Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Hoofdgerechten / Sticky tempeh bowl

Sticky tempeh bowl

8 augustus 2017 By Andrea (Anniepannie.nl) 2 Reacties


Sticky tempeh bowl - Anniepannie.nlOk, even over tempeh. Dat vond ik vroeger verschrikkelijk. Ooit een keertje bij een (waarschijnlijk slechte) toko gegeten en toen was ik voorgoed genezen. Althans dat dacht ik. Gelukkig heb ik tempeh een paar jaar geleden opnieuw een kans gegeven. Allemaal te danken aan de geweldige Indonesische toko hier om de hoek! Het eten daar is echt gevaarlijk lekker. Toen ik op Bali was heb ik zelf met tempeh leren koken. Conclusie? Ik ben om! Deze sticky tempeh bowl is daar het levende bewijs van.

Tempeh kun je stomen, bakken, roerbakken en frituren. Het is eigenlijk een onwijs veelzijdig product. Vaak wordt het als vleesvervanger in één adem genoemd met tofu, maar ik vind dat niet terecht. Het smaakt echt compleet anders, om over de structuur nog niet eens te spreken. Tempeh schijnt trouwens ook nog eens veel gezonder te zijn dan tofu. Het zit bomvol proteïne en daarnaast bevat het mangaan, koper, fosfor en vitamine B2. Omdat tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen, wordt het ook gezien als natuurlijk probioticum. En daar zijn je darmen dan weer blij mee!

In deze sticky tempeh bowl heb ik de tempeh, zoals de naam al zegt, lekker kleverig gemaakt. De inspiratie hiervoor kwam van dit recept van Sligro. Je marineert de tempeh eerst een halfuur in een mengsel van honing, tomatenketchup en balsamicoazijn. Daarna zet je het een klein halfuurtje in de oven, waardoor de marinade een beetje gaat karamelliseren. Erbij eet je broccoli en zilvervliesrijst, die je eventueel nog een lekker smaakje kunt geven met verse gember en citroengras. Klinkt heerlijk toch? (spoiler alert: HET IS SUPER LEKKER).

Sticky tempeh bowl met rijst en broccoli - Anniepannie.nlIngrediënten voor 2 personen:

Voor de sticky tempeh:
150 gram tempeh
2 el zonnebloemolie
2 tl sesamzaad

5 el ketchup (van goede kwaliteit)
2 el honing (maple syrup als je vegan eet)
½ el sambal oelek
2 teentjes knoflook
2 tl worcestersaus
2 el balsamicoazijn

Voor de rijst:
160 gram zilvervliesrijst
1 stengel citroengras (optioneel)
2 cm verse gember (optioneel)

Voor de broccoli:
1 stronk broccoli
½ citroen, in partjes

Sticky tempeh bowl

  1. Meng alle ingrediënten voor de sticky tempeh goed door elkaar in een schaal, behalve de zonnebloemolie, het sesamzaad en de tempeh zelf. Snijd de tempeh in dunne plakjes en meng deze voorzichtig door de marinade. Dek af met folie en zet een halfuurtje in de koelkast om in te trekken.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid hierover de gemarineerde tempeh plakjes. Zorg dat de plakjes zoveel mogelijk los van elkaar liggen. Besprenkel de tempeh met de zonnebloemolie. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de tempeh ongeveer 20 à 30 minuten. De tempeh is klaar als de plakjes lekker bruin en sticky zijn.
  3. Kook intussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg eventueel een gekneusde stengel citroengras toe (paar keer flink op meppen met de achterkant van een groot mes, daarna knoop in leggen en in de pan) en plakjes verse gember.
  4. Snijd de broccoli in roosjes en de steel in plakjes. Stoom of kook de broccoli beetgaar.
  5. Verdeel de rijst en de broccoli over twee kommen. Verdeel de plakjes tempeh over de rijst en strooi het sesamzaad erover. Leg de partjes citroen bij de broccoli.

Eet smakelijk!
Liefs, Andrea

TIP: serveer kroepoek bij deze sticky tempeh bowl. Super lekker!

Ik ben natuurlijk heel benieuwd wat je van deze bowl vond! Laat je het weten? Dat kan in een reactie hieronder, of… tag @anniepannie_nl op Instagram en deel je creatie met de rest van de wereld!

Inspiratie voor dit recept komt van: Sligro.

Nog een paar lekkere & gezonde bowls:

Buddha bowl met mango en zwarte rijst
Quinoa salade met zoete aardappel en amandel-gemberdressing

Sticky tempeh bowl met broccoli - Anniepannie.nl

 

 


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Hoofdgerechten, Recepten, Vega, Vegan Tags: balsamico, bowl, broccoli, citroen, citroengras, gember, honing, ketchup, sticky, tempeh, vega, vegan, zilvervliesrijst

« Spiesjes met aardbeien en mozzarella
Ijshoorntjes met fruit en chocolade »

Reacties

  1. Liyen zegt

    2 november 2017 om 08:16

    5 sterren
    Dit ziet er superlekker uit! Ik ben echt dol op tempeh!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      2 november 2017 om 18:55

      Dankjewel, ik ben ook mega fan! :-) Veel plezier met het recept!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Mangosalade met komkommer en paprika
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Snelle pindasoep met komkommer, bosui en taugé
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2022 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok