Ik had nog nooit iets gedaan met kweeperen, tot ik ze meekreeg in de goodiebag van mijn 1-daagse persreisje met Love my Salad. We gingen een dag lang naar België om te kijken hoe biologische groenten werden verbouwd. ’s Avonds aten we in een prachtig kasteel waarvan de tuin vol stond met kweeperenbomen! Zó veel zelfs dat de eigenaresse van het kasteel ze nooit allemaal zelf op kreeg. Ze zag haar kans schoon en gaf ons allemaal een ruime hoeveelheid mee! Jippie! Ik maakte er onder andere dit dessert met kweeperen, hangop en speculaaskruim mee. Zááálig! Kweeperen kun je kopen van oktober tot en met januari, de grootste slagingskans heb je bij je lokale groenteboer.
Kweeperen zijn monsters
Voor het schoonmaken en snijden van kweeperen moet je trouwens wel engelengeduld hebben. En ook een beetje lompe kracht. Want wat zijn het een ondingen om mee te werken zeg! Ze zijn, zo ongekookt, echt knei-ter-hard. Zodra je ze eenmaal in blokjes hebt gesneden en in de pan hebt gedaan is het harde werk voorbij. Nu laat je de kweeperenstukjes pruttelen totdat ze heerlijk zacht en smakelijk zijn. Het resultaat is het harde werk waard, dus laat je vooral niet tegenhouden door mijn verhaal. ?
Dessert met kweeperen en hangop
Hangop is echt een super oud-Hollands bedenksel en ik vind het geniaal. Eigenlijk komt het erop neer dat je yoghurt zó lang laat uitlekken dat het bijna roomkaas-achtig dik wordt. Nou ja, ietsje dunner dan. Het smaakt heerlijk romig en dik, maar heeft toch het frisse van yoghurt. Lepel er de kleverige kweeperen overheen en top af met wat crunchy speculaaskruim. Yum! De hemel op je bord!
Ingrediënten
- 1 liter volle yoghurt
- 2 kweeperen
- 500 ml water
- 180 gram suiker
- 3 stuks steranijs
- ½ tl kaneel of een kaneelstokje
- 1/2 citroen alleen het sap
- 2 speculaasjes
Ook nodig:
- fijne zeef
- schone theedoek
Instructies
- Maak de theedoek nat en wring hem goed uit. Leg de theedoek in de zeef en hang dit in een diepe kom. Schenk de yoghurt op de theedoek en dek af met vershoudfolie. Zet dit minstens 8 uur in de koelkast. Na 8 uur is al het vocht uit de yoghurt gelekt en heb je hangop!
- Schil de kweeperen, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine stukjes. Kijk uit voor je vingers, want kweeperen zijn nogal hard en onhandelbaar. #succes
- Doe de stukjes kweepeer in een pan en voeg het water, suiker, steranijs, kaneel en citroensap toe. Breng aan de kook en laat alles 45 minuten zachtjes pruttelen. De kweepeer moet zacht zijn als je erin prikt met een mes.
- Giet de kweeperenstukjes af in een vergiet en vang het vocht op. Doe het vocht terug in de pan en laat dit tot ongeveer de helft inkoken. Het wordt dan iets dikker en stroperiger. Doe de stukjes kweepeer weer terug in de siroop. Verwijder de stukjes steranijs.
- Verdeel de hangop over vier schaaltjes en schep er de kweepeerstukjes met wat siroop overheen. Verkruimel de speculaas en strooi dit er overheen.
Eet smakelijk!
Meer desserts met fruit?
Banananenijs met chocola en munt
Blondies met sinaasappel en lavendel
Franse appeltaart in de vorm van een roos
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in dit dessert met kweeperen, hangop en speculaas? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie