Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Recepten / Buddha bowl met mango en zwarte rijst

Buddha bowl met mango en zwarte rijst

31 mei 2017 By Andrea (Anniepannie.nl) Reageer


Buddha bowl met mango en zwarte rijst - Anniepannie.nlJawel, de eerste buddha bowl op Anniepannie. Het moest er een keer van komen. Ook al maak ik dit soort bowls regelmatig, ik had er gewoon nog nooit aan gedacht om er eentje te delen. Suf hè. Een buddha bowl is een soort hipster maaltijdsalade. Over het algemeen zijn buddha bowls heel gezond en dus goed voor de lijn. Buddha was een dikkerdje, dus dat is dan wel weer een hilarisch contrast. Deze buddha bowl met mango en zwarte rijst is echt mega gezond, dus dik ga je er niet van worden. I promise!

Boeddhistische monniken eten vaak vegetarisch en soms zelfs helemaal vegan. Over het algemeen dus behoorlijk verantwoord. Je ziet ook meer vega en vegan buddha bowls dan bowls met dierlijke ingrediënten. Hoewel ik ook zat varianten voorbij heb zien komen met kaas en vlees. De gewone mens en de hipsters zijn er mee aan de haal gegaan. ;)

Het mooie is dus dat alles mag. De buddha bowl is typisch een soort gerecht waar je helemaal mee los kunt gaan. Kijk gewoon wat je in je keuken hebt liggen en bedenk de meest creatieve combinaties. De basis stel je samen door uit elk van deze groepen één of meerdere ingrediënten te kiezen:

  1. Groene groente. Rauw. (zoals sla, spinazie, boerenkool, etc.)
  2. Vrolijk gekleurde groente. Rauw, gestoomd, geblancheerd of geroosterd. (zoals rode kool, zoete aardappel, broccoli, bietjes, wortel, komkommer, mais etc.)
  3. Granen en/of peulvruchten. (zoals rijst, quinoa, bulgur, kidneybonen, witte bonen etc.)
  4. Noten, pitten of zaden. (zoals pecannoten, hazelnoten, cashewnoten, sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten etc.)
  5. Dressing. (zoals citroen- of limoensap, sojasaus, tahini etc.)

Eventueel kun je je bowl dus nog aanvullen met vlees, vis of iets van ei. Of je gebruikt tofu of tempeh. Paddenstoelen zijn ook heel lekker! Mijn tip: gebruik ook verse kruiden, zoals munt of koriander. Of fruit. Maakt het nog lekkerder!

Maar, weer even terug naar de Anniepannie buddha bowl met mango en zwarte rijst. Als basis koos ik Thaise zwarte rijst. Echt méga lekker (veel lekkerder dan gewone zilvervliesrijst) en nog gezond ook. Ik heb het bij de Albert Heijn XL gekocht, van het merk Blue Elephant. Maar, je schijnt ook zwarte rijst te kunnen kopen bij de bio winkel of bij de toko. De rijst maakte ik aan met limoensap en ik mengde er reepjes bosui, koriander en cashewnootjes door. Als toppings mango, avocado, komkommer en edame boontjes. Een topcombinatie, al zeg ik het zelf! Het recept:

Ingrediënten voor 2 personen:
125 gram zwarte rijst (goed gesorteerde supermarkt, toko of EKOplaza)
175 gram gare edame boontjes (heet ook wel sojaboontjes, verkopen ze gewoon bij de AH)
1/2 zakje sla (ik gebruikte jonge bladsla melange)1/3 komkommer
2 bosuitjes
1 avocado
1/2 mango
1/3 komkommer
1/2 bakje koriander, fijngehakt (klein bosje)
Handje cashewnootjes
Sap van 1 limoen (als er weinig uitkomt, pers dan nog een extra limoen)

Optioneel: beetje zwart sesamzaad om te garneren

Buddha bowl met mango en zwarte rijst

Kook de dag van tevoren de zwarte rijst gaar volgens de instructies op de verpakking. Koel de rijst daarna snel terug en bewaar in de koelkast tot gebruik.

Snijd de bosuitjes in schuine plakjes en hou wat van het groen apart. Doe de rest in een grote kom, samen met de zwarte rijst, het limoensap, de fijngehakte koriander, de cashewnootjes en de helft van de edame boontjes. Meng dit door elkaar.

Pak twee grote kommen (eh, bowls). Verdeel de sla over de kommen en daarna de rijst.

Maak dan de toppings: snijd de komkommer in de lengte doormidden en vervolgens in schuine plakjes. Snijd de mango in mooie dunne plakken. Halveer de avocado, verwijder de pit en snijd met een mesje dunne plakjes tot aan de schil. Lepel vervolgens in een keer de plakjes uit de avocadohelften.

Garneer je buddha bowl met de plakjes komkommer, mango en avocado en de achtergehouden bosuitjes en edame boontjes. Strooi er nog een beetje sesamzaad over om het helemaal af te maken.

Tadaaa, jij en je eetdate kunnen gaan genieten van een heerlijke buddha bowl met mango en zwarte rijst. Geniet!

Buddha bowl met mango en zwarte rijst - Anniepannie.nlNog meer recepten met mango? Probeer deze zomerse salade met mango en paprika of geniet van deze makkelijke mango kokos ijsjes. Liever meer met edame? Deze kroepoek met Japanse topping is ook echt een aanrader.

Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Bloglovin’.


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Hoofdgerechten, Lunch, Mango recepten, Recepten, Salades, Vega, Vegan Tags: avocado, bosui, buddha bowl, cashewnoten, edame, komkommer, limoen, maaltijdsalade, mango, rijst, sesamzaad, sla, sojaboontjes, vega, vegan, zwarte rijst

« Choco dadels met pindakaas en kokos
Café restaurant Pan: Heerlijk buurten in Den Haag! »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Mangosalade met komkommer en paprika
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Gedroogde tomaatjes uit de oven

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok