Quiches of hartige taarten, ik kan er geen genoeg van krijgen! Super handig om van tevoren klaar te maken en je maakt je gasten er altijd blij mee. Bovendien ziet een homemade hartige taart er hartstikke feestelijk uit. Ik maakte een hartige taart met pompoen, spinazie en chorizo. Een keertje niet met bladerdeeg of ‘gewoon deeg’, maar met filodeeg! Dat is ultra crispy en – al lijkt het niet zo – hartstikke makkelijk om mee te werken. Filodeeg is namelijk heel vergevingsgezind. Je kunt gewoon lekker vouwen en proppen met hier en daar een scheurtje. Het maakt niets uit, uiteindelijk ziet je hartige taart er toch prachtig uit! Wat wil een mens nog meer? Ik zou het niet weten. Ja, de loterij winnen misschien.
Hartige taart met pompoen en spinazie
Heel origineel is de combinatie van pompoen en spinazie niet, die zie je regelmatig voorbij komen op Pinterest, foodblogs of in kooktijdschriften. Meestal in combinatie met feta en dat is za-lig. Maar ik dacht: laat ik nou eens niet naar die geliefde feta grijpen. In plaats van feta gebruikte ik ricotta in deze hartige taart met pompoen. Super lekker, want ricotta is heerlijk romig! Als smaakmakers gebruikte ik pittige chorizo, venkelzaad en gerookt paprikapoeder. Het resultaat? Wil. Je. Eten. Meer zeg ik niet.
Filodeeg: even praktisch
Voor dit recept is het super handig als je een diepe koekenpan hebt die in de oven kan. Of, zoals ik, een aluminium ovenschaal die én op het fornuis kan én in de oven. Heb je dit allebei niet? Geen zorgen, dit gerecht kun je ook gewoon in een springvorm maken. Maar wat het fijne is van zo’n koekenpan/aluminium ovenschaal is dat je de bodem van de hartige pompoentaart nog even een tikkie warmte kunt geven op het fornuis voordat ‘ie de oven in gaat om verder te garen. Dit garandeert een crispy bodem.
Ik gebruik de Jamie-Oliver methode: ik knip een stuk bakpapier iets groter dan de pan/fornuisproof-schaal die ik ga gebruiken en dat ‘beleg’ ik met de plakken filodeeg. Vervolgens plaats ik het deeg met bakpapier en al in de pan/schaal. Bakpapier onderop uiteraard. Dan: vulling erin, het filodeeg over de bovenkant vouwen en even een paar minuutjes op het gas zodat de bodem alvast wat bruint. Daarna zet ik de hartige taart met pompoen in de oven om helemaal gaar en goudbruin te worden.
Ingrediënten
- 60 gram pijnboompitten
- 100 gram chorizo in kleine blokjes
- 5 eieren
- 250 gram ricotta
- 1 tl oregano
- 2 tl venkelzaad
- 1,5 tl gerookt paprikapoeder
- grof gemalen zeezout & peper
- 300 gram beetgare pompoen gestoomd of geroosterd in de oven
- 150 gram spinazie
- 1 pakje pakje filodeeg ontdooid (à 224 gram)
- zonnebloemolie
Ook nodig:
- aluminium ovenschaal of ovenbestendige koekenpan een springvorm kan ook
- bakpapier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verhit een droge koekenpan en bak hierin de pijnboompitten goudbruin. Laat ze afkoelen op een bordje.
- Doe de chorizoblokjes in de warme koekenpan en bak ze knapperig.
- Kluts de eieren in een grote kom en meng de ricotta erdoor. Doe de pijnboompitten en chorizoblokjes erbij en roer alles goed door. Voeg dan het venkelzaad, de organo en het gerookte paprikapoeder toe en maal er zout en peper over naar smaak. Roer alles nog een keer goed door.
- Hak de spinazie grof en laat deze even slinken in de koekenpan (in het vrijgekomen chorizovet). Voeg de spinazie samen met de pompoenblokjes toe aan het eimengsel en meng goed door.
- Knip een stuk bakpapier iets groter dan de pan/schaal die je gebruikt en ‘beleg’ het met een laag filodeeg. Bestrijk het filodeeg licht met wat zonnebloemolie en strooi er een beetje grof zout en peper over. Herhaal dit totdat al het filodeeg op is.
- Til het deeg met bakpapier en al in de pan/schaal en druk het aan. Giet de vulling erin en vouw het overhangende filodeeg losjes over de bovenkant. Zet nu de ovenproof pan of aluminium schaal een paar minuutjes op middelhoog vuur zodat de bodem alvast een beetje bruint en knapperig wordt. Zet de hartige taart daarna zo’n 20 in de oven totdat ‘ie gaar en goudbruin is.
Lekker met een frisse salade. Eet smakelijk!
Meer quiches en hartige taarten:
- Grieke courgette quiche met feta en kruiden
- Korstloze quiche met vijgen, walnoten en blauwe kaas
- Filodeegtaart met prei, wortel en feta
- Plaattaart met peer en gorgonzola
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze hartige taart met pompoen en filodeeg? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie