Joehai! Anniepannie hier! Of moet ik zeggen… Mangopannie? Ik zit weer helemaal in een lekkere mango fase namelijk. Haha! Vandaag deel ik deze mango appeltaart met jullie. Of moet ik zeggen… mappeltaart? :-) Een prachtige twist op de klassieke appeltaart en heerlijk met een lekkere dot slagroom. Want het leven moet je vieren, toch?! Als jij denkt: zo’n appeltaart met mango lijkt me wel wat, zoef dan meteen door naar het recept via het linkje hieronder. Enjoy!!!
Meteen naar recept >Mango appeltaart met kardemom
Natuurlijk kon ik de kaneel niet weglaten, dat hoort nou eenmaal bij appeltaart. En guess what, het gaat ook onwijs goed samen met mango! Naast kaneel voegde ik ook nog wat kardemompoeder toe aan de vulling. Dat maakt deze (m)appeltaart met mango extra fris en smaakvol!
Slagroom óf kokosroom
Bij deze mango appeltaart serveerde ik slagroom. Maar later bedacht ik me dat kokos-slagroom er vast ook heel lekker bij is! Koop daarvoor een paar blikken volvette kokosmelk (bij mij zijn die van Fairtrade Original favoriet) en zet die een nacht in de koelkast. Maak de blikken dan voorzichtig open en schep de dik geworden kokosroom eruit (niet het kokoswater). Mix dit met een garde totdat het romig is en zoet het met poedersuiker. Yummie! De perfecte topping voor mappeltaart.
Mango en appel snijden
Veel mensen hebben moeite met het schillen van een mango. Ik doe het zo: ik snijd een klein plakje van de mango af zodat ‘ie goed rechtop kan blijven staan. Dan snijd ik langs de pit aan weerszijden de mangohelften af. Die schil ik vervolgens, waarna ik ze in de lengte halveer. Die repen snijd ik dan over de korte kant in plakjes. De appels schil ik en snijd ik in kwarten. Dan verwijder ik de stukken klokhuis en snijd ik de appelpartjes over de korte kant in plakjes. Als je de mango en appel op deze manier snijdt, zorg je dat je gelijke stukjes fruit hebt in je mango appeltaart. Dat ziet er gewoon leuker uit!
Wat er trouwens ook super leuk uitziet zijn deze pastelkleurige bordjes en vorkjes van Lief & Jarig (te zien op de foto’s). Geweldig voor een feestje!
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 300 gram bloem
- 200 gram koude roomboter ongezouten
- 120 gram kristalsuiker
- 1 ei
- ½ tl zout
- 2 el water koud
Voor de vulling:
- 5 grote appels Jonagold
- 2 mango’s
- 75 gram suiker
- 4 tl kaneelpoeder
- 2 tl kardemompoeder
- 2 el custardpoeder
- 3 el paneermeel
Voor de glans:
- 1 ei
- 2 el abrikozenjam
Ook nodig:
- springvorm ingevet
Instructies
- Doe de bloem, de suiker en het zout in een grote kom en meng het met je hand goed door elkaar. Doe het stuk roomboter erbij en snijd het met twee messen in blokjes. Doe dan het ei en het water erbij en kneed alles met je handen tot een samenhangend deeg. Dek de kom af met vershoudfolie en zet het deeg in de koelkast.
- Schil de appels en mango’s en snijd ze in plakjes. Onder het kopje ‘Mango en appel snijden’ hierboven leg ik uit hoe je dat het handigst doet. Doe de mango- en appelplakjes in een grote kom.
- Meng in een klein kommetje het kaneel-, kardemom-, custardpoeder en de suiker door elkaar en strooi dit over de appel en mango. Hussel alles goed door elkaar met je handen, zodat al het fruit is bedekt met een laagje van het suikermengsel.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Haal het deeg uit de koelkast en snijd een derde af. Leg dit nog even terug. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het overige deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 30 centimeter. Bekleed de ingevette springvorm met het deeg.
- Strooi het paneermeel over de bodem en stort dan de appel-mangostukjes in de springvorm. Verdeel het over de vorm en druk het heel goed aan met je handen.
- Rol nu het achtergehouden deeg uit tot een lap en snijd hier dikke repen van. Leg ze kruislings over de taart (zie foto). Druk ze aan de randen iets aan. Klop het ei los en bestrijk hiermee de deegrepen en de rand.
- Zet de taart in het midden van de oven en bak ‘m in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar. Mocht de mango appeltaart te donker worden, dek hem dan eventueel af met aluminiumfolie.
- Optioneel: laat de taart afkoelen. Verwarm de abrikozenjam in een klein steelpannetje totdat het vloeibaar wordt. Bestrijk hiermee de bovenkant van de taart. Dat geeft een super mooie glans!
Serveer de appel-mangotaart met slagroom of kokosroom. Smullen!!!
TIP!
De schattige bordjes en vorkjes die je op de foto’s ziet heb ik gekregen van mijn lieve vriendinnetje Marijke, die niet lang geleden haar webshop Lief & Jarig oprichtte. En webshop speciaal gericht op de decoratie van geboortes, baby- en kinderfeestjes. Zó leuk! Ik ben hartstikke trots op haar. Mocht je op zoek zijn naar leuke slingers, caketoppers, bordjes of ballonnenbogen, neem dan zeker even een kijkje in haar shop.
Meer lekkere taarten:
Franse appeltaart in de vorm van een roos
Frambozentaart met kokosyoghurt
Chocoladetaart met pistache en abrikoos
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze mappeltaart / mango appeltaart? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Baukje zegt
Wat een heerlijke appeltaart is dit! Mijn schoondochter lust ze nooit maar deze viel in de smaak. Zoon dacht dat deze bij de banketbakker vandaan kwam. Mijn man vond het zo lekker, niet te zoet vond hij. Wel is het nog beter met verse slagroom erbij vind ik.
Iris zegt
Wat een heerlijke taart zeg! Ik dacht eerst wat gaat er veel fruit in maar dat maakt hem juist erg lekker.
Zeker voor herhaling vatbaar deze mappeltaart.
De kokos slagroom was helaas niet gelukt maar dat is ook moeilijk, maar met gewone slagroom ook heerlijk.
Dank je wel voor het recept.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Echt heel leuk om te horen dat de mappeltaart je zo is bevallen Iris!!! Jammer dat de kokosslagroom niet was gelukt. Welk merk kokosmelk had je gebruikt? Er kan veel verschil tussen zitten. Bij het ene merk lukt het wel, bij het andere merk niet.
Iris zegt
Ik heb die van fairtrade gebruikt. En hij heeft ruim een nacht in de koelkast gestaan maar de bovenlaag was niet dik toen ik het blik opende.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hè, wat jammer om te horen. Bij mij is het tot nu toe wel elke keer gelukt. Blijkbaar kan het ook per blik van hetzelfde merk nog verschillen. Hmmm, nouja. Gewone slagroom is gelukkig ook heel lekker!
Nienke zegt
Dé perfecte combinatie… zelfgemaakte appeltaart mét mangooo… gogogo!!! Deze taart heb ik al meerdere keren gemaakt, écht een aanrader! Niet alleen 1 van mijn favoriete recepten, maar ook die van mijn mede-taart-eters! Waaronder vriend(en) en familie… de taart is zelfs al 2x aangevraagd! :-D
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Nienke! Onwijs tof om te horen dit. Makes my day! Wat zeg ik, week! Dankjewel voor je enthousiaste reactie en ik hoop natuurlijk voor je dat er snel weer een feestelijke gelegenheid voorbij komt waarvoor je deze mappeltaart kunt bakken. :-)
Lianne zegt
Dit is leuk! Ik ben niet zo weg van mango, maar om de leuke woordkeuze zou ik het meteen maken. Een mappeltaart ?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hahaha bekt wel lekker, toch? :-)
Monique zegt
wat een heerlijke taart is die mango-appeltaart, makkelijk gemaakt en net zo makkelijk opgegeten :)
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ahhh dat is echt super leuk om te horen Monique! Dankjewel voor je reactie.