Heb je ooit weleens keema pau gegeten? Ik wel! En ik kan je vertellen, het is heerlijk. Dit gerecht van gekruid lamsgehakt met doperwten is simpel om te maken en heel lekker. Gevalletje smaakexplosie! Dat komt natuurlijk door alle kruiden die dit gerecht rijk is. Kenmerkend voor de Indiase keuken! Het recept voor keema pau dat ik vandaag met jullie deel, komt uit het nieuwe boek ‘Dishoom’, van de eigenaars van de gelijknamige restaurants in Londen: Shamil Thakrar en Kavi Thakrar.
Mijn eerste kennismaking met Dishoom
Lang geleden, toen ik voor het eerst in Londen was, ging ik naar Dishoom. Het idee dat ik ergens lang in de rij moest staan om een tafel te krijgen vond ik toen nog heel gek. Maar boy o boy, wat was het het waard! Wat me het meest is bijgebleven is een gerecht met gekruid gehakt (ik denk dat dat dus deze was!), de geweldige cocktails (we dronken er al eentje in de wachtrij), en – wait for it – de beroemde naan met bacon. Voor dat laatste gerecht zul je echt het boek moeten kopen. Alleen al daarvoor wil je het boek in je kast hebben, haha. Een recept wat ik vandaag wél met jullie mag delen is de keema pau. True comfort food!
Lamsgehakt met doperwten
De UK-bestseller ‘Dishoom’ is deels kookboek, deels foodie-reisboek naar het oude Bombay, waar de Europese, Iraanse en Midden-Oosterse invloeden zorgen voor geweldige, spannende smaakcombinaties op het bord. Voor Shamil en Kavi Thakrar is dit lamsgehakt met doperwten synoniem met veel plekken in Bombay: Olympia Coffee House en Café Paris aan Colaba Causeway, en Radio Restaurant achter Crawford Market. Een goede keema brengt ze meteen terug naar die plekken.
Don’t skip the koriander!
Keema (het lamsgehakt) wordt goed gekruid, verrijkt met doperwten en geserveerd met pau (verse zachte broodjes). Het gerecht staat of valt met lamsgehakt met een behoorlijk vetgehalte (20 procent is ideaal). Het lijkt of je erg veel gemalen koriander moet gebruiken, maar weersta de verleiding om minder toe te voegen. Aldus de mannen van Dishoom. De aromatische, enigszins citrusachtige tonen zorgen voor frisheid en diepte, zonder overheersend te zijn. Dit recept is dus niet voor korianderhaters!
Ingrediënten
- 15 g verse gemberwortel
- 25 g knoflook 6-7 teentjes
- 20 g lente-uitjes ongeveer 2, bijgesneden
- 20 g blaadjes koriander grof gehakt
- 10 g blaadjes munt grof gehakt
- 2 hele groene chilipepers plus
- 10 g extra grof gehakt
- 3 el zonnebloemolie
- 1 ui fijn gesnipperd
- 3 tl gemalen koriander
- 100 g volle Griekse yoghurt
- 450 g lamsgehakt
- 1¼ tl fijn zeezout
- 2 laurierblaadjes
- ⅓ tl bloem
- 50 g bevroren doperwten
Voor erbij
- 3-4 zachte witte bolletjes opengesneden
- gezouten boter voor het besmeren
- beetje gehakte rode ui
- paar blaadjes koriander
- 3-4 partjes limoen
Instructies
- Rasp de gemberwortel en knoflook met een microplane of het fijnste deel van je rasp in een kom; zet apart.
- Pureer de lente-uitjes, koriander, munt en 10 g gehakte groene chilipeper in een blender of minikeukenmachine tot je een pasta hebt.
- Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak hem zachtjes 5 minuten, zonder hem bruin te laten worden; roer regelmatig. Voeg de geraspte gember en knoflook toe en bak ze 2 minuten; roer bijna voortdurend. Voeg de gemalen koriander toe en bak het mengsel 2-3 minuten.
- Zet het vuur hoger, roer de yoghurt door het mengsel en bak het 3 minuten; als het goed is, scheidt de yoghurt zich nu af. Zet het vuur weer middelhoog en meng het lamsgehakt, zout en de laurierblaadjes door het mengsel. Bak het tot het vocht van het gehakt vrij begint te komen; roer regelmatig. Strooi de bloem erover en roer goed; hierdoor blijft het vocht beter in het gehakt.
- Voeg de groene pasta toe, zet het vuur laag en laat het mengsel 20 minuten zachtjes sudderen.
- Voeg de doperwten en hele groene chilipepers toe en laat het geheel nog 15 minuten sudderen op zeer laag vuur; roer af en toe. Leg daarna het deksel op de pan, zet het vuur uit en laat de keema 10 minuten staan.
- Rooster de snijvlakken van de bolletjes lichtjes en besmeer ze met boter.
- Verdeel de keema over drie of vier kommen en garneer met de rode ui en koriander. Serveer de geroosterde bolletjes en partjes limoen erbij.
Eet smakelijk! Nog een kleine noot van de schrijvers van dit recept: “Als je de keema meteen opeet, smaakt hij lekker fris, dankzij de groene pasta van munt, koriander, chilipepers en lente-uitjes. Na een dag in de koelkast heeft hij meer diepte. Probeer beide en kijk wat je lekkerder vindt.”
De smaken van Dishoom thuis op je bord?
Ik heb het boek Dishoom gekregen van uitgeverij Kosmos om er dit artikel over te schrijven. Het boek heeft een ereplaats in mijn boekenkast gekregen, ik ben er super blij mee! Wil jij Dishoom ook kopen? Dat kan bij Bol.com:
Dit is ook een lekker Indiaas recept:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze keema pau te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie