Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
You are here: Home / Foodfun / Verslag: kookworkshop bij De Librije***

Verslag: kookworkshop bij De Librije***

18 juni 2015 By Andrea (Anniepannie.nl) Leave a Comment


1-kookworkshop-LibrijeIk heb een kreeft vermoord! Ok, beetje een gekke start van een blogbericht, maar dit was wel even het spannendste moment tijdens mijn kookworkshop bij De Librije in Zwolle. Ja, je leest het goed. Ik heb een kookworkshop bij Dé Librije gedaan. Dat restaurant met die drie (***) Michelinsterren dus. Cooooooool!

Ik had de kookworkshop cadeau gekregen van mijn geniale vriend Roel. Beste verjaardagscadeau OOIT. Mijn zwager Thijs is ook kookgek, dus die ging met me mee. Samen reden we – lichtelijk zenuwachtig – naar Zwolle. Onderweg oefenden we nog even op de moeilijke namen van kooktechnieken die, zo dachten we, tijdens de kookworkshop over en weer zouden vliegen. Braiseren, pliceren, fonceren, monderen, tableren enzo. Bleek uiteindelijk een beetje overijverig, haha.

We mochten via de chefs-ingang naar binnen, waar we meteen de maestro himself (Johnnie Boer dus) nog even zagen. In de speciale workshop keuken – net echt – werden we ontvangen door Rik van de Laar, chef de Partie bij De Librije. We kregen koffie en een heerlijk sapje ingeschonken, vergezeld door lekkere karamel-zeezout bonbonnetjes. Daarna kregen we een mooie witte wijn met een soort risotto-anders, namelijk gepofte risottorijst met een boerenkaas crème en een gekonfijt tomaatje. De toon was gezet!

Rik begon met een uitleg over de drie gangen die we zouden gaan maken, waarbij hij elk component van de verschillende gerechten besprak en ons de ingrediënten liet zien.

rik-librijeAl gauw begon het me te duizelen… Information overload, haha! Lichtelijk geïntimideerd schuifelde ik naar Thijs toe, die zich bezorgd afvroeg of hij alles moest onthouden. Gelukkig kwamen we erachter dat er op de werkbanken a-4’tjes lagen met daarop kort en bondig de info over de bereiding van de verschillende componenten. Pfjieuwww! Samen met mede-kookgekken Bianca en Tom vormden we een team. Een goed team, mag ik wel zeggen, want het eindresultaat was heerlijk en het zag er ook nog eens prachtig uit!

Als voorgerecht maakten we een rundertartaar. Maar hee, geen gewone natuurlijk. Deze rundertartaar (uiterst vakkundig gesneden door Thijs) serveerden we met verse oesters, stukjes zure bom, bieslook crème, gedroogde brioche met peterseliepoeder, reepjes little gem, een eetbare bloem (Oost-Indische kers) en kwartelei-bolletjes. Die ei-bolletjes waren echt cool. Je maakt ze, heel simpel eigenlijk, door kwarteleitjes ongeveer 24 uur in te vriezen. Vervolgens ontdooi je de eitjes een beetje door ze onder de koude kraan te houden. Dan pel je ze en verwijder je al het eiwit. De dooier leg je tot gebruik in een badje van zonnebloemolie. Wat je overhoudt is een prachtig geel bolletje dat door het vriezen een crème-achtige substantie heeft gekregen. Geniaal toch? Dit was het eindresultaat:

2-kookworkshop-Librije-2Dan het hoofdgerecht. Langzaam gegaard buikspek met verse kreeft, zuurkool (!), op de Green Egg gegrilde ananas met korianderzaad, zeekraal en aardappel op drie manieren (een puree, gebakken halve aardappeltjes én een jus van gerookte aardappel). Het buikspek was al bereid, dit moest namelijk meer dan 6 uur garen in een marinade van bruin bier. De rest, inclusief de nog levende kreeften, moesten we zelf nog bereiden. Thijs en ik dronken onszelf nog wat moed in met een heerlijk glaasje wijn dat tijdens het koken constant werd bijgevuld (fijn). Rik vertelde dat we onze kreeften rustig konden maken door met een vinger over de ‘kop’ te aaien. Goed voor je schuldgevoel, haha. Daarna was het een kwestie van het mes op de kop zetten, een ferme steek naar beneden te doen en de kop vervolgens door te snijden. Gelukkig ging het goed, onze kreeften waren in één steek dood. Vervolgens moesten ze 4 minuutjes in de court bouillon en voila: een gekookte kreeft.

4-kookworkshop-Librije 3-kookworkshop-LibrijeDe credits voor het dessert gaan volledig naar onze teamgenoten Tom en Bianca, want Thijs en ik waren te druk met het voor- en hoofdgerecht. Het dessert bestond uit zelf gedraaid gemberbierijs met mango, passiefruit, mini-witlof en een mousse van five spices (uiteraard die uit het Johnnie Boer blikje, gewoon te koop bij je plaatselijke Appie). Echt lekker zeg! Heel bijzonder die combinatie van smaken.

5-kookworkshop-LibrijeNa het dessert was onze kookworkshop bij De Librije helaas afgelopen. Ik had er nog wel een paar uur willen blijven! Superleuk was dat we ons Librije schort mochten houden (ik riep per ongeluk heel hard ‘YES’ toen ik dat hoorde, hihi) en dat we ook nog eens een kookboekje meekregen met daarin allerlei heerlijke Librije-klassiekers! Wát een topdag…


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Filed Under: Foodfun Tagged With: ananas, brioche, buikspek, five spice, gember, gemberbier, ijs, kookworkshop, kreeft, Librije, macademia, mango, Michelinsterren, oesters, passievrucht, steak tartare, wijn, witlof, workshop, zuurkool, zwolle

« Hartige tompouce met gerookte zalm en courgette
10x foodie vaderdag verrassingen »

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

anniepannie_nl

Anniepannie.nl | Andrea Tegel
Jarig! 🥳🥳🥳 Verjaardag nummer twee die een Jarig! 🥳🥳🥳 Verjaardag nummer twee die een beetje gek verloopt. Vorig jaar koos ik er zelf voor om geen groot feest te geven, later had ik daar natuurlijk VETTE spijt van. 🥸 Maar ach, ik had natuurlijk nooit kunnen voorspellen dat Nederland vlak daarna volledig op slot zou gaan. Toch is deze verjaardag heel bijzonder voor mij. Ik krijg namelijk het allermooiste cadeau ooit! Ze zit vanmiddag bij me op de bank: supermams. 💥🦸🏻‍♀️ 

Ik ben 33 geworden op 03-03. Dat is best iets moois om bij stil te staan. Ben jij ook zo iemand die dan meteen de betekenis van die dubbele getallen gaat googelen? Ik wel. Een soort nummerhoroscoop 🤩👼🏻😄. Ik kan je vertellen: 33 33 vertelt me prachtige dingen. This is going to be a GREAT year! Vol gezondheid, creativiteit en overvloed. Kom maar op! 🙌🏻🤑🥰🤸🏻‍♀️

Wie jarig is trakteert. Geen winactie voor jullie, wél een website vol lekkers en de belofte dat er dit jaar nog een heleboel fantastische recepten bij gaan komen. Veel groente, weinig ingrediënten, zoals je van me gewend bent. Zelf heb ik vandaag niet de millionaires shortbread gebakken van de foto, maar wel brownies met van die dikke korrels zeezout erin verstopt. En ik heb m’n lievelings treat besteld bij Maison Kelder: hazelnoot-crème gebakjes. 🤤🤤🤤 

Lieve allemaal, pluk de dag en vier het leven! 💜
Ook zoete aardappels kun je pletten en crispy make Ook zoete aardappels kun je pletten en crispy maken in de oven! Niét zo knetterknapperig als je dat met gewone aardappels kunt doen (let’s be real), maar desalniettemin lekker en met crunchy randjes. Pof er teentjes knoflook bij, prak ze tot een mushy substantie en roer dit door een paar lepels mayonaise voor een heerlijke knoflookmayonaise. De combinatie met de geplette zoete aardappels is hemels!

Knaloranje gesmashte aardappels met een robuuste look en crispy randjes, ik word er zelf helemaal wild van. Vanbinnen zijn ze zacht en bijna karamelachtig van smaak. Je kunt ze bijna met alles combineren. Zo at ik het al eens in combinatie met Japanse miso-aubergines, maar ook met een frisse salade, gebraden kip of een visje zijn deze zoete ovenaardappels heerlijk. Leef je uit!

De link naar het ‘recept’ vind je in mijn Instagram-bio 👉🏼 @anniepannie_nl, of kijk op www.anniepannie.nl.
Stop right there! Heb jij weleens pulled aubergine Stop right there! Heb jij weleens pulled aubergine gegeten? Nee? Dan staat je nog een magische ontdekking te wachten. Ik maakte pita’s met pulled aubergine, sla, geroosterde paprika en een flinke dot hummus en… HET WAS FANTASTISCH! Ik kruidde de pulled aubergine met baharat en zo kreeg het hele gerecht een heerlijk Midden-Oosters tintje. Yummie! Dit wil je proeven hoor.

Om een heerlijke, vlezige structuur te krijgen moeten je aubergines twee keer in de oven. Eén keer om gaar te poffen en één keer om uit te drogen en stevig te worden. Na de eerste keer in de oven trek je het auberginevlees in repen. Dan kruid je ze en leg je ze terug op de bakplaat. Nog eventjes in de oven en voila, je pulled aubergine is ready! Ik serveerde de aubergine in pitabroodjes met sla, geroosterde paprika en hummus, maar je bent natuurlijk vrij om je eigen toppings te kiezen! Go wild! Veel plezier met mijn recept. Laat je het weten als je het gemaakt hebt? Vind ik super leuk.

Je vindt de link naar het recept in mijn bio @anniepannie_nl, maar je kunt ook ‘pulled aubergine’ intikken op Google. Enjoy! 🙏🏻😋
Mijn mams is ein-de-lijk weer thuis. 💪🏻🦸🏻‍♀️💥 Blij en dankbaar! #vivalavida

Wie heeft er leuke plannen vandaag?
Ken je saag paneer al? Vast wel! Het is een popula Ken je saag paneer al? Vast wel! Het is een populair gerecht uit de Indiase keuken. Deze vegetarische spinaziecurry met knapperige blokjes paneer is voor mij ultiem comfort food.

Paneer is trouwens een Indiase kaas, die nog het meest lijkt op hüttenkase. Maar dan in vastere vorm. Als je paneer na het marineren bakt in een koekenpan, wordt het heerlijk knapperig aan de buitenkant. Nou hoorde ik gisteren van @eefkooktzo dat de Appie geen paneer meer verkoopt (😭). Je zult voor paneer dus even wat beter moeten zoeken (toko’s hebben het altijd wel). Of... maak het zelf. Daarvoor verwijs ik je naar @spicetripwithpaulami, die heeft vast een recept.

Dit saag paneer recept komt uit het nieuwste kookboek van @thecurryguy Dan Toombs. Het staat vol met goddelijke recepten. En prachtige foodfotografie ook, van @kriskirkham.

Het recept en alles over dit boek vind je nu op Anniepannie.nl! Enjoy! 💜

Dit kookboek kreeg ik van @goodcooknl.
Met maar 5 ingrediënten maak je de lekkerste rece Met maar 5 ingrediënten maak je de lekkerste recepten. Kijk maar naar deze filodeegpakketjes met ham en prei! Ze zien er prachtig uit en smaken werkelijk verrukkelijk. Het filodeeg wordt lekker krokant in de oven en biedt een heerlijk contrast voor de romige vulling van ham en prei. Ondanks dat deze ham-prei pakketjes makkelijk zijn om te maken, kun je ze door hun looks ook prima tijdens een uitgebreid diner presenteren. Serveer de pakketjes met een frisse salade, bijvoorbeeld van tomaat.

Sommige mensen zijn een beetje bang voor filodeeg. Dat komt omdat het heel kwetsbaar oogt en snel scheurt. Maar wist je dat dat eigenlijk helemaal niet erg is? Van filodeeg gebruik je altijd meerdere lagen, soms wel vier of meer. Een scheurtje in één van de lagen wordt dus altijd wel weer opgevangen door een ander velletje filodeeg. Ik vind filodeeg daardoor juist het meest vergevingsgezinde deeg dat er is. En hoe rommeliger je het in elkaar frommelt, hoe leuker het eindresultaat. Geen grap!

Het recept voor deze gezellige filodeegpakketjes vind je op Anniepannie.nl. Directe link zet ik voor je in mijn bio! Enjoyyyyy 🤩
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan
Snelle pindasoep met komkommer, bosui en taugé
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Marokkaanse kip tajine met citroen en olijven
Mangosalade met komkommer en paprika
Varkenshaassaté met pindasaus

Elke maandag de nieuwste recepten in je mailbox?

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Kokoskoekjes met lemoncurd uit No Waste - ANNIEPANNIE

Kokoskoekjes met lemoncurd

ELKE MAANDAG DE NIEUWSTE RECEPTEN IN JE MAILBOX?

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2021 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.