‘Maar eten we dan vanavond alleen rijst? Uit de oven?’, vroeg Roel zich vorige week vertwijfeld af. ‘Jazeker lieverd, maar wel rijst uit de oven barstensvol smaak!’, riep ik enthousiast. Hij keek een beetje vertwijfeld. Zou dit wel goed komen? Nou lieve mensen, het kwam méér dan goed. Na de eerste hap van deze rijstschotel met champignons en feta riep hij uit: ‘WOW, dit is inderdaad hartstikke lekker!’. Missie geslaagd, hahaha. Nooit meer twijfelen aan je Anniepannie, Roelie. ;-)
Rijstschotel met champignons en feta uit de oven
Sinds ik een ovenrisotto met paddenstoelen maakte voor NU.nl, vroeg ik me af of je ook zoiets met een andere soort rijst zou kunnen doen. Maar dan met een droge, fluffy korrel als eindresultaat. Het antwoord blijkt JA. Ik gebruikte voor deze rijstschotel witte basmatirijst. Een lange, aromatische rijstsoort die oorspronkelijk uit India komt. Naast de rijstkeuze is het in dit recept belangrijk dat je de bouillon er kokendheet bij gooit en je de ovenschaal heel goed afdekt. Zodanig dat er geen stoom meer kan ontsnappen. Alleen op deze manier wordt de rijst goed gaar.
Rijst uit de oven bomvol smaak
Alhoewel basmatirijst an sich erg smaakvol is, gaat deze rijstschotel met champignons van ‘gewoon lekker’ naar ‘helemaal fantastisch!!!’ door het gebruik van allerlei smaakmakers. Naast porcini (eekhoorntjesbrood), champignons, ui en knoflook zit deze ovenschotel met rijst vol kruiden. Ik gebruikte onder andere verse salie en tijm. Heerlijk! Voor een verrassende, lichte pittigheid voegde ik ook wat fijngesneden rode peper toe. En wat zou een Anniepannie recept zijn zonder mijn geliefde feta? De feta voegt een ziltigheid toe die deze ovenrijst helemaal afmaakt.
Crunchy laagje bovenop
Als je houdt van een kleine bite, kun je de rijstschotel met champignons op het einde nog even onafgedekt in de oven zetten. De bovenste laag van de rijst wordt dan een beetje crunchy! Ik vind dat dus echt heerlijk! Op deze manier krijg je verschillende texturen in deze smakelijke ovenrijst. Dit is het recept:
Keukentools
- Grote ovenschaal
- Aluminiumfolie
Ingrediënten
- 12 gram gedroogde porcini
- 300 gram champignons in plakjes
- 2 el roomboter
- 2 kleine uien in dunne ringen
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 200 gram basmatirijst
- 1/2 rode peper fijngehakt
- 125 gram feta verkruimeld
- 10 blaadjes verse salie fijngesneden
- 2 takjes tijm blaadjes
- 1 tl gedroogde oregano
- peper en zout
- 450 ml bouillon
Instructies
- Verwarm de oven voor op 210 graden.
- Doe de gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood) in een klein (!) schaaltje en overgiet met kokend water totdat de paddenstoelen nét onderstaan.
- Verhit wat olie in een koekenpan en bak de champignons op hoog vuur totdat ze goudbruin zijn. Doe dit in delen, want het is heel belangrijk dat de champignons goed veel kleur krijgen. Kleur is smaak. (Als je teveel champignons tegelijk bakt, gaan ze stomen en zullen ze nooit bruin worden). Schep de gebakken champignons in een grote ovenschaal.
- Laat in de koekenpan de roomboter smelten en fruit op laag vuur de ui en de knoflook, gedurende 5 minuten. Schep ook dit in de ovenschaal.
- Knijp de porcini goed uit en snijd in kleine stukjes. Bewaar het weekwater. Doe de stukjes porcini in de ovenschaal, samen met de rijst, de gehakte rode peper, salie, tijmblaadjes, oregano en de verkruimelde feta. Maal er royaal zout en peper over en schep alles goed om.
- Breng de bouillon samen met het weekwater van de porcini aan de kook. Zodra het kookt, giet je de hete bouillon voorzichtig in de ovenschaal. Dek de ovenschaal heel goed af met aluminiumfolie en zet hem in het midden van de oven. Laat de rijst nu in 30 minuten helemaal gaar worden.
- Haal de rijstschotel uit de oven en verwijder het aluminiumfolie. Check of de rijst gaar is. Optioneel: plaats eventueel de rijstschotel nog 5 à 10 minuten (zonder folie) terug in de oven, zodat de rijst bovenop een beetje crunchy wordt. Pas op dat het niet te donker wordt!
Eet smakelijk! Ik serveerde deze rijstsschotel gewoon zo, als hoofdgerecht. We aten er ook een beetje andijviesalade met appel bij. Het bleek een gouden combinatie.
Meer lekkere recepten met rijst:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze rijstschotel met champignons en feta te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Ellen zegt
Hmmm ziet er lekker uit zeg, ga ik maken! Maar wat voor bouillon gebruik je? Kip, rund, groenten?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dat mag je zelf kiezen. In dit recept heb ik zelf groentebouillon gebruikt, om het helemaal vegetarisch te houden.
Jans zegt
Geweldig lekker
Nu wil ik hem opnieuw maken zonder ui
Omdat mijn bezoek dat niet lust.. Is dat erg storend voor de smaak?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ik dat dat het zonder ui ook nog steeds lekker is hoor!
Jannie zegt
Heerlijk
Ik had alleen geen salie maar heb basilicum gebruikt… Ook lekker
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat ontzettend leuk om te horen Jannie! Dankjewel voor je reactie.
Jannie zegt
Hoi andrea
Kan ik de uien weglaten.. Bezoek lust geen ui
Ilona zegt
Dit ziet er weer fantastisch uit Annie!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Jippie, dankjewel!