Zelf mayonaise maken vond ik altijd één grote ramp. Ik heb het lang geleden een paar keer geprobeerd in een kommetje en dan kloppen, kloppen, kloppen totdat je een ons weegt. En dat het dan alsnog in de schift gaat. Natuurlijk, ik deed vast van alles verkeerd. Misschien een beetje laf van me om het idee van zelfgemaakte mayo na die mislukking meteen af te schrijven. Maar toch deed ik het. Jarenlang waagde ik me er niet aan en kocht ik supermarktmayo (waar overigens prima potjes tussen zitten). Tot ik een filmpje zag waarin Matt Preston van Masterchef Australia binnen een paar minuten een heerlijke mayonaise in elkaar blendert. Met, jawel, een staafmixer. Vaarwel lamme arm! En… hallo lavendelmayonaise!
Lavendelmayo is iets dat al een tijdje op mijn lijstje staat. Ik heb het eens ergens geproefd (op een carpaccio geloof ik) en was er helemaal van ondersteboven. Ik bedoel, wie bedenkt dat nou, mayonaise met bloemetjessmaak? Lavendelmayonaise smaakt super verfijnd en subtiel, je zult er verbaasd van staan. Ik gebruikte het als dipje om lekker mee te snacken, maar je het natuurlijk op allerlei manieren serveren. Bij aardappeltjes is het natuurlijk altijd lekker, maar misschien ook wel op een broodje met gegrilde groente en kipfilet. Of verdun het iets en maak sierlijke sliertjes op je carpaccio.
Dit heb je nodig:
Voor de lavendelmayonaise:
250 ml zonnebloemolie
1 ei
½ el dijonmosterd
1 el lavendelazijn (dit maak je met 2 el witte wijnazijn en 1 tl gedroogde lavendelbloemetjes)
Snufje zout
Voor de koolrabi-dippers:
½ koolrabi, in balkjes gesneden
Ook nodig: staafmixer + smalle maatbeker (waar de staafmixer net in past)
Lavendelmayonaise met koolrabi-dippers
Verwarm in een klein steelpannetje de 2 eetlepels witte wijnazijn met 1 theelepeltje gedroogde lavendel. Het kookt ietsje in en dat is prima, je hebt straks maar 1 eetlepel van de lavendelazijn nodig. Zet het vuur uit en laat dit vervolgens een halfuurtje intrekken en afkoelen.
Pak nu je maatbeker en doe hier de mosterd, het snufje zout en de zonnebloemolie in. Giet de lavendelazijn door een zeefje en doe 1 eetlepel van de azijn in de maatbeker. Breek dan voorzichtig het hele ei erboven (zorg dat de dooier heel blijft).
Zet het kapje van je staafmixer precies over de eidooier heen. Zet de staafmixer aan en blender totdat je witte slierten naar boven ziet komen. Trek dan héél langzaam de staafmixer steeds ietsje naar boven. Ga door totdat je een heerlijk dikke en romige mayonaise overhoudt.
Doe de lavendelmayonaise over in een mooi bakje en garneer met wat gedroogde lavendelbloemetjes. Serveer met de koolrabi-dippers!
Eet smakelijk.
Tip: Nadat je deze lavendelmayonaise hebt geproefd wil je voortaan waarschijnlijk alleen nog maar zelfgemaakte mayonaise. Goed nieuws: je kunt zelfgemaakte mayonaise alle smaakjes geven die je wilt! Pak dit recept maar gebruik in plaats van 1 eetlepel lavendelazijn een andere azijn en voeg kruiden, citroenrasp, kerriepoeder of knoflook toe. Smullen geblazen!
Ik ben natuurlijk heel benieuwd wat je ervan vond. Laat je het weten? Dat kan in een reactie hieronder, of… tag @anniepannie_nl op Instagram en deel je creatie met de rest van de wereld!
Meer recepten met koolrabi:
Koolrabi salade met appel, munt en rozijnen
Koolrabifrietjes met kerrie
Salade met rivierkreeftjes, koolrabi en grapefruit
VOLG ANNIEPANNIE OP SOCIAL MEDIA:
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Bloglovin’.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie