Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Hoofdgerechten / Rijstschotel met champignons en feta

Rijstschotel met champignons en feta

24 oktober 2020 By Andrea (Anniepannie.nl) 9 Reacties


Rijstschotel met champignons en feta

‘Maar eten we dan vanavond alleen rijst? Uit de oven?’, vroeg Roel zich vorige week vertwijfeld af. ‘Jazeker lieverd, maar wel rijst uit de oven barstensvol smaak!’, riep ik enthousiast. Hij keek een beetje vertwijfeld. Zou dit wel goed komen? Nou lieve mensen, het kwam méér dan goed. Na de eerste hap van deze rijstschotel met champignons en feta riep hij uit: ‘WOW, dit is inderdaad hartstikke lekker!’. Missie geslaagd, hahaha. Nooit meer twijfelen aan je Anniepannie, Roelie. ;-)

Rijstschotel met champignons en feta uit de oven

Sinds ik een ovenrisotto met paddenstoelen maakte voor NU.nl, vroeg ik me af of je ook zoiets met een andere soort rijst zou kunnen doen. Maar dan met een droge, fluffy korrel als eindresultaat. Het antwoord blijkt JA. Ik gebruikte voor deze rijstschotel witte basmatirijst. Een lange, aromatische rijstsoort die oorspronkelijk uit India komt. Naast de rijstkeuze is het in dit recept belangrijk dat je de bouillon er kokendheet bij gooit en je de ovenschaal heel goed afdekt. Zodanig dat er geen stoom meer kan ontsnappen. Alleen op deze manier wordt de rijst goed gaar.

Rijstschotel met champignons en feta

Rijst uit de oven bomvol smaak

Alhoewel basmatirijst an sich erg smaakvol is, gaat deze rijstschotel met champignons van ‘gewoon lekker’ naar ‘helemaal fantastisch!!!’ door het gebruik van allerlei smaakmakers. Naast porcini (eekhoorntjesbrood), champignons, ui en knoflook zit deze ovenschotel met rijst vol kruiden. Ik gebruikte onder andere verse salie en tijm. Heerlijk! Voor een verrassende, lichte pittigheid voegde ik ook wat fijngesneden rode peper toe. En wat zou een Anniepannie recept zijn zonder mijn geliefde feta? De feta voegt een ziltigheid toe die deze ovenrijst helemaal afmaakt.

Rijstschotel met champignons en feta - ANNIEPANNIE

Crunchy laagje bovenop

Als je houdt van een kleine bite, kun je de rijstschotel met champignons op het einde nog even onafgedekt in de oven zetten. De bovenste laag van de rijst wordt dan een beetje crunchy! Ik vind dat dus echt heerlijk! Op deze manier krijg je verschillende texturen in deze smakelijke ovenrijst. Dit is het recept:

Rijstschotel met champignons en feta

Rijstschotel met champignons en feta

Deze rijstschotel met champignons en feta barst van de smaak en is verrassend eenvoudig om te maken. De oven doet bijna al het werk!
5 van 4 stemmen
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Voorbereidingstijd20 minuten minuten
Bereidingstijd30 minuten minuten
Totale tijd50 minuten minuten
Servings: 4 personen

Keukentools

  • Grote ovenschaal
  • Aluminiumfolie

Ingrediënten

  • 12 gram gedroogde porcini
  • 300 gram champignons in plakjes
  • 2 el roomboter
  • 2 kleine uien in dunne ringen
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 200 gram basmatirijst
  • 1/2 rode peper fijngehakt
  • 125 gram feta verkruimeld
  • 10 blaadjes verse salie fijngesneden
  • 2 takjes tijm blaadjes
  • 1 tl gedroogde oregano
  • peper en zout
  • 450 ml bouillon

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210 graden.
  • Doe de gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood) in een klein (!) schaaltje en overgiet met kokend water totdat de paddenstoelen nét onderstaan.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak de champignons op hoog vuur totdat ze goudbruin zijn. Doe dit in delen, want het is heel belangrijk dat de champignons goed veel kleur krijgen. Kleur is smaak. (Als je teveel champignons tegelijk bakt, gaan ze stomen en zullen ze nooit bruin worden). Schep de gebakken champignons in een grote ovenschaal.
  • Laat in de koekenpan de roomboter smelten en fruit op laag vuur de ui en de knoflook, gedurende 5 minuten. Schep ook dit in de ovenschaal.
  • Knijp de porcini goed uit en snijd in kleine stukjes. Bewaar het weekwater. Doe de stukjes porcini in de ovenschaal, samen met de rijst, de gehakte rode peper, salie, tijmblaadjes, oregano en de verkruimelde feta. Maal er royaal zout en peper over en schep alles goed om.
  • Breng de bouillon samen met het weekwater van de porcini aan de kook. Zodra het kookt, giet je de hete bouillon voorzichtig in de ovenschaal. Dek de ovenschaal heel goed af met aluminiumfolie en zet hem in het midden van de oven. Laat de rijst nu in 30 minuten helemaal gaar worden.
  • Haal de rijstschotel uit de oven en verwijder het aluminiumfolie. Check of de rijst gaar is. Optioneel: plaats eventueel de rijstschotel nog 5 à 10 minuten (zonder folie) terug in de oven, zodat de rijst bovenop een beetje crunchy wordt. Pas op dat het niet te donker wordt!
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk! Ik serveerde deze rijstsschotel gewoon zo, als hoofdgerecht. We aten er ook een beetje andijviesalade met appel bij. Het bleek een gouden combinatie.

Meer lekkere recepten met rijst:

Indiase tikka bowl met kip, garnalen en mango
Deze Indiase tikka bowl met kip en garnalen is heerlijk! En nog makkelijk om te maken ook. Serveer de geroosterde tikka spiesjes met rijst, knapperige broccoli en mango-yoghurt. 
Bekijk recept
Indiase chicken tikka bowl - ANNIEPANNIE
Geroosterde rode kool uit de oven
Deze geroosterde rode kool uit de oven is heerlijk met rijst, amandelen en een avocadodressing. Dit gerecht bewijst dat vegan eten echt niet saai hoeft te zijn!
Bekijk recept
Geroosterde rode kool met balsamico en tijm

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen om deze rijstschotel met champignons en feta te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Buffet, Comfort food, Hoofdgerechten, Recepten, Vega Tags: champignons, feta, kastanjechampignons, paddenstoelen, rijst, rode peper, salie, tijm, vega, vegetarisch

« Garnalencocktail met appel en koolrabi
Schelvis in spek met romige spinaziepuree en oventomaten »

Reacties

  1. Ellen zegt

    15 juli 2021 om 15:43

    Hmmm ziet er lekker uit zeg, ga ik maken! Maar wat voor bouillon gebruik je? Kip, rund, groenten?

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      21 juli 2021 om 17:12

      Dat mag je zelf kiezen. In dit recept heb ik zelf groentebouillon gebruikt, om het helemaal vegetarisch te houden.

      Beantwoorden
  2. Jans zegt

    2 mei 2021 om 12:14

    Geweldig lekker
    Nu wil ik hem opnieuw maken zonder ui
    Omdat mijn bezoek dat niet lust.. Is dat erg storend voor de smaak?

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      2 mei 2021 om 12:44

      Ik dat dat het zonder ui ook nog steeds lekker is hoor!

      Beantwoorden
  3. Jannie zegt

    13 november 2020 om 20:41

    Heerlijk
    Ik had alleen geen salie maar heb basilicum gebruikt… Ook lekker

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      16 november 2020 om 10:45

      Wat ontzettend leuk om te horen Jannie! Dankjewel voor je reactie.

      Beantwoorden
      • Jannie zegt

        2 mei 2021 om 12:43

        Hoi andrea
        Kan ik de uien weglaten.. Bezoek lust geen ui

        Beantwoorden
  4. Ilona zegt

    3 november 2020 om 06:56

    5 sterren
    Dit ziet er weer fantastisch uit Annie!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      6 november 2020 om 15:48

      Jippie, dankjewel!

      Beantwoorden
5 from 4 votes (3 ratings without comment)

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Mangosalade met komkommer en paprika
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Snelle pindasoep met komkommer, bosui en taugé
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2022 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Waardeer dit recept

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok