Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Hotspots / De Hoftrammm: al je zintuigen op scherp!

De Hoftrammm: al je zintuigen op scherp!

22 februari 2016 By Andrea (Anniepannie.nl) 9 Reacties


hoftrammmJa een gekke titel misschien, maar ook tijdens mijn derde rit in de Hoftrammm liep ik weer over van de prikkels! Letterlijk ál je zintuigen staan op scherp en dat is wat de Hoftrammm zo onwijs bijzonder maakt. Waar zal ik beginnen? Van de prachtige hofstad die aan je voorbij flitst, het aangename geluid en gehobbel van een (rijdende!) tram, het bijzonder lekkere en tikkeltje ‘gekke’ eten tot de mooie gesprekken met je tafelgenoten, de extreem goede service van het Hoftrammm personeel en eh… het houdt eigenlijk niet op met al die prikkels! Horen, zien, voelen, proeven, they’ve got it all covered. Een rit in de Hoftrammm is ronduit sensationeel te noemen!

We (Roel, mijn lieve schoonouders en ik) verzamelden ons bij de speciale Hoftrammm halte ‘Rond de grote kerk’ in hartje Den Haag. Hier ontvangt Hoftrammm bedenker Bobby iedere dag weer vol enthousiasme zijn gasten. Het is geweldig om hem uit te vragen over zijn plan, de hobbels die hij is tegenkomen en heeft overwonnen, zijn samenwerking met de excentrieke chefkok Pierre Wind, het (om)bouwen van de tram en alles wat je maar wilt weten over dit bijzondere, rijdende restaurant. Nog steeds (na al meer dan 500 ritten!) is Bobby onwijs gepassioneerd over ‘zijn’ Hoftrammm.

hoftrammm-chauffeur

Hoftrammm bestuurder Rob is klaar voor vertrek!

Eenmaal aan boord stond een ‘hapjes abri’ al klaar op onze prachtig gedekte tafel, met daarop een ‘ton sur ton’ van pastinaak. Dat wil zeggen: verschillende amuses gemaakt van pastinaak. Van een mini-salade van pastinaak tot een pastinaak-oliebolletje waar je met een pipetje zelf een fruitige vulling in kon spuiten. Heel lekker allemaal! Erbij kregen we een glas lekkere bubbels dat, zodra de bodem ook maar enigszins in zicht kwam, direct weer werd bijgevuld door onze oplettende ober Frank. Kijk, daar hou ik van!

hoftrammm hapjesabri

Even gluren! Van buitenaf konden we de ´Hapjes abri´ al klaar zien staan…

Inspiratiebron voor het menu tijdens rit 504 was de Oud-Hollandse keuken. Pierre Wind en zijn crew hebben streekgerechten in een totaal nieuwe jas gestoken. Een hele moderne en gewaagde jas zelfs. Zo was onze eerste gang gebaseerd op het alom bekende wentelteefje, gecombineerd met Limburgs Zoervleisj. Misschien vind je dat nog niet zo gewaagd klinken, maar wat als ik vertel dat het begeleid werd door lichtzure prei, speculaasmayonaise en gerookt ei?

hoftrammm-voorgerechtDe tweede gang was helemaal leuk. We mochten namelijk vissen! Heel letterlijk kon je met een hengeltje en kruidenzakje je eigen bouillon op smaak brengen. De bouillon, geïnspireerd op de Achterhoekse ‘Fietsebonensoep’, werd geserveerd met kabeljauw, Groningse klont en een Goudse kaaskrokant. Verbazingwekkend dat de smaken in het kruidenzakje (citroenmelisse, basilicum, limoenrasp en Madame Jeanette) daar zo goed bij pasten!

hoftrammm-bouillonHet hoofdgerecht was een creatie gebaseerd op het Utrechtse ‘Drie in de Pan’ (hartige pannenkoekjes), ‘Vijfschaft’ (een groentestoofje) en Gelderse Balkenbrij (stoofvlees). Ze wilden er ook graag erwtensoep met rookworst bij serveren, maar dat was blijkbaar nét iets te gewoon. Daarom kregen we een stukje rookworst gemaakt van erwtensoep. Heerlijk! Maar hoe verzin je het?

hoftrammm-hoofdgerechtHet dessert werd ook weer zo bijzonder geserveerd. Een bord met daarop een soort schommel-constructie, waar een emmertje met hangop aan hing. Erbij een weckpotje rijstebrij, chocolademousse en Prauwel (een soort deegstengel met kaneel). Yummie!

hoftrammm-dessertOm een beetje bij te komen van dit alles kregen we een glaasje met Van Kleef koffielikeur en een ‘Haagse Bluf’ geparfumeerd met koffie. Voldaan, stuiterend van enthousiasme en toch ook een tikkeltje uitgeput van alle indrukken verlieten we de Hoftrammm. Wát een topavond.

hoftrammm-koffiePraktische zaken: ja, er is een toilet aan boord. Een heel net toilet zelfs, zoals in een gewoon restaurant. Ben je slecht ter been? Vraag dan een tafeltje achterin de Hoftrammm, je hoeft dan niet eerst de hele (rijdende) tram door als je naar de wc moet. Voor (hoog)zwangere vrouwen kan de Hoftrammm een uitdaging zijn, want de ruimte tussen de bankjes en tafels is beperkt. Bang voor schuivende glazen en glijdende borden? Aan alles is gedacht, er zijn speciale inkepingen in de tafeltjes gemaakt zodat alles keurig blijft staan.

Ook leuk om te weten: in de Hoftrammm wordt Earth Water geschonken. Een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel, zoals de aanleg van waterputten in Bangladesh. De bestuurders van de Hoftrammm zijn ‘gewone’ trambestuurders van HTM. Ze zijn speciaal geselecteerd voor de Hoftrammm vanwege hun keurige en rustige rijgedrag. Tijdens je rit rij je tussen de gewone dienstregeling door. Kijk uit het raam en je ziet dus regelmatig (hele) verbaasde gezichten van mensen die bij de halte staan te wachten op een gewone tram. Executive chef Pierre Wind rijdt 2x per week mee op de Hoftrammm. Wie weet tref je hem dus tijdens jouw Hoftrammm rit! Of niet, en dat is – en ik quote Bobby hier even – ‘ook wel lekker rustig’.

De Hoftrammm

Tramrestaurant Hoftrammm heeft een vaste op- en afstapplaats: halte “Rond de Grote Kerk” op het Kerkplein in het centrum van Den Haag.

Vertrektijden:
Doorgaans zijn de vertrektijden op woensdag en donderdag 19:00 uur. Op vrijdag, zaterdag en zondag om 18:00 uur.

Route:
Via lijn 9 rij je richting het Zwarte Pad in Scheveningen. Via het Lange Voorhout en de Hofvijver trekken diverse Haagse bezienswaardigheden aan je voorbij. Via lijn 1 vervolg je de reis richting het centrum, tot aan het oudste station van Den Haag: Station Hollands Spoor (1843). Dit station, met monumentaal perrongebouw, passeer je op de weg naar Scheveningen Haven (lijn 11). Eenmaal in Scheveningen, rij je via het statige Statenkwartier weer naar het centrum van Den Haag.

Duur:
De rit duurt ongeveer 2 uur en 15 minuten, afhankelijk van de omstandigheden op de weg.

Kosten:
Voor een volledig 4-gangen diner, inclusief wijnarrangement, brood en water, betaal je €75,50 per persoon. Geen wijnliefhebber? Dan is er het Haags speciaalbier-arrangement of een non-alcoholisch ‘Happy drinks’ arrangement.

Bezoek de website van de Hoftrammm
Of volg de Hoftrammm op Facebook

En dan nu… Nóg meer foto´s!

hoftrammm-memories

Voor mijn schoonvader was de Hoftrammm rit een trip down memory lane!

hoftrammm-chefs

Chefs Jamie en Timo!

hoftrammm-rob

Wát een leuke vent, die Rob.

hoftrammm-gezellig

De Hoftrammm… wij vinden het een aanrader!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Hotspots Tags: beleving, den haag, hoftrammm, hotspot, restaurant, tip, tram

« Vegetarische tartaar met gele biet, vijg en appel
Romige pasta met blauwe kaas en geroosterde paprika »

Reacties

  1. line zegt

    16 mei 2018 om 12:33

    wie is die derde kerel bij jamie en timo?

    Beantwoorden
    • line zegt

      16 mei 2018 om 12:35

      maar is wel een heel leuk stuk!

      Beantwoorden
      • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

        16 mei 2018 om 16:29

        Geen idee eigenlijk, Line! Haha. Bedankt voor je compliment! :-) Groetjes,
        Andrea

        Beantwoorden
  2. rob scholte zegt

    2 maart 2016 om 16:09

    Mooi geschreven. Artikel over de Hoftram.

    Groetjes. Trambestuurder. .Rob

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      19 maart 2016 om 20:24

      Dankje Rob! Misschien tot snel!

      Beantwoorden
  3. Marco zegt

    25 februari 2016 om 10:32

    Wat een leuk compliment!
    Heel leuk om zo’n enthousiaste reactie te lezen, dit doet ons tram (hoftrammm) bestuurders veel plezier en ik weet zeker al het hoftrammm personeel ook!
    Hier doen we het allemaal voor!

    Dank je wel!!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      25 februari 2016 om 10:38

      Hoi Marco! Super leuk dat je een reageert en fijn dat je mijn review zo kunt waarderen. Ik wens je nog heel veel plezier bij alle ritten die komen gaan! Groetjes Andrea

      Beantwoorden
  4. Wim zegt

    23 februari 2016 om 13:39

    Leuk stuk, prima geschreven! Een kleine opmerking van een collega van Rob, en inderdaad, dat is een hele leuke vent! Op een tram zit een bestuurder en de functie is dan ook een trambestuurder

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      23 februari 2016 om 19:32

      Hoi Wim! Dank voor de complimenten en je opmerking. Ik ga het meteen veranderen! :) Groetjes Andrea

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Mangosalade met komkommer en paprika
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Gedroogde tomaatjes uit de oven

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok