietentartaar met doperwtencrème en pecannoten
Bietensalade met blauwe bessen
Bietencarpaccio met dadels en hazelnoten

Meer ‘no waste’ recepten:

Als je benieuwd bent naar meer ‘no waste’ recepten zoals deze terrine van rode biet en geitenkaas, dan raad ik je aan om het boek Zero Waste te bestellen. Het staat vol recepten die verspilling tegengaan: van pesto van radijsloof, tot gepekelde venkelstelen en in koffiedik gestoofde groenten.

Dankzij de gratis Admented app bekijk je met je smartphone of tablet ook direct de receptvideo’s met de Vlaamse tv-chef Jeroen De Pauw. Door Augmented Reality komt hij letterlijk tot leven in het kookboek Zero Waste. Je scant met de app de afbeelding en via je telefoon gaat op de plek van de afbeelding een filmpje spelen. Je moet het zien om het helemaal te begrijpen, haha. Heel tof gedaan!

Het Zero Waste boek heb ik gekregen. Ik besloot zelf om er onder andere deze mooie bietenterrine uit te delen. Vanzelfsprekend schrijf ik alleen over kookboeken waar ik zelf écht fan van ben. Deze valt zeker in die categorie en heeft een mooie plek gekregen in mijn (ietwat uitpuilende) kookboekenkast.

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen om deze terrine van rode biet en geitenkaas te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Filed Under: 7 ingrediënten, Kerst, Kookboeken, Lunch, Pasen, Recepten, Vega, Voorgerechten Tagged With: biet, bieten, bietjes, geitenkaas, kwark, sinaasappel

« Aubergine met miso en Parmezaanse kaas uit de oven
Soep met garnalen, koriander en kokosmelk »

Comments

  1. Ing says

    1 januari 2021 at 20:32

    Moet het niet uitlekken met een theedoek ofzo? Ik krijg nu lekkere kwark geitenkaas wormpjes uit de gaatjes van het vergiet 😆
    En nog een vraag : kan het ook met gekookte bietjes en zo ja, hoe kan ik die het best klaarmaken hiervoor?

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) says

      1 januari 2021 at 21:49

      Haha dat klinkt echt heel grappig 😆. Je hebt een fijnmazig vergiet nodig, maar een schone theedoek kan inderdaad ook goed! Gekookte bieten gebruiken kan ook, alleen is dit gerecht veel lekkerder met geroosterde bieten. Door het roosteren krijgen ze extra veel smaak.

      Beantwoorden
  2. Katinka says

    10 juni 2020 at 08:49

    5 sterren
    Wat een fantastisch prachtig recept is dit!!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) says

      11 juni 2020 at 08:12

      Leuk hè? En niet eens moeilijk.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

anniepannie_nl

Anniepannie.nl | Andrea Tegel
Een heel gelukkig nieuw jaar voor jullie allemaal. Een heel gelukkig nieuw jaar voor jullie allemaal. 💜 Ik ben een beetje onder een steen gaan liggen de afgelopen weken, omdat er privé een hoop heftigs speelt. De komende tijd ga ik proberen regelmatig wat lekkers te posten, dat leidt af en dat is fijn. Het lukt me misschien niet altijd om op al jullie reacties en berichtjes te reageren. Maar blijf ze sturen, ik geniet er zó van!

Vandaag deel ik jullie meer dan 75 (!) ge-wel-dige antwoorden op mijn vraag ‘Wat wens je Nederland toe’. Een vraagsticker die ik spontaan in m’n story gooide na de laatste persconferentie. Van ontroerend tot hysterisch grappig, ik raad je aan om zeker even naar rechts te swipen. Enjoy!

Veel liefs,
Jullie Annie

PS: volgende keer probeer ik iets breder te lachen. #beloofd 🤗
*ACTIE GESLOTEN * Wat snack jij het liefste tijden *ACTIE GESLOTEN * Wat snack jij het liefste tijdens een kerstfilm? Laat het weten in een reactie, volg @coopsupermarkt en @anniepannie_nl en maak kans op een feestelijk kerstpakket van Coop supermarkten. Omdat het al bijna Kerst is, maak ik de winnaar morgen meteen al bekend via mijn stories. May the odds be ever in your favor! 🤞🏻🤩

Ultiem Kerstgeluk is voor mij: samen met Roel foute kerstfilms kijken onder het genot van een 'hapjesdiner'. Spaanse vleeswaren, gevulde peppadews, olijfjes, stokbrood met smeersels, nootjes en... lekkere bubbels om het jaar feestelijk af te sluiten. Want 2020 was ook voor ons een 'hell of a ride', maar er zijn zeker ook een hoop mooie momenten geweest. Tijdens de Kerstvakantie staan we daar samen bij stil en hopen we vooral lekker tot rust te komen en te genieten! 🎄🍾🥂💜

#samenmetcoop #anniepanniewerktsamen #coopsupermarkt
Ohhh lieve mensen, echt hoor, deze moet je proeven Ohhh lieve mensen, echt hoor, deze moet je proeven. Een hele bloemkool in bladerdeeg, met een laagje truffelmayonaise en een ‘duxelle’ van paddenstoelen. Geserveerd met een romige blauwe-kaassaus waarvan ik alweer ga watertanden als ik erover schrijf. (JA, je mag ook een andere kaas gebruiken als je niet van de blauwe club bent!). Allemachtig, wat is dit goddelijk... Helemaal Kerstproof!

Ik weet, tijdens sjieke diners houden we ervan om in de keuken de bordjes op te maken en dan pas uit te serveren. Net zoals in een restaurant. Maar ik wil je met dit gerecht toch aanraden om dat niet te doen. De bloemkool 'en croute' ziet er namelijk juist in z’n geheel ontzettend spectaculair uit! Op de bovenkant van de bladerdeegkorst kun je nog een mooie decoratie maken, bijvoorbeeld een kerstboompje, een ster of een blaadje. Snijd de bloemkool pas aan tafel aan, zodat je eerst alle ‘oh’s en ah’s’ in ontvangst kunt nemen. Als je een mooie braadslede hebt, zoals de Superior Triply braadslede van @bk_cookware, dan staat dat prachtig op de (kerst)tafel. 

Hoewel deze ‘bloemkool en croute’ natuurlijk dé eye-catcher van de tafel is, vind ik het altijd leuk om de tafel mooi aan te kleden. Ik koos hier voor een tafelkleed in kerstig groen (het is tenslotte over een week al Kerst!) en met een print van abstracte kerstbomen. Leuke servetjes erbij, glaasjes wijn erbij, niks meer aan doen! Hoe kleden jullie de kersttafel het liefst aan? En wat zijn überhaupt jouw kookplannen voor Kerst?

De link naar het recept vinden jullie via de link in mijn bio @anniepannie_nl. 

#KerstmetBK #kokenmetBK #anniepanniewerktsamen met #BKCookware
Ik leef voor super crunchy aardappeltjes. Vandaag Ik leef voor super crunchy aardappeltjes. Vandaag deel ik weer een heerlijk recept met jullie: geplette krieltjes uit de oven met sinaasappel en rozemarijn. Een geweldig (Kerst!) bijgerecht, bomvol smaak. Ik maakte de krieltjes klaar in mijn nieuwste liefde van @bk_cookware. 

Voor dit recept gebruikte ik de Superior Triply braadslede van BK. Een hele mond vol, maar dan heb je ook wat. De unieke constructie van twee lagen roestvrij edelstaal met een laag aluminium ertussen zorgt voor een snelle en gelijkmatige warmteverdeling. Precies wat we nodig hebben voor mooi gebruinde en über crunchy krieltjes uit de oven! De braadslede is trouwens zo robuust, dat ik er van overtuigd ben dat hij een leven lang mee gaat. Wees dus niet verbaasd als ik over een jaar of 40 nog steeds recepten deel uit deze topper. Ik zet bij deze een reminder in mijn agenda om het t.z.t. te checken, haha! 👵🏻

Mocht je inner foodie jaloers zijn geworden op deze braadslede... Je kunt 'm nu met maar liefst 30% korting shoppen op de site van @bk_cookware als je de code ANNIEPANNIExBK gebruikt. Whoop whoop!

Als je snel zo'n crunchy krieltje door de mayo wilt halen: haast je voor het recept naar www.anniepannie.nl. Directe link staat ook in mijn bio @anniepannie_nl. 

#kerstmetBK #kokenmetBK #anniepanniewerktsamen met #BKcookware #geenarreslee #maareenbraadslee
Normaal gesproken eet ik bíjna nooit koekjes. Beh Normaal gesproken eet ik bíjna nooit koekjes. Behalve met Kerst! Kerstkoekjes lust ik all day every day. Zelfs tijdens het ontbijt, hehe. Omdat ontbijten met alleen een bord koekjes stiekem niet zo'n goed idee is, ga ik morgenavond kijken naar 24Kitchen Feestdagen met Rudolph op 24 Kitchen. Die uitzending draait namelijk volledig om het kerstontbijt! Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Rudolph onder andere een gezond kerstbrood, een tomaat-cheddaromelet (uit de oven!), een boter-kerstkransje met kerstboomtoast en een kerstontbijt-trifle gaat maken. HO HO HO wat klinkt dat lekker! Dat ik sinds kort fan ben van ovenfrittata's wisten jullie al, ik ben daarom super benieuwd naar de ovenomelet van @rudolphvanveen_official. De uitzending kun je trouwens gewoon gratis kijken op Kanaal 24.

Kijk je met me mee? Als het antwoord daarop 'YES GIRL! NATUURLIJK!' is, let dan even extra goed op: morgen zet ik in mijn story een prijsvraag online. Het antwoord zie je in de uitzending op 24Kitchen op Kanaal 24, morgenavond (16 december) om 18:30. Zodra je het antwoord weet: haast je als de wiedeweerga naar mijn story @anniepannie_nl en vul het antwoord in. Je maakt dan kans op niet alleen de dagprijs - bestaande uit een kookboek van Rudolph, een set stekers voor kerstkoekjes en de @24kitchen_nl kersttrui (swipe naar rechts) - maar óók op de hoofdprijs: een bakworkshop met the one and only Rudolph van Veen. Super leuk! Overigens verzorgt Rudolph iedere werkdag kerstinspiratie op Kanaal 24, je kunt dus óók vanavond al in hogere kerstsferen komen. 👼🏻🎄🤩

#anniepanniewerktsamen #feestdagenmetrudolph #kerstontbijt #kerstkoekjes #kerstinspiratie samenwerking
VET random deze foto, maar ik had zin om wat vroli VET random deze foto, maar ik had zin om wat vrolijks te delen te midden van al deze COVID-shit. Ik vind het bedroevend om me te realiseren dat er mensen zijn die zó asociaal en tenenkrommend dom zijn dat ze als een stel driftige kleuters op het Binnenhof gaan staan trommelen en fluiten tijdens een ontzettend belangrijke toespraak die écht écht écht niet voor de lol wordt ingelast. Maar... al weer veel teveel woorden daaraan vuil gemaakt! In mijn story staat nu een heel gezellig vragenblokje waarin je iets liefs en positiefs voor je medemens mag wensen. Ik ga voor mínstens 100 reacties en die wil ik dan allemaal in een gezellige post gaan delen ergens in de komende week. Dát lijkt me nou tof en hoopgevend. Een beetje een ‘wij’ gevoel creëeren. We doen dit met elkaar, namelijk. Nederland, make me proud! 🤗🤗🤗

En nu uitleg bij deze foto. Ik fiets hier met een enorme joekel van een kalkoen op m’n bagagedrager, op weg naar vrienden met een grotemensenoven. Afgelopen zondag bereidde ik voor het eerst een gevulde kalkoen van @copastraditionalturkeys, die ik een week eerder kreeg van @boersenboers. Ik vond het super leuk om te doen en het is nog goed gelukt ook! Ik kreeg hulp van m’n goede vriend Bas en z’n Boretti. #borettibas 😜 In mijn stories ga ik het hele verhaal met jullie delen. Even geduld want ik moet nog wat foto’s van m’n camera halen. Vul tot die tijd eerst maar even dat gezellige vragenblokje in met jouw allerliefste wens voor Nederland. Er zijn nú al pareltjes binnengekomen. Dank daarvoor! ❤️
Volgen op Instagram

Nu populair

Chocolademelk van cacaopoeder
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan
Zelfgemaakte pindakaas uit de blender
Geplette Roseval aardappels uit de oven + crunch tip!
Varkenshaassaté met pindasaus

Elke maandag de nieuwste recepten in je mailbox?

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Kokoskoekjes met lemoncurd uit No Waste - ANNIEPANNIE

Kokoskoekjes met lemoncurd

ELKE MAANDAG DE NIEUWSTE RECEPTEN IN JE MAILBOX?

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2021 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok