In de Haagse Prinsestraat, vlakbij de paleistuinen, vind je Restaurant Bøg. Het heeft een Deense eigenaar, maar de gerechten zijn in de New Nordic Cuisine stijl. Een verzamelnaam voor de culinaire gebruiken van Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland. De stijl ontstond als beweging tegen eentonig en ‘perfect’ fabrieksvoedsel en volgers van de New Nordic Cuisine stijl pleiten dan ook voor gezond, lokaal en smaakvol eten. Smaakvol was het zeker bij Restaurant Bøg!
Het bedrijf waarvoor ik werk bestond 2 jaar. Om dat te vieren gingen we met het hele team (lees: 4 vrouwen) eten bij Bøg. Wat een mazzel! We werden hartelijk onthaald door de eigenaar en konden meteen plaatsnemen aan een ronde tafel bij het raam. Het interieur bij Bøg is net even anders, lekker Scandinavisch. Strak, minimalistisch en veel hout. Ik vind het leuk!
Dan het menu. Ook zo lekker strak en overzichtelijk. We konden kiezen tussen een vijfgangenmenu met vlees en vis of een vegetarisch vijfgangenmenu. Eensgezind als we waren, koos iedereen voor het menu met vlees en vis. Beide menu’s starten met ‘snacks’. Tegelijk met ons eerste (heerlijke) wijntje kwamen er dennenappels op tafel waaruit flinterdunne crackers staken. Deze crackers kon je dippen in gerookte roomkaas. Erg lekker.
De volgende ‘snack’ was een soort kroepoekje van hennepzaad met gekonfijte groene tomaat, ansjovis en een stukje knapperige zalmhuid. Het werd geserveerd op grote keien. Spectaculair!
Daarna kregen we een in de eigen schelp gestoomde oester met een selderij dressing, citroengel en zuurdesem crackertjes. Wát lekker! Zelfs mijn collega die niet zo’n oesterfan is zat te smullen.
Dan de zalm. Zo zacht heb ik ‘m nog nooit gegeten. Gekonfijt in gerookte olijfolie en begeleid door flinterdunne plakjes radijs, viseitjes van de Lumpvis (?) en een zijdezachte mierikswortelcrème. Had ik al gezegd dat alles er ook nog eens heel mooi uitzag?
Na de zalm kregen we heilbot op ons bord, met een crème van zoete ui, een paar gestoomde mosselen en een schuim van aardappel en prei. Echt smullen.
Toen volgde het hoofgerecht en tevens het enige vleesgerecht van de avond: Kemperhoen met een krokant gebakken huidje en een gebrande langoustine op een smaakvolle kruidenpuree. Daarbij kregen we een salade met Kemperhoen en verschillende bereidingen van sla. Onder andere een crème van sla (ik wist niet dat dat zo lekker kon zijn!) en een gegrild slahartje (yum). Over de salade heen was een groen kruidenpoeder gestrooid, gemaakt van kervel en peterselie.
Tot slot het dessert. Een crème, sorbet en poeder van bospeen met karnemelkijs, tijm, citroen en roggebiscuitjes. Daar ging mijn hartige hart sneller van kloppen!
Aanrader?
Absoluut. Het eten is bijzonder en lekker, de opmaak is perfect en alles wordt prachtig gepresenteerd op servies om jaloers van te worden. Voor wie niet drinkt staan er leuke non-alcoholische alternatieven op de kaart. En ook voor vegetariërs is er een volwaardig 5-gangenmenu te bestellen. Dat menu ga ik de volgende keer zeker proberen! Eerst weer even sparen, want goedkoop is Bøg natuurlijk niet. Voor een menu betaal je 48 euro, daar komen de wijnen nog bij. Uiteraard is deze prijs helemaal in verhouding met de kwaliteit en uitstekende service. Leuk: af en toe kwamen de (opvallend jonge) chefs uit de keuken om zelf vol trots hun gerechten te presenteren.
Conclusie: restaurant Bøg is een aanwinst voor Den Haag. Zeker een keer naartoe gaan!
Restaurant Bøg
Prinsestraat 130
2513 CH Den Haag
070 406 9044
Restaurant Bøg heeft (nog) geen website, maar je kunt Bøg wel volgen op Facebook.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie