Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Recepten / Gegrilde inktvissalade uit Jamie kookt Italië

Gegrilde inktvissalade uit Jamie kookt Italië

15 oktober 2018 By Andrea (Anniepannie.nl) Reageer


Gegrilde inktvissalade uit Jamie kookt Italie - Anniepannie

Soms ontvang ik kookboeken waar ik zó dolgelukkig mee ben! Jamie kookt Italië is daar een van. Er is bijna geen boek van Jamie Oliver dat ik niet in huis heb, dus deze nieuwe mocht natuurlijk niet ontbreken in mijn collectie. Ik kreeg een exemplaar van Kosmos Uitgevers om uit te testkoken. Tot nu toe heb ik de antipastiplank, de Salina kip en deze gegrilde inktvissalade geprobeerd. Stuk voor stuk zalige gerechten! Zoals ik gewend ben van Jamie kloppen zijn recepten en zijn de gerechten goed op smaak. Daarnaast zijn de foto’s in het boek weer prachtig. Dat laatste is te danken aan fotograaf David Loftus, een goede vriend van Jamie en een meester in foodfotografie. Deze kleurrijke foto van de inktvissalade is door hem gemaakt.

Inktvis

Helaas is verse inktvis niet zo makkelijk te verkrijgen in Nederland als in Italië. Je moet echt je best doen om mooie exemplaren te scoren (die niet uit de diepvries komen). Daarom heb ik voor dit recept voorgekookte octopusarmen gebruikt die je bij de (grotere) Albert Heijn kunt vinden. Let op: deze inktvis is dus al gaar. Als je deze gebruikt, hoef je ze echt maar héél kort te grillen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de inktvisarmen koud te verwerken. Ik vind ze zelf kort gegrild het lekkerst. Het heet niet voor niets ‘gegrilde inktvissalade’, haha!

Bijzondere salsa

De ster van deze gegrilde inktvissalade is de salsa, als je het mij vraagt. Een heerlijke ‘saus’ van kappertjes, ansjovis, pistachenootjes, rode peper, citroen en frisse munt. Wauw! Jamie kreeg zijn inspiratie van Nonna Franchina: “Geïnspireerd door de liefde die Nonna Franchina in haar inktvisvulling steekt, bedacht ik dit recept, waarbij we eigenlijk hetzelfde principe hanteren, maar dan andersom. Begin met het maken van een waanzinnige salsa en leg daarin de hete, gegrilde inktvissen. Het resultaat? Een perfecte mix van smaak en textuur. De salsa is ook erg lekker met gegrilde groenten, lamsvlees of andere zeevruchten, door de pasta of op een crostini.” Nou Jamie, dat geloof ik maar al te graag.

Nieuwsgierig geworden? Je kunt Jamie kookt Italië hier kopen via Bol.com.
Het recept voor de inktvissalade vind je onder de foto.

Deze gegrilde inktvissalade komt uit het boek 'Jamie kookt Italië' van Jamie Oliver. Een bijzonder lekkere salsa van pistachenootjes, munt, kappertjes en rode peper is de ster van dit gerecht!

Gegrilde inktvissalade

Deze gegrilde inktvissalade komt uit het boek 'Jamie kookt Italië' van Jamie Oliver. Een bijzonder lekkere salsa van pistachenootjes, munt, kappertjes en rode peper is de ster van dit gerecht!
No ratings yet
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Bereidingstijd30 minuten minuten
Totale tijd30 minuten minuten

Ingrediënten

  • 2 el kappertjes
  • 2 citroenen
  • extra vergine olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 verse rode chilipeper
  • 4 ansjovisfilets in olie
  • 30 g gepelde ongezouten pistachenoten
  • ½ bos verse munt 15 g
  • 4 grote inktvissen schoongemaakt
  • 500 g grote rijpe tomaten

Instructies

  • Week de kappertjes in een kom water. Pers de citroenen uit boven een grote platte schaal en doe er 4 eetlepels olie bij. Pel de knoflook en hak hem met de rode peper, ansjovis, pistachenoten, uitgelekte kappertjes en muntblaadjes door elkaar. Schraap de salsa in de schaal en roer alles goed door elkaar.
  • Leg de tentakels even opzij en snijd de inktvislijven aan een kant in de lengte in zodat je ze als een boek kunt openklappen. Kerf de binnenkant met tussenruimtes van 0,5 cm heel licht kruislings in. Bereid de inktvis volgens de methode van Franchina, maar leg wel eerst de tentakels in de gloeiendhete grillpan of op de barbecue, en daarna pas de lijven van groot naar klein. Bak de stukjes 1 minuut aan elke kant – zonder olie of peper en zout –, tot ze licht geschroeid zijn en opkrullen. Leg de inktvislijven met de ingekerfde kant in de pan en houd ze voortdurend in beweging zodat ze gelijkmatig garen. Leg de stukjes die gaar zijn meteen in de salsa en meng ze erdoor.
  • Snijd de tomaten in plakjes en leg ze op een schaal. Snijd de inktvislijven in dunne reepjes, trek de tentakels uit elkaar en leg ze op de tomaat. Schep de overgebleven salsa erover en serveer de inktvis warm of op kamertemperatuur. Neem de deksel van de pan en schep het kookvocht 1 minuut over de vis. Controleer of de vis gaar is door net achter de kop te voelen of het vlees makkelijk loskomt van de graat. Schep de vissen op een bord, schep de groenten erover, gevolgd door wat van het kookvocht, en sprenkel er een scheutje extra vergine olijfolie over. Maak de vissen af met de geplukte kruiden en het citroensap. Heerlijk met een stuk brood om de saus mee op te deppen of met nieuwe aardappeltjes, couscous of rijst.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk!

Calorieën Vet Verz. Vet Eiwit Koolhyd. Suiker Zout vezels
266 kcal 18,4 g 2,8 g 19 g 6,5 g 4,7 g 0,9 g 1,8 g

Jamie kookt Italie - sticker

Jamie kookt Italië is o.a. verkrijgbaar via Bol.com.
ISBN: 9789021569598 | Prijs: €29,99 | Uitgeverij: Kosmos Uitgevers.

Fotocredits:
Fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2018
Fotografie cover © David Loftus, 2018


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Recepten, Salades, Voorgerechten Tags: ansjovis, citroen, inktvis, Jamie kookt Italië, jamie oliver, kappertjes, kookboek, munt, octopus, pistache, review, rode peper, salade, tomaat, vis

« Bietendip met yoghurt en dragon
Salina kip uit Jamie kookt Italië »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Mangosalade met komkommer en paprika
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Gedroogde tomaatjes uit de oven

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Waardeer dit recept

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required
Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok