In het oude Haagse hofkwartier vind je de Nobelstraat, waar ik eerder al eens een bezoekje bracht aan het Spaans-Portugese restaurant ñ. Vlakbij is nu restaurant 6&24 geopend, een culinaire sensatie van een heel ander kaliber. En zonder meteen al teveel te willen weggeven, noem ik dit haute cuisine met sterpotentie. Want ja lieve mede-foodies, het zou me niks verbazen als restaurant 6&24 binnen een aantal jaren gewoon een ster achter z’n naam mag schrijven. Was het dan zó goed? Ja, het was zo goed.
Verdorie, heb ik het toch al in de eerste alinea verklapt. Maar ach, je was er snel genoeg achter gekomen. Want wat hier volgt is het verslag van een uren durend eetconcert, van ouverture tot opera tot grande finale. En dan bedoel ik geen zingende chefs, maar gerechten en wijnen zó perfect in harmonie met elkaar dat mijn foodiehartje er van tikketakte als een dolle metronoom.
Sous chef bij de Librije
Chefkok Rik van de Laar werkte maar liefst 7 jaar bij de Librije in Zwolle, waarvan 3 als souschef. En nu komt het: jaren geleden volgde ik samen met mijn zwager een kookworkshop bij de Librije die werd geleid door Rik himself. Met zijn kalmerende woorden op de achtergrond kilde ik mijn eerste kreeft (iek!) en leerde ik dat je aardappels in gelijke stukken moet snijden als je wilt dat ze tegelijk gaar worden (het waren de zenuwen jongens, echt). Een ervaring om nooit meer te vergeten en daarom ben ik Rik altijd een beetje blijven volgen.
Een eigen zaak
Niet lang na de workshop hoorde ik dat Rik samen met zijn vriendin Saskia (destijds ook werkzaam bij de Librije) een restaurant zou gaan openen in Dubai, onder de vlag van de Librije. Lang verhaal kort: dat ging niet door, iets met Dubai=moeilijk en gesteggel over een alcoholvergunning. Maar, de droom van een eigen zaak was aangewakkerd en zo duurde het niet lang meer voordat restaurant 6&24 geboren werd. Rik nodigde mij uit om samen met Roel een hapje te komen proeven en nee, daar zeg je dan dus absoluut geen nee tegen.
Chef’s table
Na een hartelijk onthaal door Rik en Saskia nemen we plaats aan een van de twee chef’s tables, pal voor de open keuken. Een geweldige plek, want je kunt de chefs heerlijk op de vingers kijken (sterker nog, dat wordt gewaardeerd!). We starten met heerlijke bubbels en krijgen twee creatieve amuses opgediend. Een kroepoekje van tapioca met biet en een crème brûléetje van schaaldierenschuim met rivierkreeftjes en krokante kippenhuid. Roel en ik nemen een hap en kijken elkaar gelukzalig aan: dit belooft wat!
Persoonlijk
Saskia komt vertellen over de wijnen en ik vraag haar de spreekwoordelijke jurk van het lijf. Hoewel Saskia de nodige cursussen en opleidingen achter de rug heeft, heeft ze naar eigen zeggen de meeste wijnkennis opgedaan in de praktijk. Naast de Librije werkte ze nog voor een aantal andere toptenten en een wijnhuis. Waar de naam 6&24 vandaan komt? Het zijn hun verjaardagen. Lekker persoonlijk en handig uit te spreken voor de vele expats in Den Haag, aldus Saskia. Dat persoonlijke vinden ze sowieso erg belangrijk. Dat is goed terug te zien in het interieur met huiselijke elementen zoals kamerplanten en een bank met gezellige kussens. Maar ook het feit dat de chefs regelmatig aan tafel een gerecht komen afmaken geeft je als gast een speciaal gevoel.
Creatieve gerechten
Ons eerste gerecht is een ceviche van corvina (een baarsachtige vis) met gebrande mais, gepofte bataat en kumquat. Het idee hiervoor ontstond tijdens een reis in Peru. Mijn reactie? Een zwijgend genieten. Roel: “ik wou dat ik dit kon terugspoelen zodat ik het nog een keer kan proeven”. Bam! De toon is gezet. Kom maar door Rik, wat heb je nog meer voor moois? Genoeg, dat blijkt. Tonijn met een crème van ganzenlever met granaatappel, sojaboontjes en kappertjeskool. Maar ook een langoustine, gebrand aan de buitenkant maar nog rauw van binnen, gedipt in gepofte zwarte quinoa met bereidingen van pompoen, zoetzure bleekselderij en paprika.
Mooie wijn-spijs combinaties
Dan een vegetarisch gerecht op mijn verzoek. Restaurant 6&24 voert namelijk een uitgebreide vegetarische kaart, voor de liefhebbers. Een halve avocado gevuld met geitenkwark en nashipeer, met een tomatenpoeder en sap van snijbonen. Wauw! En jongens, die perfect passende wijn erbij. Bij mooie wijn-spijs combinaties moet ik altijd denken aan die scène uit Ratatouille, waarbij het ratje Remy eerst een aardbei en een blokje kaas los proeft, ze dan combineert en er vervolgens vuurwerk ontstaat. Snapt iemand wat ik bedoel? (zo niet: kijk even dit filmpje)
Persoonlijke favoriet
We gaan verder met coquilles op 2 manieren geserveerd: rauw met avocado, tomaat en kerrie, en gebakken met zwarte bonen, kousenband en harissa. Top! Dan de persoonlijke favoriet van Rik: kalfszwezerik met chorizo en zwarte knoflook. Mijn god, wat vind ik dit lekker. En dan te bedenken dat ik niet eens zo’n ontzettend orgaanvleestypetje ben. We eindigen de hartige voorstelling met een botermals stukje gebraden reerugfilet met pastinaak, venkel, oesterblad en een saus van madeira. Roel raakt er niet over uitgepraat.
IJs van gingerbeer
Is er nog plek voor de finale, het dessert? Tuurlijk, altijd. Zeker als het gaat om appel gegaard in beurre noisette met ijs van gingerbeer en een schuim van yoghurt en bergamot. En dat er dan appelcider bij geschonken wordt. Ik bedoel: hoe hemels wil je het hebben? Als altijd in dit soort mooie restaurants is het feest na het dessert stiekem nog niet voorbij. Bij de koffie komen heerlijke friandises, onder andere zachte snoepjes van appel en vadouvan.
Aanrader?
Was dat nog niet duidelijk dan? Kom op, hier moet je heen. Dus klim in je telefoon en make that call. Saskia, Rik en hun team leggen je gegarandeerd in de watten. Niet te lang wachten met reserveren, want de zaken gaan goed bij restaurant 6&24. “We zijn net 6 weken open en merken dat er al veel over 6&24 gesproken wordt, ontzettend leuk!”, aldus een enthousiaste Rik.
Restaurant 6&24
Nobelstraat 13
2513 BC Den Haag
Website: www.restaurant6en24.nl
Instagram: @restaurant6.24
Facebook: /restaurant6en24
0702196848
info@restaurant6en24.nl
Openingstijden
Ma: Gesloten
Di – vr: 12:00 – 14:00 en 18:00 – 21:30
Za: 18:00 – 21:30
Zo: 12:00 – 20:00
Fotografie: Roel van Osch
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Manouk zegt
Dit klinkt verrukkelijk!! Ik ga direct kijken wanneer ik kan reserveren!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Nouja wat leuk! Ga je geen spijt van krijgen.
Wendy (mevryan.com) zegt
Super leuk geschreven! Ik ga er zeker langs om het zelf te ervaren. Bedankt voor de tip!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Onwijs leuk om te horen Wendy, dankjewel! Alvast veel plezier gewenst, dat wordt genieten hoor.
Debbie Bodewes zegt
Superleuk verslag! Heel leuk geschreven en ik wil nu gelijk daar eten haha!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dankjewel Debbie! Super leuk om te horen. Ik ben ook echt erg enthousiast over dit restaurant! ?