Ga terug
+ servings
Aubergine balti - ANNIEPANNIE
Afdrukken

Aubergine balti

Deze aubergine balti is heerlijk! Officieel hoor je dit gerecht in een baltipan te bereiden en serveren, maar je kunt ook prima een andere pan gebruiken.
Gang Avondeten, Diner, Hoofdgerecht
Keuken Brits, Engels, Indiaas
Trefwoord aubergine, curry, Indiaas
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 2 personen

Equipment

  • baltipan (als je die niet hebt volstaat een koekenpan of wok ook!)

Ingrediënten

  • 1 aubergine van ca. 300 g
  • 2 el koolzaadolie
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 groene chilipeper fijngehakt
  • 2 el knoflook-gemberpasta* *ZIE NOTITIE
  • 2 tomaten in blokjes
  • 1/2 tl kurkumapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • zout
  • 3 el fijngehakte koriander ter garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op de hoogste temperatuur. Wrijf de schil van de aubergine in met ongeveer 1⁄2 theelepel van de koolzaadolie en leg ongeveer 20 minuten op een rooster in de oven, tot de schil blakert en er blaren ontstaan. Leg de aubergine op een snijplank en snijd in de lengte doormidden. Schep al het vruchtvlees eruit. Gooi de schil weg en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Zet apart.
  • Verhit de rest van de koolzaadolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het komijnzaad toe aan de hete olie en bak ongeveer 20 seconden. Voeg de fijngesneden ui toe en bak in ongeveer 5 minuten zacht, glazig en lichtbruin. Roer de chilipeper en de knoflook-gemberpasta erdoor. Bak nog 1 minuut en roer dan de tomatenblokjes erdoor.
  • Voeg al roerend het kurkumapoeder, het komijnpoeder, het koriander- poeder en het chilipoeder toe, gevolgd door de aubergine. Laat de aubergine 3 tot 5 minuten garen tot hij zacht is en het vocht grotendeels is ingekookt. Breng op smaak met zout en garneer met de fijngehakte koriander.

Notities

 
*KNOFLOOK- GEMBERPASTA (voor ca. 15 flinke eetlepels)
Deze pasta wordt in bijna elke curry gebruikt. Het is eenvoudig en veel lekkerder dan het kant-en- klare alternatief uit de winkel.
Ingrediënten:
  • 150 g knoflook, grofgehakt
  • 150 g gemberwortel, geschild en grofgehakt
 
Bereiding:
Pureer de knoflook met de gemberwortel en zoveel water in een keukenmachine of in een vijzel dat er een gladde pasta ontstaat.
 
Extra tip:
Bewaar knoflook-gemberpasta maximaal 3 dagen in een luchtdicht afgesloten bakje in de koelkast. Je kunt de pasta ook in ijsblokjesvormen invriezen. Eenmaal bevroren doe je de blokjes over in diepvrieszakken. Zo heb je altijd knoflook-gemberpasta achter de hand in de vriezer. Laat ze voor gebruik eerst een beetje ontdooien.