Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Hoofdgerechten / Shakshuka uit de tajine

Shakshuka uit de tajine

12 december 2015 By Andrea (Anniepannie.nl) 6 Reacties


shakshuka-uit-de-tajineOoit weleens gehoord van Shakshuka? Zo nee, dan ken je vast wel de ‘Huevos rancheros’ of de Britse ‘baked eggs’. Shakshuka lijkt daar een beetje op. Het is, heel simpel gezegd, een gerecht met gepocheerde eieren in een pittige saus met tomaat en groente. Het fijne aan Shakshuka is dat je het als ontbijt, lunch én diner kunt eten. Handig!

Waar Shakshuka nou oorspronkelijk vandaan komt is niet helemaal duidelijk. In Tunesië, Libië, Algerije, Marrokko, Egypte en Israël worden allemaal verschillende varianten geserveerd. Soms zit er ook vlees door, meestal stukjes pittige Merquez-achtige worst. Mijn versie is vega, maar varieer dus gerust!

Ik heb dit gerecht ‘Shakshuka uit de tajine’ genoemd, maar je kan Shakshuka natuurlijk ook in een braadpan of wok met deksel bereiden. Het leuke aan een tajine is dat je de Shakshuka direct met tajine en al kunt serveren. Dat ziet er altijd zo lekker rustiek uit!

Ingrediënten voor 2 personen:
1 groene paprika
1 rode paprika
½ courgette
1 rode ui, in halve ringen
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode peper
1 blikje cherrytomaten (400 gram)
200 gram kikkererwten uit blik
2 of 4 eieren (net hoeveel ei je wilt per persoon ;))
2 eetlepels gehakte peterselie
1 eetlepel Ras el Hanout kruiden
Klein plukje saffraan (optioneel)
Zout en peper

Lekker voor erbij:
Platbrood en een schep dikke yoghurt.

Shakshuka uit de tajine

Verwarm wat olie in de tajine en voeg de ui en knoflook toe. Bak heel zachtjes gedurende 10 minuten en roer af en toe zodat het niet aanbrandt.

Maak intussen de paprika’s schoon en snijd ze in reepjes. Snijd de courgette overlangs doormidden en daarna in schuine plakken. Als de ui en knoflook lekker zacht zijn, voeg je de paprika en courgette toe. Bak nog zo’n 10 minuten zachtjes mee.

Voeg nu de Ras el Hanout en saffraan toe en bak 1 minuut mee totdat de kruiden beginnen te geuren. Doe dan de inhoud van het blikje tomaten erbij. Vul de helft van het blikje met water en voeg dit ook toe aan de tajine.

Giet de kikkererwten af in een vergietje en spoel ze goed met water. Voeg toe aan de tajine. Breng het geheel op smaak met zout en flink wat peper. Laat het geheel nu 10 minuten pruttelen (het vuur dus iets hoger zetten) totdat het dikker wordt. Roer tussendoor goed over de bodem van de tajine (of braadpan of wok).

Proef even of alles lekker op smaak is. Voeg eventueel nog wat zout of peper toe. Als alles goed is ingekookt en op smaak is, maak je holletjes in de saus met de achterkant van een lepel. Breek in elk holletje een ei. Voorzichtig, want het is het leukst als de dooiers heel blijven! Doe dan de deksel op de tajine, zet het vuur weer wat lager en laat de eieren in ongeveer 8 minuten gaar worden. Het is het lekkerst als de eiwitten gestold zijn maar de eidooiers vanbinnen nog een beetje vloeibaar zijn.

Bestrooi de Shakshuka met de peterselie en serveer! Geef eventueel nog wat platbrood bij de Shakshuka en een lepel dikke yoghurt.

Geniet ervan!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Hoofdgerechten, Lunch, Ontbijt, Recepten Tags: baked eggs, courgette, eieren, paprika, pittig, ras el hanout, rode peper, shakshuka, tajine, tomaat

« Zelfgemaakte kip kerrie salade
Amuse hapjes met zalm en zeewierchips »

Reacties

  1. Rianne zegt

    3 mei 2018 om 11:26

    5 sterren
    Gisteravond voor het eerst Shakshuka gegeten, en lekker dat het was! Dank voor het recept!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      3 mei 2018 om 11:53

      Heee Rianne! Wat super leuk dat je mijn shakshuka hebt geprobeerd. Lekker is het hè? En zo heerlijk simpel.

      Beantwoorden
  2. Paula zegt

    21 september 2017 om 18:02

    5 sterren
    Vanavond weer shakshuka gegeten. Heerlijk.

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      25 september 2017 om 18:07

      Leuk!!!

      Beantwoorden
  3. Celine Smeets zegt

    13 december 2015 om 11:50

    Was heerlijk Annie!!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      13 december 2015 om 21:22

      Wat leuk om te horen! :)

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Mangosalade met komkommer en paprika
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Gedroogde tomaatjes uit de oven

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok