Deze Indonesisch gemarineerde, gebakken tempeh vervangt vlees of vis tijdens een plantaardig of vegetarisch diner. De kruidige tempeh gaat heerlijk samen met een friszoete appel-gemberchutney. Zelfs verstokte vleeseters zullen het vlees niet missen bij dit heerlijke hoofdgerecht! Ik eet deze gebakken tempeh graag met witte rijst en een eenvoudige salade. YUM! Vergeet niet om de appel-gemberchutney erbij te maken, die smaakt er verrukkelijk bij.
Gebakken tempeh
Tempeh is typisch zo’n product waarvan je moet weten hoe je ermee om moet gaan. En hoe je het lekker maakt! Ik hou ervan om tempeh goed te marineren, dan neemt het veel smaak op en dat komt het eindresultaat natuurlijk alleen maar ten goede! Ook vind ik tempeh het lekkerst als het knapperig is. Dat bereik je door het te bakken in de koekenpan of door het te frituren. Een ander lekker gebakken tempeh recept is deze sticky tempeh bowl, waarbij je de tempeh in de oven gaart. Door de marinade wordt het lekker kleverig!
Ingrediënten
- 300 gram tempeh
Ingrediënten voor de marinade:
- 2 theelepels korianderpoeder
- ½ theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel gedroogde oregano
- ½ theelepel chilipoeder
- 50 mililiter water
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel tamari of sojasaus
- 1 eetlepel ahornsiroop maple syrup
Ingrediënten voor de appel-gemberchutney:
- 450 gram Granny Smith appels Marlene
- 100 gram rietsuiker
- 1 eetlepel rijststroop
- 2 centimeter gember vers
- 150 mililiter appelazijn
- 1 eetlepel kaneelpoeder
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar. Snijd de tempeh in blokjes en schep ze om met de marinade. Laat de tempeh minstens 2 uur marineren in de koelkast.
- Maak intussen de chutney. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes. Schil het stuk gember en hak of rasp het heel fijn.
- Doe de appelazijn en rietsuiker in een steelpan en verhit dit zachtjes totdat de suiker in de azijn is opgelost. Voeg dan de appelblokjes, gember en kruiden toe en laat de chutney 2 uur pruttelen op laag vuur. Roer regelmatig. Als de chutney te plakkerig wordt kun je een scheutje water toevoegen.
- Zodra de chutney dik is geworden is het klaar. Laat afkoelen.
- Verhit wat zonnebloemolie in een wok of koekenpan en bak de gemarineerde tempeh goudbruin en knapperig. Als je wilt kun je de resterende marinade toevoegen tijdens het bakken.
- Serveer de gebakken tempeh met de appel-gemberchutney. Lekker met rijst en een salade.
Eet smakelijk!
Een volledig plantaardig diner?
Als je nu denkt, jottum, ik wil eigenlijk ook nog wel een bijpassend vegan voorgerecht én een plantaardig nagerecht om het feest compleet te maken, dan heb ik een hele fijne verrassing voor je. Hieronder vind je een hoofdgerecht en een nagerecht die beiden heerlijk zijn én helemaal veganistisch. In beide gangen zitten appels verwerkt, die zo dus de rode draad vormen van het volledige menu. Lekker!
Plantaardig menu:
VOOR: salade van palmkool, appel en walnoten
HOOFD: gebakken tempeh met appel-gemberchutney (zie hierboven)
NA: vegan appeltaart met kokosslagroom
Meer inspiratie voor een plantaardig diner? Bekijk dit overzicht met 17 heerlijke vegan hoofdgerechten.
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze gebakken tempeh met appel-gemberchutney? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
Dit recept is aangeboden door Marlene.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie