Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Hoofdgerechten / Hele bloemkool uit de oven met vadouvan, krieltjes en ravigottesaus

Hele bloemkool uit de oven met vadouvan, krieltjes en ravigottesaus

7 september 2017 By Andrea (Anniepannie.nl) Reageer


Hele bloemkool uit de oven - Anniepannie.nlZiet dit er niet super uit?! Een hele bloemkool uit de oven is een echt spektakelstuk. Een beetje vergelijkbaar met een hele kip uit de oven. Dat ziet er ook altijd zo tof uit. Met zo’n hele bloemkool maak je trouwens niet alleen vega’s blij. Ook meatlovers smullen hiervan!

Deze hele bloemkool uit de oven (mét aardappeltjes en tomaat) is een topmaaltijd als je even wat meer groente wilt binnenkrijgen. Bijvoorbeeld omdat je overdag nog niet echt je rauwkost-goals hebt behaald. Happens all the time. ? Per persoon krijg je met deze maaltijd 475 gram groente binnen. Dit is dus met recht een echt groentebooster recept! Overigens zien sommige mensen een aardappel niet als groente. Ik snap dat persoonlijk niet, want het is een plant en aardappels zitten vol met vitamines enzo. Maar zelfs als je de krieltjes niet meerekent zit je nog op zo’n 225 gram groente per persoon. BINGOOOOO…

Super belangrijk als je een hele bloemkool uit de oven maakt: je moet ‘m flink op smaak brengen. Alleen dan krijg je een mooi goudbruin en smakelijk korstje. Ik gebruikte de Vadouvan kruiden van Jonnie Boer, die zijn echt waanzinnig lekker. Ik pimpte de kruidenmix met wat extra venkelzaad, verse knoflook, citroen en grof zeezout. Fingerlickin’ good! Zeker met een lekker ravigottesausje erbij…

Hele bloemkool uit de oven met ravigottesaus - Anniepannie.nlGeroosterde hele bloemkool uit de oven - Anniepannie.nlIngrediënten voor 4 personen
1 bloemkool (niet te groot, ongeveer 600 gram)
1 kilo ongeschilde krieltjes
300 gram cherrytomaatjes
1,5 el Vadouvan kruiden (blikje Original Spices, Jonnie Boer)
1 tl grof zeezout
1 tl venkelzaad
6 teentjes knoflook
4 el olijfolie
1 citroen (helft uitgeknepen, andere helft in plakjes)

Voor de ravigottesaus:
4 el mayonaise
2 el dikke yoghurt
1 el kappertjes, fijngehakt
4 kleine zure augurkjes in mini-blokjes
1 sjalotje, gesnipperd
Klein bosje peterselie, fijngehakt
½ el gedroogde dragon (of 1 el verse dragon, fijngehakt)
1 el citroensap

Hele bloemkool uit de oven met vadouvan, krieltjes en ravigottesaus

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de bloemkool en schud hem vervolgens goed uit. Droog de bloemkool goed af met een (schone) theedoek.

Meng in een kommetje de Vadouvan kruiden, het venkelzaad, een halve theelepel zeezout, sap van de halve citroen en 2 eetlepels olijfolie door elkaar. Knijp er 2 teentjes knoflook boven uit en meng goed door.

Giet het kruidenmengsel over de bloemkool en smeer de hele bloemkool goed in. Dit gaat het beste met je handen. Zorg dat de marinade goed verdeeld is over de bloemkool

Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak in het midden een cirkeltje van de citroenplakjes, ter grootte van de bloemkool. Leg hier de gekruide bloemkool bovenop. Pak een stuk aluminiumfolie en pak hiermee de bloemkool in. Goed instoppen aan de onderkant.

Bak/stoom de bloemkool in zo’n 40-60 minuten beetgaar. Prik er even met de punt van een mes in. Als die er makkelijk in gaat, zit je goed.

Meng intussen de ingrediënten voor de ravigottesaus door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

Was de krieltjes en droog ze met de theedoek. Schep de krieltjes in een kom om met 2 eetlepels olijfolie, een halve theelepel zeezout en de overgebleven knoflookteentjes.

Haal de bakplaat uit de oven, verdeel de krieltjes en knoflookteentjes rondom de bloemkool. Verwijder het aluminiumfolie van de bloemkool en rooster alles nu in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Houd de bloemkool goed in de gaten zodat hij niet aanbrandt. Verdeel in de laatste 10 minuutjes de cherrytomaatjes over de bakplaat. De bloemkool is klaar als hij zacht is van binnen en goudbruin (en licht knapperig!) aan de buitenkant.

Serveer met de ravigottesaus en eventueel nog wat extra peterselie en partjes citroen.

Eet smakelijk!

Liefs,
Andrea

TIP: je kunt deze hele bloemkool uit de oven ook voor 2 personen maken. Halveer de hoeveelheid krieltjes en tomaten, maar maak wel de hele bloemkool klaar. Je houdt simpelweg wat bloemkool over. Stop roosjes leftover bloemkool de volgende dag in wraps met wat hummus, rucola en gegrilde paprika. Yum!

Ik ben super benieuwd of deze hele  bloemkool uit de oven je lekker lijkt! Heb jij je hier al eens aan gewaagd? Laat het weten in een reactie hieronder, of… reageer of tag @anniepannie_nl op Instagram!

Meer recepten met vadouvan kruiden:

Vadouvan kip van het spit!
Zelfgemaakte kip kerrie salade

Hele bloemkool uit de oven met vadouvan - Anniepannie.nl


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Hoofdgerechten, Recepten, Vega Tags: aardappel, augurk, bloemkool, cherrytomaat, dragon, groentebooster, groenteboosters, hele bloemkool, kappertjes, kerrie, knoflook, krieltjes, peterselie, ravigotte, saus, tomaat, Vadouvan, vega

« 5 ingrediënten flapjacks met rozijnen en pecannoten
Stoofpotje met pompoen, pruimen en kaneel »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Mangosalade met komkommer en paprika
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Gedroogde tomaatjes uit de oven

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok