Als je net als ik onwijs van blauwe kaas houdt ga je nu heeul blij worden. Ik maakte namelijk een plaattaart met peer en Gorgonzola. Oeh la la! Nou is Gorgonzola vrij mild, dus ook als je (denkt) dat je niet zo van blauwe kaas houdt moet je deze plaattaart gewoon eens proberen. Dus. De combinatie van peer en Gorgonzola is echt een match made in heaven. En wil je deze plaattaart nóg beter maken? Ook al kan dat bijna niet? Strooi er dan op het eind nog een handje geroosterde en gehakte nootjes overheen. Bijvoorbeeld walnoten of hazelnoten. A-ma-zing! Ik was dit vergeten. Dom! Gelukkig was ‘ie zonder nootjes ook al om te smullen. Het recept:
Dit heb je nodig voor 1 plaattaart:
1 rol vers bladerdeeg van Tante Fanny (je kan ook diepvriesbladerdeeg gebruiken, maak dan een rechthoekige lap van ongeveer 9 plakjes bladerdeeg)
Handje nootjes (bijvoorbeeld walnoten of hazelnoten)
2 el crème fraîche
1 peer
80 gram gorgonzola
½ rode ui
3 takjes tijm
1 ei of wat melk (om de rand te bestrijken)
Olijfolie
Zeezout
Zo maak je de plaattaart met peer en gorgonzola:
Verwarm je oven voor op 200 graden.
Hak de nootjes en rooster ze in een droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn. Strooi op een bord en laat afkoelen.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol er de lap bladerdeeg op uit. Vouw de randjes van het bladerdeeg naar binnen, zodat je straks een mooie knapperige rand aan je plaattaart krijgt. Prik het bladerdeeg een paar keer in met een vork (maar niet de rand). Klop dan het ei los en besmeer daarmee de rand van het bladerdeeg. Met de rest van het ei kun je deze omeletrolletjes maken. Maal eventueel nog een (heel) klein beetje zeezout over de rand.
Zet de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven. Schil ondertussen de peer en snijd in plakjes. Snijd ook de rode ui in dunne ringen. Ris de tijmblaadjes van de takjes en zet de gorgonzola klaar. Haal na 10 minuutjes het bladerdeeg uit de oven. Is het midden toch gaan rijzen? Geen paniek! Gewoon met een lepel even platdrukken.
Roer nu de crème fraîche los en bestrijk hiermee de binnenkant van de plaattaart (niet de rand!). Beleg de plaattaart met peer en gorgonzola en de rode ui. Verdeel de tijm erover. Bestrooi de plaattaart met wat versgemalen peper en besprenkel met een klein beetje olijfolie.
Bak de plaattaart in ongeveer 20 minuten af in de oven, of totdat ‘ie goudbruin is. Bestrooi met de nootjes.
Lekker als lunch of lichte hoofdmaaltijd voor 2 personen, met een simpele tomaat-rucola salade erbij. Natuurlijk kan je deze plaattaart ook in vierkantjes snijden en serveren bij de borrel. Geniet ervan!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Neline van Erkel zegt
Heel goed gelukt!
Goed te maken. Peer met gorgonzola en de knapperige walnoten deden het fantastisch.
Ga dit maken iedereen!
Anouk zegt
Ik hou dus niet zo heel erg van blauwe kaas, maar deze plaattaart is zoooo lekker!!
Absolute favoriet bij ons thuis ☺️
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Zo leuk om te horen!!! Dankjewel voor je leuke reactie. :-)
Tony zegt
Heel erg lekker
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat onwijs goed om te horen. ? Dankjewel voor je reactie!
Ilse zegt
Dat klinkt echt heerlijk! Is deze afgekoeld ook lekker of heeft warm hier de voorkeur?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dankjewel Ilse! Ik denk dat hij warm het lekkerst is.