Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Foodfun / Workshop vis fileren met Bas!

Workshop vis fileren met Bas!

8 mei 2018 By Andrea (Anniepannie.nl) 6 Reacties


Workshop vis fileren met Bas - AnniepannieLaatst werd ik uitgenodigd voor een workshop vis fileren in Katwijk aan zee. Meteen riep ik dat ik hierbij wou zijn, want hee: skills! Ik laat geen kans aan me voorbij gaan om nieuwe chef-achtige dingen te leren. Als ik Masterchef (Australia!) kijk ben ik altijd helemaal onder de indruk van de technieken die de schijnbaar ‘gewone’ hobbykoks beheersen. De ene vis na de ander wordt vakkundig gefileerd en ik voel me dan snel een beetje een loser, haha. Met mijn kant-en-klare visfilets van de visboer en soms (jawel) gewoon uit de supermarkt. Maar! Lieve lezers! Ik kan jullie vertellen: na deze workshop vis fileren kan Anniepannie het ook. In theorie hoef ik nu dus nooit meer visfilet te kopen. In theorie hè, want gemak dient soms ook de mens. ?

Workshop vis fileren van Arie

Arie Kuijt, de eigenaar van Visfileren.nl, gaf zelf de workshop vis fileren. Hij weet echt álles van vis en is koning visfileren. Voordat we startten moesten we ons in hygiënische pakjes hijsen, bestaande uit een witte jas en een sexy muts. Dat laatste is inmiddels een terugkerend item op Anniepannie, ik droeg laatst ook al een rood exemplaar, haha. Staat me goed toch? ? Ik had trouwens Bas meegevraagd naar de workshop, mijn – tja hoe noem je dat – schoonneef? De neef van Roel dus. Anyway, Bas is super leuk en net als ik dol op alles wat met koken en eten te maken heeft. Hij zei dus volmondig ‘ja’ tegen een lesje visfileren! En hoe leuk: ik kwam ook nog mede-foodblogger Martine tegen, van Duizenden1dag. Gezellig! Tijdens deze workshop gingen we aan de slag met rondvis uit de noordzee, maar er zijn ook workshops over platvis. Voor tonijn en zalm zijn er trouwens aparte (iets duurdere) workshops, want die vissen zijn groter en prijziger.

workshop vis fileren - groep - Anniepannieworkshop vis fileren - verse vis - AnniepannieMakreel fileren

Voordat we aan de gang konden met onze profi fileermessen (scherp!) gaf Arie een indrukwekkende demonstratie. Zwiep, zwiep en hoppaaa, de filets vlogen in de rondte. Wij mochten vervolgens starten met makreel, een wat goedkopere vis en ook makkelijk om te fileren. Hoewel… makkelijk? Ik moet wel zeggen dat visfileren een fluitje van een cent lijkt als Arie het voordoet. Maar echt, schijn bedriegt hoor! Toen we zelf aan de slag mochten bleek het knap lastig. We moesten makreelfilets van de zijkant snijden, maar ook vlinderen. En hoe goed je ook oplet bij de uitleg, als je dan zelf aan de slag moet sta je toch wel even met je handen in het haar. Spreekwoordelijk hoor, want met slijmerige vishanden is dat geen aanrader. Hahaha! Volgens Arie is verse makreel trouwens echt top voor op de barbecue. Dat ga ik deze zomer zeker proberen!

workshop vis fileren - makreel - AnniepannieWijting en kabeljauw

Hoewel er ook nog poon lag, hebben we ons tijdens de rest van de workshop vis fileren vooral gestort op de makreel, zeewolf, wijting en kabeljauw. Nog wel een grappig feitje is dat zwarte poon lekkerder schijnt te zijn dan rode poon. Ik wist niet eens dat zwarte poon bestond! Heel logisch, volgens Arie. Je ziet eigenlijk alleen maar rode poon in de winkels! Kleur verkoopt, zo blijkt. En oja: de lekkerste lekkerbekjes zijn die van wijting, aldus Arie. Ook goed om te weten. Of wat zeg ik: dat weet ik inmiddels! Tussen het fileren door konden we af en toe een visje laten bakken in de keuken. En dat wás me toch lekker! Bas en ik hebben die avond heel wat vis verorberd… Het fileren van de kabeljauw vond ik trouwens het allerleukst. Het is echt een uitdaging met zo’n grote vis! En dan het gevoel van trots als je een aantal enigszins herkenbare kabeljauwfilets overhoudt…

Workshop vis fileren - lekkerbekjes - AnniepannieThe day after…

We verlieten de workshop met Tupperware bakken vol makreel, wijting, zeewolf en kabeljauw. Dat betekende flink vis eten de volgende dagen! Ik maakte gebakken kibbeling en lekkerbekjes voor Roel en de dag erna een Thaise curry met kabeljauw en zeewolf. De makreelfilets gingen de vriezer in! Zo heerlijk al die verse vis. Gezien het feit dat je al die heerlijke vis lekker mee naar huis kunt nemen, vind ik 65 euro voor een workshop vis fileren een prima prijs! Dit keer werd ik zelf natuurlijk uitgenodigd, maar ik zou het er zo weer voor over hebben. Als ik mijn fileerskills wat verder heb ontwikkeld wil ik misschien nog wel een keer een vervolgcursus doen!

workshop vis fileren Katwijk aan zee - AnniepannieOefenen oefenen oefenen!

Na de visfileerworkshop kun je natuurlijk niet ineens perfect vis fileren. Dat vraagt veel tijd en oefening. Maar, wat Bas en ik in elk geval met elkaar eens waren: tijdens zo’n workshop vis fileren krijg je het zelfvertrouwen om met hele vissen aan de slag te gaan. Je weet na de workshop wat je te doen staat en hebt een idee van hoe de vissen in elkaar zitten. Met deze instructiefilmpjes die Arie online heeft gezet kom je er wel! Het fileren gaat in de filmpjes trouwens erg snel, daarom vind ik het volgen van een workshop met de nodige uitleg echt een must. Tenzij je een natuurtalentje bent natuurlijk! Op www.visfileren.nl vind je alle info over de workshops.

Ineens zin in vis?

Visstoofpotje met bonen en mosterd
Zoete aardappelsalade met makreel
Bruine rijst met zalm, avocado en geroosterde nori


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Foodfun, Op pad! Tags: fileren, kabeljauw, makreel, noordzee, poon, vis, vis fileren, wijting, workshop, zeewolf

« Foodtour in Den Haag: van Haagse historie tot exotisch China town!
Mango feta dip met maar 3 ingrediënten! »

Reacties

  1. Marit zegt

    9 mei 2018 om 10:10

    Wat een superleuke workshop lijkt me dit! En inderdaad: skills! Leuk geschreven Annie!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      10 mei 2018 om 15:16

      Haha Marit, wat voor jou? Ik wil wel een keertje samen hoor! Thanks voor je lieve complimentje :-D Liefs!

      Beantwoorden
  2. Martine zegt

    8 mei 2018 om 19:28

    Leuk stuk Andrea! Was echt leuk om te doen. Mijn post komt donderdag online.

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      10 mei 2018 om 15:18

      Dankjewel Martine! Het was super leuk om je te ontmoeten. Ik heb je post gelezen, echt leuk!

      Beantwoorden
  3. Schoonneef Bas zegt

    8 mei 2018 om 14:59

    Was een erg leuke avond – en ik was echt positief verrast hoe makkelijk het is om zelf te beginnen met fileren (al moet er nog wel wat geoefend worden om echt goed te worden…). En met een lekker bierbeslagje de olie in – heerlijke Fish & Chips!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      8 mei 2018 om 18:17

      Haaa daar zul je mijn schoonneef hebben! ;-) We moeten zeker nog even oefenen, ben jij al naar de markt geweest voor vissen? Dat bierbeslagje van jou moet ik echt nog proberen, heel benieuwd naar.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Mangosalade met komkommer en paprika
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Gedroogde tomaatjes uit de oven

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok