Ga terug
+ servings
Patatje paddenstoel - ANNIEPANNIE.NL
Afdrukken

Patatje paddenstoel met truffelmayonaise

Patatje paddenstoel is geschikt voor zowel vegetariërs als vleesliefhebbers. De saus is zó rijk van smaak, je mist het vlees totaal niet in dit vega(n) patatje stoof! Heerlijk met truffelmayonaise.
Gang Avondeten, Diner, Hoofdgerecht
Keuken Belgisch, Nederlands, Veganistisch, Vegetarisch
Trefwoord 10 ingrediënten, aardappel, aardappelen, aardappels, friet, paddenstoelen, patat, saus, stoof, tijm, truffelmayonaise, vega, vegan, veganistisch, vegetarisch
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten

  • 500 g frietaardappelen
  • 200 g gemengde paddenstoelen bijv. shiitakes, oesterzwammen en kastanjechampignons
  • 1 kleine ui in dunne ringen
  • 70 ongezouten roomboter of kies plantaardige roomboter
  • 2,5 el bloem
  • 3 el sojasaus
  • 1 el worcestersaus of kies plantaardige worcestersaus
  • 5 takjes tijm
  • truffelmayonaise of kies plantaardige mayonaise

Instructies

  • Smelt 1/3e van de boter in een grote koekenpan en bak hierin op hoog vuur de paddenstoelen en ui totdat ze goed bruin zijn. Schep alles op een bord.
  • Zet het vuur lager en smelt de rest van de boter in de koekenpan. Doe de bloem erbij en laat dit al roerend even bakken. Voeg nu in scheutjes 400 ml water toe (niet in één keer!) terwijl je goed blijft roeren. Zorg dat de saus blijft pruttelen.
  • Voeg de sojasaus en de worcestersaus toe. Ris de tijmblaadjes van de takjes en roer die ook door de saus. Breng de saus op smaak met peper en voeg het paddenstoelenmengsel toe. Roer de saus goed door en houd warm.
  • Verhit de frituurpan tot 160 °C. Schil de aardappelen en snijd ze in frieten van ongeveer 1 centimeter dik. Spoel ze goed af in een vergiet en dep ze droog ze in een schone theedoek. Bak de frieten 3-4 minuten voor in kleine porties. Laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.
  • Bak de voorgebakken friet op 190 °C af in kleine porties gedurende ongeveer 2 minuten. Laat uitlekken en hussel om met wat zout. Verdeel de friet over twee borden.
  • Schep op ieder bord wat van de paddenstoelensaus en een lepeltje truffelmayonaise. Garneer eventueel met een takje tijm.