Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Bijgerechten / Geroosterde witlof met serranoham en tijm

Geroosterde witlof met serranoham en tijm

2 december 2020 By Andrea (Anniepannie.nl) Reageer


Witlof uit de oven met serranoham en tijm - ANNIEPANNIE

Call me crazy, maar voor mij is witlof uit de oven echt comfort food. Dat komt vast omdat we het vroeger vaak aten. Mijn moeder maakte het met kaas (en soms ook ham) uit de oven. Gastblogger Daniëlle deelt vandaag een twist op die klassieker: geroosterde witlof met serranoham, kaas en tijm. Door de gedroogde ham krijgt deze witlof uit de oven ineens een Spaans tintje. Heerlijk!

Geroosterde witlof met room: lekker feestelijk!

Dat Daniëlle dol is op bourgondische recepten hoef ik vast niet meer te vertellen. Hoe kan het dan ook anders dan dat zij aan deze geroosterde witlof een scheutje room toevoegt? Die toevoeging, plus de luxere serranoham, tilt deze witlof uit de oven ineens naar een hoger niveau. Dit bijgerecht past daardoor perfect bij een fancy diner. Dus mocht je nog een mooi groentegerecht zoeken voor Kerst, sla deze even op of Pin ‘m op Pinterest!

Geroosterde witlof met serranoham en tijm

Hoe ik deze witlofschotel zou eten

Bij een meergangendiner zijn drie halve stronkjes witlof per persoon genoeg als bijgerecht. Je eet dan naast je hoofdgerecht immers ook een voorgerecht, eventueel een tussengerecht en een dessert. Maar als ik doordeweeks geroosterde witlof zou eten (en trust me: dat gebeurt regelmatig!), dan zou ik het combineren met knapperig gebakken aardappeltjes uit de koekenpan of geplette zoete aardappels. Dat laatste kan natuurlijk alleen als je oven groot genoeg is, want deze witlof bereid je ook al in de oven. Sommige mensen hebben zelfs twee ovens… jaloers!

Witlof uit de oven met serranoham en tijm - ANNIEPANNIE

Geroosterde witlof met serranoham en tijm

Witlof uit de oven, maar nét iets anders dan de bekende klassieker. Deze geroosterde witlof heeft een Spaans tintje door de gedroogde ham.
5 van 5 stemmen
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Voorbereidingstijd5 minuten minuten
Bereidingstijd30 minuten minuten
Totale tijd35 minuten minuten
Servings: 2 personen

Ingrediënten

  • 8 stronkjes witlof
  • 80 g serranoham
  • 4 takjes verse tijm
  • 50 ml room
  • 50 g Parmezaanse kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng een pan met ruim water aan de kook.
  • Kook de witlof 4 minuten en laat uitlekken. Verwijder de onderkant van de stronkjes, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de harde kern.
  • Snijd/scheur de plakjes serranoham in de lengte in tweeën, rol in elk plakje serranoham een half stronkje witlof en leg in een ovenschaal.
  • Ris de blaadjes van de tijm en verdeel dit samen met de Parmezaanse kaas en wat versgemalen peper over de witlof. Schenk tot slot de room tussen de witlof en plaats de ovenschaal 30 minuten in het midden van de oven.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk!

Dit is een recept van Daniëlle

Daniëlle-gastblogger

Daniëlle is gastblogger bij Anniepannie.nl. Lekker koken en eten is haar grootste hobby, een ‘obsessie’ zelfs! Daniëlle is héél benieuwd wat jullie van haar gerechten vinden. Plaats dus zeker even een reactie onderaan deze pagina als je enthousiast bent! En vergeet Daniëlle niet te volgen op Instagram.

Bekijk hier alle recepten van Daniëlle >

Dit is ook een lekker recept met witlof:

Witlofschotel met geitenkaas en peer
Deze witlofschotel met geitenkaas en peer is verrassend lekker! Tijm, honingmosterddressing en crunchy pecannootjes maken de ovenschotel helemaal af.
Bekijk recept
Witlof met geitenkaas en peer uit de oven - ANNIEPANNIE

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen om deze geroosterde witlof uit de oven te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: 5 ingrediënten, Bijgerechten, Comfort food, Kerst, Recepten, Vlees Tags: gastblog Daniëlle, Kerst, Kerstdiner, ovenschotel, serranoham, slagroom, tijm, witlof

« Zoete aardappel tortilla met boerenkool
Noedels met paksoi en entrecote »
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Mangosalade met komkommer en paprika
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Gedroogde tomaatjes uit de oven

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Waardeer dit recept

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok