Ga terug
+ servings
Bitterballen met feta kip en mango - ANNIEPANNIE
Afdrukken

Bitterballen met feta, kip en mango

Dit zijn misschien wel de meest verrassende bitterballen die je ooit hebt geproefd. De vulling van feta, mango en kip is heerlijk!
Gang Hapje, Snack
Keuken Nederlands
Trefwoord bitterballen, feta, gember, gerookte kip, mango
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Porties 25 bitterballen

Equipment

  • Frituurpan

Ingrediënten

  • 3 g gelatine
  • 30 g roomboter
  • 45 g bloem
  • 150 g rijpe mango geschild en in stukjes ( = geschild gewicht)
  • 1/2 kippenbouillonblokje
  • 110 g gaar kippenvlees van gegrilde kippenpoten, fijngehakt *ZIE TIP
  • 40 g feta verkruimeld
  • 5 g koriander fijngehakt
  • 25 g gembersiroop

Voor het rollen en frituren van de bitterballen

  • bord/schaal met een laag bloem
  • bord/schaal met een laag paneermeel
  • bord/schaal met laag losgeklopt eiwit (uit een flesje van de supermarkt)
  • frituurolie

Instructies

  • Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan en week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Pureer met een staafmixer het kippenbouillonblokje met de stukjes mango (het is wel echt belangrijk dat de mango rijp is, gebruik anders ontdooide mangoblokjes uit de vriezer). Verdun het mengsel eventueel iets met een scheutje water. Dit is je mangobouillon.
  • Smelt de boter in een grote steelpan met dikke bodem of anti-aanbaklaag. Voeg in één keer de bloem toe. Roer goed door elkaar met een rubberen spatel om de ingrediënten te mengen. Laat gedurende 3 minuten zachtjes bakken om de bloem te laten garen.
  • Voeg de mangobouillon in één keer toe en meng het geheel al roerende tot een samenhangende massa. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze aan de vulling toe. Laat 1 minuutje afkoelen.
  • Voeg de kip, feta, gembersiroop en koriander toe en meng alles goed met een rubberen spatel. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe. Dit is waarschijnlijk nodig, omdat de ingrediënten op zichzelf niet heel zout of pittig zijn.
  • Giet de salpicon over in een platte ovenschaal en laat afgedekt onder plasticfolie iets afkoelen. Plaats in de koelkast om te laten opstijven, liefst een hele nacht.

Bitterballen portioneren, rollen, paneren en invriezen

  • Nadat je de salpicon (bitterballenvulling) hebt gemaakt en hij goed is afgekoeld en opgesteven, is het tijd om er bitterballen van te draaien. Portioneer de salpicon in porties van 15-18 gram en rol de porties tussen je handen tot balletjes.
  • Haal de balletjes vervolgens door bloem, losgeklopt (maar niet schuimend) eiwit en paneermeel en daarna nog een keer door het eiwit en paneermeel. Dit gaat een stuk makkelijker met eiwit uit een flesje.
  • Bitterballen kunnen prima worden ingevroren en enkele maanden bewaard. Doe dit los van elkaar zodat ze niet aan elkaar vast vriezen.

Bitterballen frituren en serveren

  • Frituur de bevroren bitterballen 3 minuten op 180°C. Laat ze uitlekken en serveer ze in een mandje of schaaltje. Lekker met gewone mayonaise, of mayonaise met een beetje srirachasaus erdoor.
    Bitterballen - ANNIEPANNIE

Notities

Tip: Vervang het kippenvlees van gegrilde kippenpoten door stukjes gerookte kip.