Wat een plaatje hè? Deze Franse appeltaart in de vorm van een roos lijkt onmogelijk om te maken, maar eigenlijk valt dat best mee! Met een beetje aandacht en een paar handige foefjes tover je deze beauty van een taart zo uit de oven. Echt waar!
Het recept is niet van mezelf, ik maakte kennis met deze Franse appeltaart tijdens een workshop van Tante Fanny (een deegmerk) die gegeven werd door Rutger van den Broek. Rutger is de winnaar van de eerste editie van Heel Holland Bakt en naast een eigen bakrubriek op Omroep Max heeft hij een succesvol foodblog. Ik was zo trots op mijn Franse appeltaart dat ik hem echt even met jullie wou delen!
In de workshop gebruikten we het verse, kant-en-klare quiche en taartdeeg van Tante Fanny, waardoor de taart ineens een stuk makkelijker is om te maken. Natuurlijk kun je het deeg ook zelf maken, hoe dat moet lees je in het recept op de site van Rutger. Vers kant-en-klaar deeg is echter een mooi alternatief waarvoor je je niet hoeft te schamen, het smaakt heerlijk! Fijn als je meerdere taarten moet bakken voor een verjaardag. ?
Ingrediënten voor 1 Franse appeltaart:
1 rol vers quiche & taartdeeg (Tante Fanny, te koop bij o.a. de Jumbo)
Voor de vulling:
100 gr amandelmeel
75 gr boter, op kamertemperatuur
100 gr suiker
50 gr bloem
2 eieren
snuf zout
Rasp van een halve citroen
3 á 4 appels, geschild en in dunne plakjes
Voor de topping:
boter, om in te vetten
1el fijne suiker
½ tl kaneel
50 gram abrikozenjam
Ook nodig: een lage (quiche)vorm van ongeveer 25 centimeter doorsnede.
Franse appeltaart in de vorm van een roos
Verwarm de oven voor op 190 °C. Vet de quichevorm in met boter.
Doe het amandelmeel, de boter, suiker, bloem, eieren, het zout en de citroenrasp in een kom en mix dit tot een egale massa.
Bekleed de bakvorm met het deeg en vouw het deeg aan de zijkant naar binnen. Druk goed aan in de randen.
Verdeel de amandelvulling over de bodem en bekleed dit vervolgens van buiten naar binnen met de appelpartjes, zodat er een roosvorm ontstaat. Voor het midden van de taart kan het makkelijk zijn om de appelpartjes met een schuimspaan een halve minuut in kokend water te houden, zo kan je ze makkelijker buigen. Dep ze daarna goed droog met keukenpapier.
Meng de suiker met de kaneel en strooi dit over de taart. Bak de Franse appeltaart in 40 à 50 minuten goudbruin en gaar.
Voor de finishing touch: verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en bestrijk hiermee de Franse appeltaart voor een mooie glans.
Tip: Dek de taart af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt. Overigens zijn een paar donkerbruine randjes niet erg volgens Rutger, dat hoort erbij.
Ik ben benieuwd wat je vond van de Franse appeltaart! Laat je het weten? Dat kan in een reactie hieronder, of… tag @anniepannie_nl op Instagram en deel je creatie met de rest van de wereld!
Meer taart en lekkers:
Chocoladetaart met pistache en abrikoos
Brownies van zwarte bonen en kokos
Chocoladescherven met pistache en meringue
VOLG ANNIEPANNIE OP SOCIAL MEDIA:
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Bloglovin’.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie