Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Kerst / Dessert met kweeperen, hangop en speculaaskruim

Dessert met kweeperen, hangop en speculaaskruim

21 januari 2019 By Andrea (Anniepannie.nl) Reageer


Dessert met kweeperen en speculaaskruim - Anniepannie

Ik had nog nooit iets gedaan met kweeperen, tot ik ze meekreeg in de goodiebag van mijn 1-daagse persreisje met Love my Salad. We gingen een dag lang naar België om te kijken hoe biologische groenten werden verbouwd. ’s Avonds aten we in een prachtig kasteel waarvan de tuin vol stond met kweeperenbomen! Zó veel zelfs dat de eigenaresse van het kasteel ze nooit allemaal zelf op kreeg. Ze zag haar kans schoon en gaf ons allemaal een ruime hoeveelheid mee! Jippie! Ik maakte er onder andere dit dessert met kweeperen, hangop en speculaaskruim mee. Zááálig! Kweeperen kun je kopen van oktober tot en met januari, de grootste slagingskans heb je bij je lokale groenteboer.

Kweeperen zijn monsters

Voor het schoonmaken en snijden van kweeperen moet je trouwens wel engelengeduld hebben. En ook een beetje lompe kracht. Want wat zijn het een ondingen om mee te werken zeg! Ze zijn, zo ongekookt, echt knei-ter-hard. Zodra je ze eenmaal in blokjes hebt gesneden en in de pan hebt gedaan is het harde werk voorbij. Nu laat je de kweeperenstukjes pruttelen totdat ze heerlijk zacht en smakelijk zijn. Het resultaat is het harde werk waard, dus laat je vooral niet tegenhouden door mijn verhaal. ?

Dessert met kweeperen en hangop

Hangop is echt een super oud-Hollands bedenksel en ik vind het geniaal. Eigenlijk komt het erop neer dat je yoghurt zó lang laat uitlekken dat het bijna roomkaas-achtig dik wordt. Nou ja, ietsje dunner dan. Het smaakt heerlijk romig en dik, maar heeft toch het frisse van yoghurt. Lepel er de kleverige kweeperen overheen en top af met wat crunchy speculaaskruim. Yum! De hemel op je bord!

Dessert met kweeperen en hangop - Anniepannie

Dessert met kweeperen, hangop en speculaaskruim

Dit dessert is zo Hollands als het maar kan. Maar vooral: O zo lekker! Stukjes zoete kweepeer in een stroperige saus, met frisse hangop en crunchy speculaaskruim. Ga je al watertanden?
5 van 1 stem
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Voorbereidingstijd15 minuten minuten
Bereidingstijd45 minuten minuten
8 uren uren
Totale tijd1 uur uur
Servings: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 liter volle yoghurt
  • 2 kweeperen
  • 500 ml water
  • 180 gram suiker
  • 3 stuks steranijs
  • ½ tl kaneel of een kaneelstokje
  • 1/2 citroen alleen het sap
  • 2 speculaasjes

Ook nodig:

  • fijne zeef
  • schone theedoek

Instructies

  • Maak de theedoek nat en wring hem goed uit. Leg de theedoek in de zeef en hang dit in een diepe kom. Schenk de yoghurt op de theedoek en dek af met vershoudfolie. Zet dit minstens 8 uur in de koelkast. Na 8 uur is al het vocht uit de yoghurt gelekt en heb je hangop!
  • Schil de kweeperen, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine stukjes. Kijk uit voor je vingers, want kweeperen zijn nogal hard en onhandelbaar. #succes
  • Doe de stukjes kweepeer in een pan en voeg het water, suiker, steranijs, kaneel en citroensap toe. Breng aan de kook en laat alles 45 minuten zachtjes pruttelen. De kweepeer moet zacht zijn als je erin prikt met een mes.
  • Giet de kweeperenstukjes af in een vergiet en vang het vocht op. Doe het vocht terug in de pan en laat dit tot ongeveer de helft inkoken. Het wordt dan iets dikker en stroperiger. Doe de stukjes kweepeer weer terug in de siroop. Verwijder de stukjes steranijs.
  • Verdeel de hangop over vier schaaltjes en schep er de kweepeerstukjes met wat siroop overheen. Verkruimel de speculaas en strooi dit er overheen.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk!

Meer desserts met fruit?

Banananenijs met chocola en munt
Blondies met sinaasappel en lavendel
Franse appeltaart in de vorm van een roos

Dessert met kweeperen en speculaaskruim - Anniepannie

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen in dit dessert met kweeperen, hangop en speculaas? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!



VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Kerst, Nagerechten, Recepten, Vega, Vegan Tags: dessert, hangop, Hollands, kaneel, Kerst, kweepeer, kweeperen, nagerecht, sinterklaas, speculaas, steranijs, stoofperen, toetje, yoghurt

« Gewokte pijlinktvis ‘Asian style’ met noedels en limoen
Knolselderij ravioli met een vulling van gerookte zalm en appel »
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Mangosalade met komkommer en paprika
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Gedroogde tomaatjes uit de oven

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Waardeer dit recept

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok