Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Over
    • Het team
  • Shop
You are here: Home / Foodfun / Kaneel en Kardemom: bakken op z’n Joods!

Kaneel en Kardemom: bakken op z’n Joods!

27 januari 2016 By Andrea (Anniepannie.nl) 4 Comments


kaneel-en-kardemomMet Kerst kreeg ik het boek Kaneel en Kardemom cadeau van mijn werk. Een echt (zoet)(ge)bakboek, dus in eerste instantie dacht ik ‘huh, is deze voor mij?’. Maar eigenlijk past ‘ie wel heel mooi bij mijn goede voornemen van 2016: vaker uit m’n comfortzone stappen! Met name in de keuken dan hè… ;) Daarnaast is het ook nog eens een heel mooi en inspirerend boek. Ik ben er dus blij mee!

Kaneel en Kardemom is geschreven door de Joodse Anne Shooter. Ze groeide op in de wijk Romford in Londen, omringd door smaken als vanille, sinaasappel, honing, sesamzaad, vijgen en amandelen. Kaneel en Kardemom is dan ook een weerspiegeling van de Joodse bakcultuur. Fruitcakes, sticky baklava, tulbanden, cheesecakes, macarons, oranjebloesemkoekjes en fruitcakes passeren de revue. Maar – en daar gaat mijn hartige hart uiteraard nóg harder van kloppen – Anne deelt ook recepten voor Midden-Oosters platbrood, Irakese Sambousek, een Marokkaanse filodeegtaart, New Yorkse bagels en Duits amandelbrood. Lekker!

Toch moet je Kaneel en Kardemom niet kopen voor de hartige baksels. De verhouding zoet-hartig in dit boek is ongeveer 80-20. Ik heb een stelletje ultieme baking queens en zoetekauwen in mijn omgeving die dat geloof ik helemáál niet erg vinden: Emma, Merel, Leonneke, Anouk P. én Anouk M. voelen jullie je een beetje aangesproken? :) Overigens moet ik er wel bij zeggen dat de recepten in Kaneel & Kardemom ook voor de minder ervaren bakker erg goed te doen zijn.

chocolade-tulband

Chocolade-wondercake. Foto: Emma Lee

pretzels

Pretzels. Foto: Emma Lee

Zoals je aan de namen van de baksels die ik hiervoor noemde misschien al zag, staan in Kaneel & Kardemom naast traditionele familierecepten ook recepten uit alle hoeken van de wereld. Anne schrijft zelf dat dit voor haar de essentie vormt van Joodse baksels. Daarnaast heeft ze veel gereisd voor haar werk als journalist. Grappig weetje: Anne werkte 20 jaar voor een krant, maar besloot op haar 40e van haar passie voor koken haar beroep te maken. Nogal een carrièreswitch! Super mooi om te lezen.

anne-shooter

Anne Shooter. Foto: Emma Lee

Maar, genoeg gekletst! Tijd voor een recept. Eentje die ik onlangs uitprobeerde tijdens een etentje met mijn eetclub. Met succes! Ik maakte een citruscake met lavendelsiroop. Klinkt tof hè? Misschien klinkt het wat gek, lavendel in een cake, maar het was echt heerlijk. Niet overheersend ofzo, gewoon subtiel. Ik geef je het recept:

Ingrediënten voor 10-12 personen
200 gram boter, op kamertemperatuur, plus extra om in te vetten
200 gram fijne kristalsuiker
3 eieren, gesplitst
1 theelepel vanille-extract
2 theelepels bakpoeder
Geraspte schil van 2 onbespoten sinaasappels
Geraspte schil van 1 onbespoten citroen
2 theelepels gedroogde lavendel (koop je bij de natuurwinkel, toko of Dille & Kamille)
300 gram gemalen amandelen
100 milliliter yoghurt

Voor de siroop:
100 gram fijne kristalsuiker
Sap van 2 sinaasappels
Sap van 1 citroen
1 theelepel gedroogde lavendel

Zo maak je de citruscake met lavendelsiroop:
Verwarm de oven voor tot 180 graden. Vet een springvorm van 22 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Klop de boter met de kristalsuiker in 10 minuten bleek en romig. Voeg de eieren één voor één toe en klop goed na elk ei. Roer het vanille-extract erdoor. Doe het bakpoeder, de geraspte sinaasappel- en citroenschil, de gedroogde lavendel en de gemalen amandelen erbij en roer goed. Roer de yoghurt erdoor.

Klop de eiwitten in een aparte kom tot stijve pieken en spatel voorzichtig door het cakebeslag. Schenk het beslag in de springvorm.

Bak 50 minuten, tot de cake gaar is en een satéprikker er schoon weer uit komt (bij mij moest ‘ie nog wat langer de oven in). Dek de cake na 20 minuten af met aluminiumfolie als hij te bruin wordt.

Doe voor de siroop de kristalsuiker, het sinaasappel- en citroensap en de gedroogde lavendel in een kleine pan. Breng aan de kook en laat zachtjes inkoken tot een mooie, dikke siroop. (let op: NIET je vinger in steken om te proeven, zoals ik deed…)

Prik met een satéprikker gaatjes in de cake en sprenkel de siroop erover als de cake nog warm is. Serveer warm of laat volledig in de vorm afkoelen voordat je de cake in punten snijdt.

En het resultaat:

eetclub-taartHeerlijk was het! Ik ga gauw weer een keer wat bakken uit mijn nieuwe boek. Eerst de kleverige kaneelbroodjes met pecannoten van pagina 174. En daarna de kaneelballetjes van bladzijde 116. Of toch andersom? Hmmm… moeilijk!

Wil jij dit boek ook hebben? Je koopt ‘m bij Bol.com voor €24,95.


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Filed Under: Foodfun, Kookboeken Tagged With: anne shooter, bakken, hartig, kaneel en kardemom, kookboek, review, zoet, zoetigheid

« Plaattaart met zoete aardappel en feta
Caribische ovengroente met kip »

Comments

  1. Briesje says

    19 december 2018 at 16:21

    5 sterren
    Mag ik vragen waar u uw onbespoten sinaasappel koopt?

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) says

      30 december 2018 at 17:14

      5 sterren
      Natuurlijk! Die haal ik bij de natuurwinkel (bijvoorbeeld de EKOplaza).

      Beantwoorden
  2. EminasLifestyle says

    28 januari 2016 at 11:24

    Ik ben gek op koken en kookboeken! Dit boek staat al op mijn verlanglijstje.

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) says

      28 januari 2016 at 11:27

      Ik ook! Maar dat was denk ik al duidelijk, haha. Dit boek is echt een aanrader. Ook heel persoonlijk door de familiefoto’s en de uitgebreide inleiding van Anne Shooter zelf.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

anniepannie_nl

Anniepannie.nl | Andrea Tegel
Een heel gelukkig nieuw jaar voor jullie allemaal. Een heel gelukkig nieuw jaar voor jullie allemaal. 💜 Ik ben een beetje onder een steen gaan liggen de afgelopen weken, omdat er privé een hoop heftigs speelt. De komende tijd ga ik proberen regelmatig wat lekkers te posten, dat leidt af en dat is fijn. Het lukt me misschien niet altijd om op al jullie reacties en berichtjes te reageren. Maar blijf ze sturen, ik geniet er zó van!

Vandaag deel ik jullie meer dan 75 (!) ge-wel-dige antwoorden op mijn vraag ‘Wat wens je Nederland toe’. Een vraagsticker die ik spontaan in m’n story gooide na de laatste persconferentie. Van ontroerend tot hysterisch grappig, ik raad je aan om zeker even naar rechts te swipen. Enjoy!

Veel liefs,
Jullie Annie

PS: volgende keer probeer ik iets breder te lachen. #beloofd 🤗
*ACTIE GESLOTEN * Wat snack jij het liefste tijden *ACTIE GESLOTEN * Wat snack jij het liefste tijdens een kerstfilm? Laat het weten in een reactie, volg @coopsupermarkt en @anniepannie_nl en maak kans op een feestelijk kerstpakket van Coop supermarkten. Omdat het al bijna Kerst is, maak ik de winnaar morgen meteen al bekend via mijn stories. May the odds be ever in your favor! 🤞🏻🤩

Ultiem Kerstgeluk is voor mij: samen met Roel foute kerstfilms kijken onder het genot van een 'hapjesdiner'. Spaanse vleeswaren, gevulde peppadews, olijfjes, stokbrood met smeersels, nootjes en... lekkere bubbels om het jaar feestelijk af te sluiten. Want 2020 was ook voor ons een 'hell of a ride', maar er zijn zeker ook een hoop mooie momenten geweest. Tijdens de Kerstvakantie staan we daar samen bij stil en hopen we vooral lekker tot rust te komen en te genieten! 🎄🍾🥂💜

#samenmetcoop #anniepanniewerktsamen #coopsupermarkt
Ohhh lieve mensen, echt hoor, deze moet je proeven Ohhh lieve mensen, echt hoor, deze moet je proeven. Een hele bloemkool in bladerdeeg, met een laagje truffelmayonaise en een ‘duxelle’ van paddenstoelen. Geserveerd met een romige blauwe-kaassaus waarvan ik alweer ga watertanden als ik erover schrijf. (JA, je mag ook een andere kaas gebruiken als je niet van de blauwe club bent!). Allemachtig, wat is dit goddelijk... Helemaal Kerstproof!

Ik weet, tijdens sjieke diners houden we ervan om in de keuken de bordjes op te maken en dan pas uit te serveren. Net zoals in een restaurant. Maar ik wil je met dit gerecht toch aanraden om dat niet te doen. De bloemkool 'en croute' ziet er namelijk juist in z’n geheel ontzettend spectaculair uit! Op de bovenkant van de bladerdeegkorst kun je nog een mooie decoratie maken, bijvoorbeeld een kerstboompje, een ster of een blaadje. Snijd de bloemkool pas aan tafel aan, zodat je eerst alle ‘oh’s en ah’s’ in ontvangst kunt nemen. Als je een mooie braadslede hebt, zoals de Superior Triply braadslede van @bk_cookware, dan staat dat prachtig op de (kerst)tafel. 

Hoewel deze ‘bloemkool en croute’ natuurlijk dé eye-catcher van de tafel is, vind ik het altijd leuk om de tafel mooi aan te kleden. Ik koos hier voor een tafelkleed in kerstig groen (het is tenslotte over een week al Kerst!) en met een print van abstracte kerstbomen. Leuke servetjes erbij, glaasjes wijn erbij, niks meer aan doen! Hoe kleden jullie de kersttafel het liefst aan? En wat zijn überhaupt jouw kookplannen voor Kerst?

De link naar het recept vinden jullie via de link in mijn bio @anniepannie_nl. 

#KerstmetBK #kokenmetBK #anniepanniewerktsamen met #BKCookware
Ik leef voor super crunchy aardappeltjes. Vandaag Ik leef voor super crunchy aardappeltjes. Vandaag deel ik weer een heerlijk recept met jullie: geplette krieltjes uit de oven met sinaasappel en rozemarijn. Een geweldig (Kerst!) bijgerecht, bomvol smaak. Ik maakte de krieltjes klaar in mijn nieuwste liefde van @bk_cookware. 

Voor dit recept gebruikte ik de Superior Triply braadslede van BK. Een hele mond vol, maar dan heb je ook wat. De unieke constructie van twee lagen roestvrij edelstaal met een laag aluminium ertussen zorgt voor een snelle en gelijkmatige warmteverdeling. Precies wat we nodig hebben voor mooi gebruinde en über crunchy krieltjes uit de oven! De braadslede is trouwens zo robuust, dat ik er van overtuigd ben dat hij een leven lang mee gaat. Wees dus niet verbaasd als ik over een jaar of 40 nog steeds recepten deel uit deze topper. Ik zet bij deze een reminder in mijn agenda om het t.z.t. te checken, haha! 👵🏻

Mocht je inner foodie jaloers zijn geworden op deze braadslede... Je kunt 'm nu met maar liefst 30% korting shoppen op de site van @bk_cookware als je de code ANNIEPANNIExBK gebruikt. Whoop whoop!

Als je snel zo'n crunchy krieltje door de mayo wilt halen: haast je voor het recept naar www.anniepannie.nl. Directe link staat ook in mijn bio @anniepannie_nl. 

#kerstmetBK #kokenmetBK #anniepanniewerktsamen met #BKcookware #geenarreslee #maareenbraadslee
Normaal gesproken eet ik bíjna nooit koekjes. Beh Normaal gesproken eet ik bíjna nooit koekjes. Behalve met Kerst! Kerstkoekjes lust ik all day every day. Zelfs tijdens het ontbijt, hehe. Omdat ontbijten met alleen een bord koekjes stiekem niet zo'n goed idee is, ga ik morgenavond kijken naar 24Kitchen Feestdagen met Rudolph op 24 Kitchen. Die uitzending draait namelijk volledig om het kerstontbijt! Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Rudolph onder andere een gezond kerstbrood, een tomaat-cheddaromelet (uit de oven!), een boter-kerstkransje met kerstboomtoast en een kerstontbijt-trifle gaat maken. HO HO HO wat klinkt dat lekker! Dat ik sinds kort fan ben van ovenfrittata's wisten jullie al, ik ben daarom super benieuwd naar de ovenomelet van @rudolphvanveen_official. De uitzending kun je trouwens gewoon gratis kijken op Kanaal 24.

Kijk je met me mee? Als het antwoord daarop 'YES GIRL! NATUURLIJK!' is, let dan even extra goed op: morgen zet ik in mijn story een prijsvraag online. Het antwoord zie je in de uitzending op 24Kitchen op Kanaal 24, morgenavond (16 december) om 18:30. Zodra je het antwoord weet: haast je als de wiedeweerga naar mijn story @anniepannie_nl en vul het antwoord in. Je maakt dan kans op niet alleen de dagprijs - bestaande uit een kookboek van Rudolph, een set stekers voor kerstkoekjes en de @24kitchen_nl kersttrui (swipe naar rechts) - maar óók op de hoofdprijs: een bakworkshop met the one and only Rudolph van Veen. Super leuk! Overigens verzorgt Rudolph iedere werkdag kerstinspiratie op Kanaal 24, je kunt dus óók vanavond al in hogere kerstsferen komen. 👼🏻🎄🤩

#anniepanniewerktsamen #feestdagenmetrudolph #kerstontbijt #kerstkoekjes #kerstinspiratie samenwerking
VET random deze foto, maar ik had zin om wat vroli VET random deze foto, maar ik had zin om wat vrolijks te delen te midden van al deze COVID-shit. Ik vind het bedroevend om me te realiseren dat er mensen zijn die zó asociaal en tenenkrommend dom zijn dat ze als een stel driftige kleuters op het Binnenhof gaan staan trommelen en fluiten tijdens een ontzettend belangrijke toespraak die écht écht écht niet voor de lol wordt ingelast. Maar... al weer veel teveel woorden daaraan vuil gemaakt! In mijn story staat nu een heel gezellig vragenblokje waarin je iets liefs en positiefs voor je medemens mag wensen. Ik ga voor mínstens 100 reacties en die wil ik dan allemaal in een gezellige post gaan delen ergens in de komende week. Dát lijkt me nou tof en hoopgevend. Een beetje een ‘wij’ gevoel creëeren. We doen dit met elkaar, namelijk. Nederland, make me proud! 🤗🤗🤗

En nu uitleg bij deze foto. Ik fiets hier met een enorme joekel van een kalkoen op m’n bagagedrager, op weg naar vrienden met een grotemensenoven. Afgelopen zondag bereidde ik voor het eerst een gevulde kalkoen van @copastraditionalturkeys, die ik een week eerder kreeg van @boersenboers. Ik vond het super leuk om te doen en het is nog goed gelukt ook! Ik kreeg hulp van m’n goede vriend Bas en z’n Boretti. #borettibas 😜 In mijn stories ga ik het hele verhaal met jullie delen. Even geduld want ik moet nog wat foto’s van m’n camera halen. Vul tot die tijd eerst maar even dat gezellige vragenblokje in met jouw allerliefste wens voor Nederland. Er zijn nú al pareltjes binnengekomen. Dank daarvoor! ❤️
Volgen op Instagram

Nu populair

Zelfgemaakte pindakaas uit de blender
Chocolademelk van cacaopoeder
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Varkenshaassaté met pindasaus
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren

Elke maandag de nieuwste recepten in je mailbox?

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Kokoskoekjes met lemoncurd uit No Waste - ANNIEPANNIE

Kokoskoekjes met lemoncurd

ELKE MAANDAG DE NIEUWSTE RECEPTEN IN JE MAILBOX?

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2021 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok