Stamppot hoeft niet altijd winters te zijn, dat bewijst deze frisse doperwtenstamppot met munt en feta wel! De inspiratie voor dit recept kwam van het Britse ‘fish and chips’. Patatten geserveerd met gebakken vis en – vaak – doperwten, citroen en een muntsausje. ‘Waarom al die lekkere smaken niet verwerken in een Hollands stamppotje?’, dacht ik. En zo geschiedde. Dit is een heerlijke, British-inspired stamppot met kibbeling die het goed doet in de herfst en winter, maar zeker ook in de lente en zomer! Multi-op-tafel-zetbaar dus. Wat wil een mens nog meer? (ja ok, world peace en een zwembad in de tuin…)
Doperwtenstamppot met munt
Wist je al wel dat doperwten en munt ultiem goed samengaan? Ik gebruik deze combinatie heel vaak in een frisse salade met feta. Zo kwam ik trouwens ook op het idee om feta in de doperwtenstamppot te verwerken. Het geeft iets ziltigs en romigs aan het geheel. Heel lekker! Serveer er zeker ook wat partjes citroen bij om het feest helemaal compleet te maken.
Kibbeling van de visboer
Het liefst haal ik mijn kibbeling bij de visboer om de hoek. Die heeft zulke lekkere! Mocht jij niet zo’n topper om de hoek hebben zitten, dan kun je ook kibbeling van de supermarkt gebruiken. Maar, ik moet wel eerlijk bekennen: dan is zelfgemaakte kibbeling een stuk lekkerder. Daar heb je op zich niet per se een frituurpan (ik heb deze) voor nodig. Kruid en zout wat bloem, haal er stukken witvis doorheen, klop een ei los, haal daar de stukken ook doorheen en geef ze daarna een jasje van paneermeel. Verhit een laag zonnebloemolie in een koekenpan en bak de stukken vis goudbruin, krokant en gaar. Eventueel kun je er daarna nog wat kruiden over strooien.
Ingrediënten
- 500 gram stamppotaardappelen
- 200 gram tuinerwten diepvries
- 130 gram feta
- 60 gram crème fraîche
- 1/2 citroen in partjes
- 3 eetlepels fijngesneden munt
- 300 gram gebakken kibbeling
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar, of totdat ze makkelijk uit elkaar vallen wanneer je er met een mes in prikt.
- Kook water in de waterkoker. Doe de tuinerwten in een vergiet en giet het kokende water er overheen. Spoel ze direct af met koud, stromend water en laat uitlekken.
- Verwarm de kibbeling volgens de aanwijzingen van de visboer of de verpakking.
- Giet de aardappelen af, laat ze uitstomen en stamp ze dan goed fijn met de crème fraîche en de munt.
- Verbrokkel de feta over de gestampte aardappelen en doe driekwart van de tuinerwten erbij. Roer alles goed door en verdeel de mash over twee borden. Garneer met de rest van de tuinerwtjes en leg de kibbeling er bovenop. Serveer met partjes citroen.
Eet smakelijk!
Meer lekkere stamppotjes? Deze zijn ook top:
Bloemkoolstamppot met chorizo en amandelen
Broccolistamppot met cashewnootjes en sticky garnalen
Zoete aardappel stamppot met boerenkool en chorizo
Ik maakte dit recept voor een eerdere samenwerking met Landjuweel en mag het nu ook met jullie delen. Leuk!
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze doperwtenstamppot te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Ober app zegt
dat ziet er zo lekker uit, hoe zit het met het toevoegen van wat mayonaise daar? ik denk dat het lekkerder zal worden
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ik zou zeggen: go for it! Ik doe zelf nooit mayonaise door de stamppot.