Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Hapjes en Snacks / Shiitake sushi met komkommer en wasabimayonaise

Shiitake sushi met komkommer en wasabimayonaise

21 augustus 2017 By Andrea (Anniepannie.nl) 4 Reacties


Shiitake sushi met komkommer en wasabimayonaise - Anniepannie.nlHoewel ik zelf echt totáál geen probleem heb met het verorberen van rauwe vis (haring: JAAA!, sushi: JAAA!) zijn er om me heen een paar mensen wat minder fan van dat idee. Speciaal voor hen en speciaal voor alle anderen die om welke reden dan ook geen rauwe vis eten bedacht ik deze shiitake sushi. Shiitake zijn een van de (misschien wel dé) vlezigste soorten paddenstoelen die er bestaan. Ze hebben een super lekkere, nootachtige smaak en zijn totaal anders dan bijvoorbeeld een champignon.

Chef’s Table

Sinds ik de aflevering van Chef’s Table heb gezien met de boeddhistische monnik Jeong Kwan (mega aanrader!) ben ik weer opnieuw fan geworden van de shiitake. Jeong Kwan vertelt in de aflevering hoe haar vader haar keuze om in een klooster te leven en veganistisch te eten maar moeilijk kon begrijpen. Een leven zonder vlees kon hij zich simpelweg niet voorstellen. Maar, toen Jeong Kwan haar speciale shiitakes aan hem voorschotelde was hij om. ‘Dit is beter dan vlees!’, riep hij enthousiast. Met een gerust hart keerde hij terug naar huis, waar hij een week later vredig in zijn slaap overleed.

Shii-take sushi - Anniepannie.nlVega & vegan

Na deze mooie aflevering heb ik natuurlijk meteen geprobeerd om de shiitakes van Jeong Kwan na te maken. Het is helaas een beetje onduidelijk wat ze er precies bij doet, maar dat ze ze bakt in sesamolie weet ik in elk geval zeker. Ik koos ervoor om het simpel te houden en voegde alleen nog wat sojasaus toe. Het resultaat is heerlijk! De smaakvolle shiitakes tillen deze sushi echt naar een hoger niveau. De shiitake sushi is helemaal vega en met 1 simpele aanpassing zelfs helemaal vegan.

Sushi van bruine rijst

Ik gebruikte trouwens bruine rijst in plaats van sushirijst voor een zo gezond mogelijk resultaat. Als je zachtkokende, rondkorrelige zilvervliesrijst gebruikt krijg je een plakkerige rijst die echt ideaal is voor sushi. Je koopt deze rijst onder andere bij de Ekoplaza. Het moet iets langer koken dan gewone sushirijst, maar dan heb je ook wat! Je kunt dit trouwens ook prima een dag van tevoren doen. Maar, genoeg gekletst. Over naar het recept voor deze yummie shiitake sushi!

Shiitake sushi met komkommer - Anniepannie.nlIngrediënten voor 1 sushirol (8 stukjes):
1 nori vel
160 gram gekookte, rondkorrelige zilvervliesrijst (zachtkokende, ronde zilvervliesrijst is o.a. te koop bij de Ekoplaza. Je kunt dit eventueel te vervangen door gewone sushirijst, maar dat is wel minder gezond)
1 el rijstazijn
50 gram shiitake paddestoelen
5 cm komkommer
2 tl zwart sesamzaad
½ el sesamolie
1 el sojasaus
1 el mayonaise (eventueel een vegan variant)
1 tl wasabipasta

Ook nodig: sushimatje

Shiitake sushi met komkommer en wasabimayonaise

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg zout toe aan het kookwater.

Giet de rijst af en roer er meteen de rijstazijn door. Verspreid de rijst daarna over een groot bord zodat het sneller afkoelt.

Maak de shiitake schoon en snijd een stukje van de steeltjes af. Snijd de paddestoelen in plakjes. Verhit de sesamolie in een wok en bak de shiitake op hoog vuur totdat ze goudbruin beginnen te zien (dat gaat al heel snel). Voeg dan de sojasaus toe en laat de shiitake nog een minuutje bakken. Haal de shiitake nu snel uit de pan en laat ze afkoelen op een bord.

Maak wasabimayonaise door de wasabipasta door de mayonaise te mengen. Zet apart.

Schil het stukje komkommer en snijd er reepjes van.

Als de rijst en shiitake helemaal zijn afgekoeld, kun je beginnen met het rollen van de sushi. Leg het sushimatje op het aanrecht en plaats daarop het nori vel met de ruwe kant naar boven. Verdeel de rijst in een dunne laag over het vel nori en zorg dat je aan de bovenkant een randje vrijhoudt. Druk de rijst een beetje aan met je vingers of de achterkant van een lepel.

Besmeer de rijst met wasabimayonaise (ik gebruikte niet alles) en sprenkel er een theelepeltje zwart sesamzaad overheen. Maak vervolgens in het midden van de rijst een strook met de komkommerreepjes en de shiitake.

Rol het geheel nu voorzichtig op met behulp van het sushimatje totdat je een mooie, stevige rol hebt. Het randje norivel dat je had vrijgehouden gebruik je als plakrand. Besmeer het met een beetje water en plak de rol ermee dicht.

Snijd de sushirol met een scherp (!) mes in stukjes. Garneer de sushi met het resterende sesamzaad en serveer met sojasaus en een toefje wasabi.

Eet smakelijk!
Liefs, Andrea

TIP: laat de sushirol een paar minuutjes rusten voordat je hem aansnijdt. Hij is dan wat steviger. 

Wat vind je van dit recept voor shiitake sushi? Ik ben heel benieuwd! Plaats een reactie hieronder, of… tag @anniepannie_nl op Instagram!

Meer Aziatische recepten:

Kroepoek met een Japanse topping
Salade met bietjes, gerookte zalm en sojabonen
Gemarineerde Shanghai paksoi

shiitake sushi - Anniepannie.nl


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Hapjes en Snacks, Hoofdgerechten, Recepten, Vega, Vegan Tags: bruine rijst, gezond, japans, komkommer, mayonaise, paddenstoelen, rijst, sesamzaad, shiitake, sushi, vega, vegan, wasabi, zilvervliesrijst

« Vietnamese salade met courgette, wortel en koriander
Tropische havermoutmuffins met mangochutney »

Reacties

  1. Kurt Visser zegt

    24 juni 2018 om 10:32

    5 sterren
    Ziet er heerlijk uit! Ik ben samen met m’n vriendin overgestapt naar een vegetarische levensstijl en zijn nu stilaan naar volledig plantaardig aan het gaan. Sushi is één van onze favoriete gerechten, buiten de basis avocado en komkommer hadden we laatst geprobeerd er champignons in te rollen. Was lekker maar niet top.. Nu zie ik jouw gerecht van de gemarineerde shiitake en ga ik dit zeker deze week eens proberen. Bij de Albert Heijn folder staan ze deze week in promotie (hier vermoed ik: . Ik laat je zeker weten hoe het is gelukt!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      25 juni 2018 om 16:01

      Hoi Kurt! Wauw, onwijs leuk dat je inspiratie hebt gevonden op mijn blog! Ik ben heel erg benieuwd wat jullie vinden van de shii-take sushi. Shii-takes komen echt super dicht bij vlees qua structuur en qua volheid van smaak. Ik vind ze helemaal geweldig! Mochten jullie (en dat hoop ik natuurlijk) helemaal fan zijn van mijn shii-take sushi, kijk dan ook even bij alle andere vegan recepten op Anniepannie: https://www.anniepannie.nl/tag/vegan/. Wie weet staat daar ook nog wat lekkers voor jullie tussen! Groetjes, Andrea

      Beantwoorden
  2. Demi | StudioKOOK zegt

    28 augustus 2017 om 11:54

    Lijkt me echt heerlijk! Ga zelf ook weer eens aan de slag met shiitake.

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      30 augustus 2017 om 17:48

      Leuk om te horen! Ik ben echt fan.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Mangosalade met komkommer en paprika
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Gedroogde tomaatjes uit de oven

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok