Op een zonnige zondagmiddag verzamelde eetclub ‘The Leftovers’ zich bij mij thuis voor een schandalig uitgebreide high tea. We maakten allemaal twee gerechtjes, zoet en hartig. Gewoonlijk maak ik me er bij onze eetclub etentjes altijd vanaf met een hartig gerecht, want zoet is niet mijn sterkste kant. Toch zijn dit soort momenten goed voor mij, want dan word ik gedwongen om ook aan mijn zoete bakskills te werken. Ik besloot om een chocoladetaart te maken uit Kaneel & Kardemom, een onwijs mooi kookboek waar ik eerder al eens over schreef. En niet zomaar een taart. Een chocoladetaart met pistache en abrikoos. En… heel. veel. suiker.
Volgens Anne Shooter, de auteur van Kaneel & Kardemom, zou deze chocoladetaart met pistache perfect passen bij een lekker kopje thee. Ideaal dus voor een high tea! Overigens kun je de verse abrikozen uit dit recept prima vervangen door abrikozen uit blik. Die kon ik trouwens zelf niet vinden, dus ik nam abrikozen uit een pot. Die zaten dan wel weer in appelsap, maar dat bleek niet erg te zijn. Mijn eetclubje was enthousiast over de taart! Ikzelf vond ‘m ook lekker maar wel errûg zoet, dus volgende keer zou ik iets minder poedersuiker door de botercrème doen. Maar, ik vind dingen snel zoet. Wie weet ligt dat voor jou heel anders! Omdat we al zo onwijs veel high tea lekkers op hadden, bleef er nog een flink stuk taart over. Die nam Roel mee naar zijn werk en daar waren zijn collega’s dan weer erg blij mee. :)
Dit heb je nodig voor 1 chocoladetaart met pistache:
220 gram pure chocolade (70%)
120 gram pistachenoten (ongezouten)
150 gram boter, op kamertemperatuur, plus extra om in te vetten
150 gram fijne kristalsuiker
3 eieren
2 theelepels oranjebloesemwater (o.a. Turkse winkel, Dille & Kamille)
Geraspte schil van 1 onbespoten sinaasappel
150 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
4 abrikozen, ontpit en in blokjes (vers of uit pot of blik)
Voor de botercrème
150 gram boter, op kamertemperatuur
150 gram abrikozenjam
275 gram poedersuiker (dat is 1 hele bus en dan dus nóg meer!)
Chocoladetaart met pistache en abrikoos
Verwarm de oven tot 160 graden. Vet een springvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed met bakpapier.
Maal 200 gram chocolade en 100 gram pistachenoten in een keukenmachine op de pulseerstand tot grove kruimels, of rasp de chocolade en hak de pistachenoten zo fijn mogelijk.
Klop de boter met de kristalsuiker in 10 minuten bleek en romig. Voeg de eieren één voor één toe en klop na elk ei. Klop het oranjebloesemwater en de geraspte sinaasappel erdoor. Spatel de bloem en het bakpoeder er met een metalen lepel door, voeg de chocolade, de pistachenoten en de abrikozen toe en roer door elkaar.
Schenk het beslag in de vorm en bak in 45 minuten gaar tot een satéprikker er schoon weer uit komt. Haal na 10 minuten uit de vorm en laat volledig afkoelen op een taartrooster.
Maak intussen de botercrème. Roer de boter met de jam en de poedersuiker glad. Verdeel de botercrème over de volledig afgekoelde taart. Rasp de resterende 20 gram chocolade, hak de resterende 20 gram pistachenoten en strooi over de botercrème.
Aanvallen!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie