Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Foodfun / OESTOUR – Zeeuwse oesters zoeken met Thijs!

OESTOUR – Zeeuwse oesters zoeken met Thijs!

4 februari 2016 By Andrea (Anniepannie.nl) Reageer


oestour-thijs-en-annieEen tijdje geleden ging ik op tour. Op OESTOUR om precies te zijn! Samen met culizwager Thijs trok ik de stoute schoenen (eh, kaplaarzen) aan. Thijs houdt net als ik onwijs van koken en restaurantje spelen. Misschien ken je hem nog wel van onze workshop bij de Librije! Deze keer gingen we oesters zoeken in Zeeland en dat was zó leuk dat ik jullie de foto’s en verhalen niet wil onthouden.

De oester waar we het op gemunt hadden was de Zeeuwse creuse. Niet de platte variant die je vaak in restaurants ziet, maar de wilde, ‘bolle’ variant. Het verschil? Zeeuwse platte zijn gekweekt, zodat ze een perfect formaat hebben en – de naam zegt het al – plat zijn. Dat is mooier en tegelijkertijd zijn ze ook een stuk makkelijker te openen. Zeeuwse creuse zijn weerbarstiger maar smaken minstens even lekker. Het mooie? Ze zijn gratis op te halen in Zeeland…

Moet je ze wel eerst even rapen natuurlijk. En dat blijkt eigenlijk veel makkelijker dan ik van tevoren dacht! Ze liggen letterlijk ‘voor het oprapen’. Natuurlijk is de kunst om de beste en lekkerste oesters er tussenuit te zoeken. Gewapend met een emmer, handschoenen en een schroevendraaier gingen we op pad! We hadden ons lekker dik ingepakt, vooral thermo-Thijs (haha).

oestour-groepGids Sonja vertelde ons in geuren en kleuren dat oesters kunnen wisselen van geslacht (knap). En doordat oesters geen pootjes of vinnetjes hebben gebeurt alles op één plek. Dat betekent dat zodra het tijd is om voort te planten, de larfjes die tijdens de ‘bevalling’ soort van worden uitgespuwd ook weer neerdalen op hun familieleden (broedval heet dat). Dus kleinzoon groeit bovenop zoon en zoon groeit op opa, zeg maar. De regel voor het vinden van een goede oester is dan ook dat je niet te ver terug in de familie moet gaan. Doordat al die oesters namelijk in een soort trossen op elkaar groeien, kan achter-achter-achtergrootvader door al het gewicht nog maar moeizaam zijn schelp openen. Er komt zo dus nog maar weinig vers zeewater in z’n huisje. Zielig hè?

oestour-oester-emmersOok een goede regel om te checken of een oester ok is, is om hem te openen. Vervolgens giet je het water in de schelp eruit. Nu moet de oester direct zelf weer vochtig worden. Gebeurt dat niet, dan kun je ‘m beter niet opeten. Het openen van wilde oesters is trouwens knap lastig. Ik heb drie oestermessen kapot gemaakt! Oeps. :)

oestour-oester-openenNadat we onder het genot van een La Chouffe’je zoveel mogelijk van onze zelf geraapte oesters hadden geopend, was het etenstijd. Tijdens het oesters zoeken door had ik overigens al een aantal van mijn oesters gesnackt. Er liep namelijk iemand rond met zo’n heupflacon zeewierjenever en in combinatie met zo’n verse oester smaakt dat echt geweldig! Onder het mom ‘Vis moet zwemmen maar een oester verdient een feestje’ stond er in het restaurant (vlakbij de oesterbank) een tafel vol goodies om je oesters mee te pimpen. Van een klassieke vinaigrette met rodewijnazijn tot een Japanse versie met sojasaus. Er was oyster chowder en je kon zelfs je oesters laten gratineren op de barbecue. Jammie! Ik heb nog nooit zoveel oesters gegeten…

oestour-oester-op-barbecueWeet je wat ook zo leuk is aan de OESTOUR? De oesters die je over hebt kunnen gewoon in je emmertje mee naar huis om zelf op te eten. Als je maar niet meer dan 10 kilo is. Anders ben je namelijk aan het stropen (ja echt) en dat is strafbaar! Ik heb dus nog dagen na onze OESTOUR genoten van mijn zelfgeraapte oesters. Het waren er zelfs zóveel, dat ik de hulp van mijn collega’s moest inroepen…

En wat doe je met al die zelfgeraapte oesters? Juist! Je collega’s blij maken! :) #zeeuwsecreuse #instaoyster #instayum #anotherdayattheoffice #oesters #yummie #yummieinmytummy #ilikeitraw #omnomnom

Een foto die is geplaatst door Andrea – Anniepannie.nl (@anniepannie_nl) op 16 Nov 2015 om 5:00 PST

Wil je na dit intens enthousiaste verhaal zelf ook een keer op OESTOUR? Hieronder vind je alle info:

OESTOUR

Wanneer: tijdens het oesterseizoen (september tot en met april)
Waar: Oosterschelde, Zeeland
Duur: ongeveer 4 uur
Kosten: € 60 per deelnemer, inclusief maaltijd en drankjes.
Website: www.oestour.nl


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Foodfun Tags: foodfun, oesters, oestour, uitje, workshop, zeeland

« Caribische ovengroente met kip
Piadina pizza met broccoli, geitenkaas en kappertjes »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Mangosalade met komkommer en paprika
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Gedroogde tomaatjes uit de oven

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok