Ik heb een kreeft vermoord! Ok, beetje een gekke start van een blogbericht, maar dit was wel even het spannendste moment tijdens mijn kookworkshop bij De Librije in Zwolle. Ja, je leest het goed. Ik heb een kookworkshop bij Dé Librije gedaan. Dat restaurant met die drie (***) Michelinsterren dus. Cooooooool!
Ik had de kookworkshop cadeau gekregen van mijn geniale vriend Roel. Beste verjaardagscadeau OOIT. Mijn zwager Thijs is ook kookgek, dus die ging met me mee. Samen reden we – lichtelijk zenuwachtig – naar Zwolle. Onderweg oefenden we nog even op de moeilijke namen van kooktechnieken die, zo dachten we, tijdens de kookworkshop over en weer zouden vliegen. Braiseren, pliceren, fonceren, monderen, tableren enzo. Bleek uiteindelijk een beetje overijverig, haha.
We mochten via de chefs-ingang naar binnen, waar we meteen de maestro himself (Johnnie Boer dus) nog even zagen. In de speciale workshop keuken – net echt – werden we ontvangen door Rik van de Laar, chef de Partie bij De Librije. We kregen koffie en een heerlijk sapje ingeschonken, vergezeld door lekkere karamel-zeezout bonbonnetjes. Daarna kregen we een mooie witte wijn met een soort risotto-anders, namelijk gepofte risottorijst met een boerenkaas crème en een gekonfijt tomaatje. De toon was gezet!
Rik begon met een uitleg over de drie gangen die we zouden gaan maken, waarbij hij elk component van de verschillende gerechten besprak en ons de ingrediënten liet zien.
Al gauw begon het me te duizelen… Information overload, haha! Lichtelijk geïntimideerd schuifelde ik naar Thijs toe, die zich bezorgd afvroeg of hij alles moest onthouden. Gelukkig kwamen we erachter dat er op de werkbanken a-4’tjes lagen met daarop kort en bondig de info over de bereiding van de verschillende componenten. Pfjieuwww! Samen met mede-kookgekken Bianca en Tom vormden we een team. Een goed team, mag ik wel zeggen, want het eindresultaat was heerlijk en het zag er ook nog eens prachtig uit!
Als voorgerecht maakten we een rundertartaar. Maar hee, geen gewone natuurlijk. Deze rundertartaar (uiterst vakkundig gesneden door Thijs) serveerden we met verse oesters, stukjes zure bom, bieslook crème, gedroogde brioche met peterseliepoeder, reepjes little gem, een eetbare bloem (Oost-Indische kers) en kwartelei-bolletjes. Die ei-bolletjes waren echt cool. Je maakt ze, heel simpel eigenlijk, door kwarteleitjes ongeveer 24 uur in te vriezen. Vervolgens ontdooi je de eitjes een beetje door ze onder de koude kraan te houden. Dan pel je ze en verwijder je al het eiwit. De dooier leg je tot gebruik in een badje van zonnebloemolie. Wat je overhoudt is een prachtig geel bolletje dat door het vriezen een crème-achtige substantie heeft gekregen. Geniaal toch? Dit was het eindresultaat:
Dan het hoofdgerecht. Langzaam gegaard buikspek met verse kreeft, zuurkool (!), op de Green Egg gegrilde ananas met korianderzaad, zeekraal en aardappel op drie manieren (een puree, gebakken halve aardappeltjes én een jus van gerookte aardappel). Het buikspek was al bereid, dit moest namelijk meer dan 6 uur garen in een marinade van bruin bier. De rest, inclusief de nog levende kreeften, moesten we zelf nog bereiden. Thijs en ik dronken onszelf nog wat moed in met een heerlijk glaasje wijn dat tijdens het koken constant werd bijgevuld (fijn). Rik vertelde dat we onze kreeften rustig konden maken door met een vinger over de ‘kop’ te aaien. Goed voor je schuldgevoel, haha. Daarna was het een kwestie van het mes op de kop zetten, een ferme steek naar beneden te doen en de kop vervolgens door te snijden. Gelukkig ging het goed, onze kreeften waren in één steek dood. Vervolgens moesten ze 4 minuutjes in de court bouillon en voila: een gekookte kreeft.
De credits voor het dessert gaan volledig naar onze teamgenoten Tom en Bianca, want Thijs en ik waren te druk met het voor- en hoofdgerecht. Het dessert bestond uit zelf gedraaid gemberbierijs met mango, passiefruit, mini-witlof en een mousse van five spices (uiteraard die uit het Johnnie Boer blikje, gewoon te koop bij je plaatselijke Appie). Echt lekker zeg! Heel bijzonder die combinatie van smaken.
Na het dessert was onze kookworkshop bij De Librije helaas afgelopen. Ik had er nog wel een paar uur willen blijven! Superleuk was dat we ons Librije schort mochten houden (ik riep per ongeluk heel hard ‘YES’ toen ik dat hoorde, hihi) en dat we ook nog eens een kookboekje meekregen met daarin allerlei heerlijke Librije-klassiekers! Wát een topdag…
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie