Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Soep / Koude bietensoep uit Litouwen

Koude bietensoep uit Litouwen

29 september 2014 By Andrea (Anniepannie.nl) 4 Reacties


Litouwse koude bietensoep

Deze koude bietensoep leerde ik maken toen ik in Finland studeerde. Ik woonde in een gezellige buitenlandse studentenflat in ‘Kortepohja’, Jyväskylä. Tijdens een international night maakte mijn vriendinnetje Viktorija de beroemde roze koude bietensoep van haar Litouwse mamà. Heel anders, maar super lekker! Het is eigenlijk een soort Baltische versie van gazpacho. Maar dan dus een koud soepje met bietjes in plaats van tomaat! Lekker fris en perfect voor warme dagen.

Koude bietensoep versus Hollandse hagelslag

Bij gebrek aan Hollandse ingrediënten in de Finse KKK-supermarkt (ja, zo heet die keten helaas echt) offerde ik mijn meegesmokkelde pak hagelslag op om een paar dozijn oer-Hollandse broodjes te kunnen serveren  op de international night. Samen met de koude bietensoep van Viktorija vielen die verrassend genoeg ontzettend in de smaak, hahaha! Who doesn’t love chocolate hè… Die liefde blijkt internationaal. Zo ook de liefde voor bietjes. Deze koude soep van bietjes is een regelrechte aanrader en ik wou jullie het recept dan ook zeker niet onthouden. Geniet ervan!

Koude bietensoep uit Litouwen

Koude bietensoep uit Litouwen

Deze koude bietensoep is heerlijk fris en komt uit Litouwen. Het is eigenlijk een soort gazpacho, maar dan van bietjes. Yummie!
4.88 van 8 stemmen
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Voorbereidingstijd10 minuten minuten
Bereidingstijd20 minuten minuten
Totale tijd30 minuten minuten
Servings: 4 personen

Ingrediënten

  • 3 middelgrote gekookte bieten gepeld en in blokjes gesneden
  • 450 g vastkokende aardappels
  • 1 komkommer in kleine blokjes
  • 5 dl kefir te koop bij Turkse winkels en bij Ekoplaza
  • 2 eieren
  • 125 ml zure room
  • 2 el vers citroensap
  • 1 bosje verse dille fijngehakt
  • Eventueel: wodka Finlandia, verkrijgbaar bij Gall&Gall

Ook nodig:

  • keukenmachine of blender
  • plasticfolie

Instructies

  • Doe de bieten en de kefir in een keukenmachine of blender. Pureer net zolang tot alles glad is. Breng de soep vervolgens goed op smaak met zout en peper. Roer er het citroensap en de blokjes komkommer door.
  • Dek de kom van de blender of keukenmachine af met plasticfolie en zet in de koelkast. Minstens 4 uur, maar het liefst een hele nacht.
  • Haal de soep een halfuur voor het opdienen uit de koelkast. Dan de aardappels schoonboenen en in de schil gaarkoken. Laat de aardappels iets afkoelen, schil ze en snijd in niet te kleine blokjes. Schenk een scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de aardappelblokjes goudbruin en krokant. Breng op smaak met een beetje zout.
  • Kook intussen de eieren halfzacht. Pel ze en snijd in kwarten. Serveer de soep in mooie kommen en garneer met een royale lepel zure room en wat fijngehakte dille. Leg in elke kom een kwart ei. Geef de gebakken aardappels er apart in een schaaltje bij.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk!

PS: Voor een Finse touch drink je er een glaasje ijskoude Finlandia wodka bij. Leg hiervoor niet alleen de fles wodka, maar ook de glaasjes minstens een uur van tevoren in de vriezer. Hölkyn kölkyn! (= proost in het Fins, hahaha!)

Meer koude soep recepten:

Koude avocado soep van Sophie Dahl

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen in dit koude bietensoepje? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Lunch, Recepten, Soep, Vega, Voorgerechten Tags: aardappel, bieten, dille, ei, gazpacho, gezond, hoofdgerecht, kefir, komkommer, koud, koude soep, litouwen, soep, voorgerecht

« Risotto met venkel, zalm en zeekraal
Gemarineerde olijven: een partyhit! »

Reacties

  1. Rūta zegt

    14 september 2016 om 12:43

    5 sterren
    Die bietensoep is mijn favoriet! Ik ben net verhuisd naar Nederland uit Litouwen en ik mis het zo veel…
    Maar je me beantwoord waar te kefir kopen! :)

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      27 september 2016 om 09:56

      Ik zag laatst dat Kefir ook bij de Marqt te koop is.

      Beantwoorden
  2. Merel zegt

    15 december 2014 om 12:28

    5 sterren
    Hmmm ziet er heerlijk uit! Mooi kleurtje ook :)

    Beantwoorden
    • Andrea zegt

      14 april 2015 om 13:13

      En… heb je ‘m al een keertje gemaakt?

      Beantwoorden
4.88 from 8 votes (4 ratings without comment)

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Mangosalade met komkommer en paprika
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Mosselen in gele curry saus

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Waardeer dit recept

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?