Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
You are here: Home / Curry / Saag paneer – Indiase spinaziecurry met kaas

Saag paneer – Indiase spinaziecurry met kaas

17 februari 2021 By Andrea (Anniepannie.nl) Leave a Comment


Ken je saag paneer al? Vast wel! Het is een populair gerecht uit de Indiase keuken. Deze vegetarische spinaziecurry met knapperige blokjes paneer is voor mij ultiem comfort food. Paneer is trouwens een Indiase kaas, die nog het meest lijkt op hüttenkase. Maar dan in vastere vorm. Als je paneer na het marineren bakt in een koekenpan, wordt het heerlijk knapperig aan de buitenkant. Saag paneer krijgt z’n karakteristieke smaak door de specerijen komijn, kurkuma en chili. En laten we uiteraard de knoflook niet vergeten! Een geliefd ingrediënt in de Indiase keuken.

Saag paneer van The Curry Guy

Ik zit goed in de kookboeken de laatste tijd. En soms (vaak) zijn ze zo tof dat ik er wel een recept uit móet delen. Dat mag gelukkig bijna altijd van de uitgever. Toen ik door het nieuwe Indiase kookboek van Dan Toombs “The Curry Guy – Compleet” bladerde, zag ik het ene na het andere goddelijke recept. En prachtige foodfotografie ook, van Kris Kirkham.

Eigenlijk vind ik alle recepten uit Dan’s boek haalbaar een lekker, maar de aubergine balti en de saag paneer sprongen er voor mij op dat gebied uit. “Vaak zijn de beste recepten ook de eenvoudigste. Je hoeft niet de hele dag in de keuken te zwoegen om een lekkere maaltijd te bereiden”, aldus Dan Toombs. Wat een geluk dat ik beide gerechten met jullie mag delen!

Voortreffelijke maaltijd

Het recept van deze saag paneer baseerde Dan op de spinaziecurry die hij in 2015 at bij Thali op Old Brompton Road in Londen. “Ik was daar om een recensie te schrijven over het restaurant en ze serveerden een maaltijd die echt voortreffelijk was. Een van de bijgerechten van die avond was deze saag paneer. Ik bestel dat niet zo vaak, maar ik vond het heerlijk! Ik vond het zelfs zo lekker dat ik naar het recept vroeg. Ik heb mijn eigen draai aan hun geweldige recept gegeven.”

Diepvriesspinazie of verse spinazie?

Als je verse spinazie gebruikt voor de saag paneer van Dan, heb je een flinke pan nodig. Dat komt omdat verse spinazie nog heel erg moet slinken. Je begint met een grote berg spinazie in je pan. In The Curry Guy – Compleet tipt hij dat je voor dit recept ook gewoon diepvriesspinazie kunt gebruiken. Dat is een stuk makkelijker.

Saag paneer - Spinaziecurry met kaas | ANNIEPANNIE

Saag paneer – Spinaziecurry met kaas

Saag paneer is makkelijk om te maken en reuze lekker. Echt comfort food! Eet deze Indiase spinaziecurry als bijgerecht of als hoofdgerecht met rijst of brood.
5 van 1 stem
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 250 g paneer in blokjes
  • 5 el koolzaadolie
  • 800 g verse babyspinazie of 450 g diepvriesspinazie, ontdooid
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl chilipoeder optioneel
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • 2 el yoghurt
  • 3 el slagroom optioneel

Voor de marinade:

  • 1/2 tl kurkumapoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl koolzaadolie

Instructies

  • Prik met een vork een paar gaatjes in elk blokje paneer en meng goed met de ingrediënten voor de marinade. Je kunt de paneer nu meteen bakken, maar het is lekkerder als je hem langer laat marineren. Het liefst een nacht.
  • Bak de paneer in ongeveer 3 eetlepels van de koolzaadolie in een koekenpan op middelhoog vuur goudbruin. Zet apart terwijl je de spinazie gaat koken (als je verse spinazie gebruikt).
  • Schenk 280 ml water in een grote pan en breng aan de kook. Voeg de spinazie toe en laat zachtjes koken tot het water is verdampt. Laat de spinazie afkoelen en pureer in een keukenmachine tot een dikke pasta. Zet apart.
  • Verhit de rest van de koolzaadolie in een grote koekenpan op middel- hoog vuur. Voeg het komijnzaad toe en roer ongeveer 30 seconden door de olie. Voeg dan het chilipoeder en het kurkumapoeder toe. Roer de gehakte knoflook erdoor en bak goudbruin. Pas op dat de knoflook niet verbrandt, want dan wordt hij bitter.
  • Voeg de gepureerde spinazie toe aan de pan en roer de yoghurt er eetlepel voor eetlepel door. Roer de gebakken paneer erdoor en verwarm. Breng op smaak met zout en serveer direct. Ik roer er graag nog 3 eetlepels room door om het gerecht af te maken. Dat is optioneel, maar wel erg lekker.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk! Ik eet deze spinaziecurry meestal als hoofdgerecht, met rijst of brood (naan) en soms een tomatensalade on the side. Misschien is dat niet heel traditioneel, maar lekker is het wel!

Doe als ik en bestel je weekboodschappen online. Vét handig.

Mooi boek

Om deze review te schrijven ontving ik van uitgeverij Good Cook een exemplaar van The Curry Guy – Compleet. Het boek heeft een mooie plek in mijn boekenkast gekregen, ik ben er super blij mee! Het is met z’n 350 pagina’s echt een dikke pil. Een soort bijbel met meer dan 200 curry’s, tandoorimaaltijden en bijgerechten uit de Indiase keuken. Als je enthousiast geworden bent: je koopt het boek hier op Bol.com.

Meer Indiase recepten:

Gegrilde groente uit de oven met Indiase kruiden
Gegrilde groente uit de oven op z'n Indiaas! Een heerlijke en makkelijke avondmaaltijd met aardappel, bloemkool, kikkererwten en tomaat. Met een frisse yoghurtdressing.
Bekijk recept
Indiase traybake met aardappel en bloemkool - ANNIEPANNIE-1
Aubergine balti
Deze aubergine balti is heerlijk! Officieel hoor je dit gerecht in een baltipan te bereiden en serveren, maar je kunt ook prima een andere pan gebruiken.
Bekijk recept
Aubergine balti - ANNIEPANNIE
Indiase tikka bowl met kip, garnalen en mango
Deze Indiase tikka bowl met kip en garnalen is heerlijk! En nog makkelijk om te maken ook. Serveer de geroosterde tikka spiesjes met rijst, knapperige broccoli en mango-yoghurt. 
Bekijk recept
Indiase chicken tikka bowl - ANNIEPANNIE

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen om saag paneer te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Filed Under: Bijgerechten, Buffet, Comfort food, Curry, Hoofdgerechten, Kookboeken, Recepten, Vega Tagged With: curry, indiaas, kaas, paneer, spinazie, vega

« Bitterballen met feta, kip en mango

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

anniepannie_nl

Anniepannie.nl | Andrea Tegel
Als er iets lekker is, dan is het deze platbroodpi Als er iets lekker is, dan is het deze platbroodpizza met aardappel! Het lijkt op het eerste gezicht misschien helemaal niet zo interessant, maar geloof me: deze wil je maken. Roseval aardappels hebben al een heerlijke smaak van zichzelf, maar gecombineerd met rozemarijn, knoflook, heel veel kaas en romige crème fraîche worden ze nóg lekkerder! Tel daar een crunchy bodem van Libanees platbrood bij op en echt, je weet niet wat je meemaakt. Aardappelplatbroodpizza for president! Lekker als avondeten, maar zo’n slice aardappelpizza smaakt ook top bij lunch of de borrel. Linkje staat in mijn bio @anniepannie_nl. 🥳😘
Jarig! 🥳🥳🥳 Verjaardag nummer twee die een Jarig! 🥳🥳🥳 Verjaardag nummer twee die een beetje gek verloopt. Vorig jaar koos ik er zelf voor om geen groot feest te geven, later had ik daar natuurlijk VETTE spijt van. 🥸 Maar ach, ik had natuurlijk nooit kunnen voorspellen dat Nederland vlak daarna volledig op slot zou gaan. Toch is deze verjaardag heel bijzonder voor mij. Ik krijg namelijk het allermooiste cadeau ooit! Ze zit vanmiddag bij me op de bank: supermams. 💥🦸🏻‍♀️ 

Ik ben 33 geworden op 03-03. Dat is best iets moois om bij stil te staan. Ben jij ook zo iemand die dan meteen de betekenis van die dubbele getallen gaat googelen? Ik wel. Een soort nummerhoroscoop 🤩👼🏻😄. Ik kan je vertellen: 33 33 vertelt me prachtige dingen. This is going to be a GREAT year! Vol gezondheid, creativiteit en overvloed. Kom maar op! 🙌🏻🤑🥰🤸🏻‍♀️

Wie jarig is trakteert. Geen winactie voor jullie, wél een website vol lekkers en de belofte dat er dit jaar nog een heleboel fantastische recepten bij gaan komen. Veel groente, weinig ingrediënten, zoals je van me gewend bent. Zelf heb ik vandaag niet de millionaires shortbread gebakken van de foto, maar wel brownies met van die dikke korrels zeezout erin verstopt. En ik heb m’n lievelings treat besteld bij Maison Kelder: hazelnoot-crème gebakjes. 🤤🤤🤤 

Lieve allemaal, pluk de dag en vier het leven! 💜
Ook zoete aardappels kun je pletten en crispy make Ook zoete aardappels kun je pletten en crispy maken in de oven! Niét zo knetterknapperig als je dat met gewone aardappels kunt doen (let’s be real), maar desalniettemin lekker en met crunchy randjes. Pof er teentjes knoflook bij, prak ze tot een mushy substantie en roer dit door een paar lepels mayonaise voor een heerlijke knoflookmayonaise. De combinatie met de geplette zoete aardappels is hemels!

Knaloranje gesmashte aardappels met een robuuste look en crispy randjes, ik word er zelf helemaal wild van. Vanbinnen zijn ze zacht en bijna karamelachtig van smaak. Je kunt ze bijna met alles combineren. Zo at ik het al eens in combinatie met Japanse miso-aubergines, maar ook met een frisse salade, gebraden kip of een visje zijn deze zoete ovenaardappels heerlijk. Leef je uit!

De link naar het ‘recept’ vind je in mijn Instagram-bio 👉🏼 @anniepannie_nl, of kijk op www.anniepannie.nl.
Stop right there! Heb jij weleens pulled aubergine Stop right there! Heb jij weleens pulled aubergine gegeten? Nee? Dan staat je nog een magische ontdekking te wachten. Ik maakte pita’s met pulled aubergine, sla, geroosterde paprika en een flinke dot hummus en… HET WAS FANTASTISCH! Ik kruidde de pulled aubergine met baharat en zo kreeg het hele gerecht een heerlijk Midden-Oosters tintje. Yummie! Dit wil je proeven hoor.

Om een heerlijke, vlezige structuur te krijgen moeten je aubergines twee keer in de oven. Eén keer om gaar te poffen en één keer om uit te drogen en stevig te worden. Na de eerste keer in de oven trek je het auberginevlees in repen. Dan kruid je ze en leg je ze terug op de bakplaat. Nog eventjes in de oven en voila, je pulled aubergine is ready! Ik serveerde de aubergine in pitabroodjes met sla, geroosterde paprika en hummus, maar je bent natuurlijk vrij om je eigen toppings te kiezen! Go wild! Veel plezier met mijn recept. Laat je het weten als je het gemaakt hebt? Vind ik super leuk.

Je vindt de link naar het recept in mijn bio @anniepannie_nl, maar je kunt ook ‘pulled aubergine’ intikken op Google. Enjoy! 🙏🏻😋
Mijn mams is ein-de-lijk weer thuis. 💪🏻🦸🏻‍♀️💥 Blij en dankbaar! #vivalavida

Wie heeft er leuke plannen vandaag?
Ken je saag paneer al? Vast wel! Het is een popula Ken je saag paneer al? Vast wel! Het is een populair gerecht uit de Indiase keuken. Deze vegetarische spinaziecurry met knapperige blokjes paneer is voor mij ultiem comfort food.

Paneer is trouwens een Indiase kaas, die nog het meest lijkt op hüttenkase. Maar dan in vastere vorm. Als je paneer na het marineren bakt in een koekenpan, wordt het heerlijk knapperig aan de buitenkant. Nou hoorde ik gisteren van @eefkooktzo dat de Appie geen paneer meer verkoopt (😭). Je zult voor paneer dus even wat beter moeten zoeken (toko’s hebben het altijd wel). Of... maak het zelf. Daarvoor verwijs ik je naar @spicetripwithpaulami, die heeft vast een recept.

Dit saag paneer recept komt uit het nieuwste kookboek van @thecurryguy Dan Toombs. Het staat vol met goddelijke recepten. En prachtige foodfotografie ook, van @kriskirkham.

Het recept en alles over dit boek vind je nu op Anniepannie.nl! Enjoy! 💜

Dit kookboek kreeg ik van @goodcooknl.
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Blondies van kikkererwten met pindakaas en chocolade (vegan)
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan
Chocolademelk van cacaopoeder
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Marokkaanse kip tajine met citroen en olijven

Elke maandag de nieuwste recepten in je mailbox?

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Kokoskoekjes met lemoncurd uit No Waste - ANNIEPANNIE

Kokoskoekjes met lemoncurd

ELKE MAANDAG DE NIEUWSTE RECEPTEN IN JE MAILBOX?

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2021 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.