Dit gerecht ontstond op ‘restjesavond’, zoals wij dat thuis noemen. Eens per week probeer ik alle restjes uit de koelkast op te maken, zodat er niets vergeten wordt en we geen dingen hoeven weg te gooien. In de koelkast stond nog een enorme voorraad eieren waar we nodig aan moesten beginnen, een bakje bijna-over-de-datum crème fraîche en wat restjes groente. In de kast vond ik olijfjes en een potje groene pesto. Zo werd het idee voor een Italiaanse frittata geboren!
Eigenlijk lijkt een fritatta een beetje op een boerenomelet, maar dan wat dikker. Deze Italiaanse frittata is extra lekker als je pesto van goede kwaliteit gebruikt. Zelfgemaakte pesto is helemaal ideaal, maar ik gebruikte een goede groene pesto uit de supermarkt. Omdat ik nog belegen kaas in huis had, gebruikte ik die in mijn frittata. Ik kan me voorstellen dat parmezaanse kaas óók heel lekker is in dit gerecht.
Wij aten deze Italiaanse frittata met z’n tweeën, met een simpele groene salade erbij. Dat was best veel, dus ik denk dat je er ook prima met drie personen van kunt eten. Wil je een hele grote frittata maken? Verdubbel dan de hoeveelheden en gebruik een grote koekenpan. Voor dit recept gebruikte ik een kleine koekenpan.
Dit heb je nodig voor 1 Italiaanse frittata
6 eieren
125 ml crème fraîche
Halve courgette
Half bakje kastanjechampignons, schoongeboend
60 gram groene olijven
1 kleine rode ui
1 teentje knoflook
Klein bosje peterselie of basilicum
3 volle theelepels groene pesto (van goede kwaliteit!)
Handje geraspte belegen kaas
5 cherrytomaatjes
Italiaanse frittata uit de pan
Breek de eieren in een grote kom en kluts ze samen met de crème fraîche en de pesto door elkaar. Snijd de olijven in plakjes, hak de peterselie (of basilicum) en voeg toe. Doe dan de kaas erbij, wat versgemalen zout en peper en meng alles door elkaar.
Snijd de ui in halve ringen, de champignons in plakjes en de courgette in kleine blokjes. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de groenten op hoog vuur totdat ze iets zachter zijn geworden en een beetje bruin. Voeg halverwege het bakken een uitgeperst teentje knoflook toe.
Haal de pan van het vuur en breng de groente op smaak met wat peper. Doe nu alle groente bij het eiermengsel in de kom en meng goed.
Verwarm wat olijfolie in een kleine koekenpan (20 cm doorsnede) met antiaanbaklaag. Draai de pan een beetje heen en weer zodat de olie zich goed over de bodem verspreidt.
Giet dan het groente-ei-mengsel in de pan, zet het vuur heel laag. Snijd de cherrytomaatjes door midden en leg ze met de snijkant naar boven op de frittata (zie foto).
Plaats een grote deksel op de koekenpan. Heb je die niet, dan kun je ook zelf een deksel fabriceren van aluminiumfolie. Laat de frittata langzaam gaar worden, dat duurt ongeveer 20 minuten. De Italiaanse fritatta is gaar wanneer de bovenkant helemaal gestold is.
Je kunt de fritatta nu uit de pan op een bord of plank laten glijden, maar om beschadiging te voorkomen doe ik het volgende: schud de pan een beetje heen en weer zodat je zeker weet dat de frittata helemaal los is. Pak een snijplank en leg deze op de koekenpan. Draai om. De frittata ligt nu ‘face down’ op de plank. Pak nu het bord waarop je de frittata wilt serveren. Leg deze op de onderkant van de frittata. Draai de boel om en voila, de frittata ligt ongeschonden op het bord. Garneer de frittata eventueel met wat blaadjes peterselie of basilicum.
Buon appetito!
Benieuwd naar nog een lekker recept met pesto? Deze Italiaanse kruidenboter ‘Arrabiata’ smaakt heerlijk op een stokbroodje.
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Bloglovin’.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie