Ga terug
+ servings
venkelsalade met sinaasappel en parmezaan THUMB - ANNIEPANNIE
Afdrukken

Venkelsalade met sinaasappel, olijven en Parmezaan

Wat een topper, deze venkelsalade met sinaasappel! Heerlijk zoet en fris, met een topping van zoutige olijven, Parmezaanse kaas en knapperige pijnboompitjes. Aanradertje!
Gang Bijgerecht, Salade, Voorgerecht
Keuken Frans, Italiaans, Mediterraan, Nederlands
Trefwoord citroen, honing, kalamata, olijven, parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola, salade, sinaasappel, venkel
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 12 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten

  • ½ venkel knol + het venkelgroen
  • 1 grote handsinaasappel
  • 10 kalamata olijven koop je gewoon bij AH
  • 2 handen rucola
  • 1 handje pijnboompitten
  • Stukje Parmezaanse kaas

Dressing:

  • 1 el sinaasappelsap van de handsinaasappel
  • 1 el citroensap vers
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl honing
  • versgemalen peper

Handig:

  • een mandoline

Instructies

  • Rooster de pijnboompitjes goudbruin in een koekenpan. Kijk uit, ze verbranden super snel. Laat de pijnboompitjes afkoelen op een bordje.
  • Schaaf hele dunne plakken van de venkel met behulp van een mandoline. Als je die niet hebt kun je ook een scherp mes gebruiken. Snijd flinterdunne plakken van de venkel.
  • Segmenteer de sinaasappel (instructies in het filmpje bovenaan) en bewaar het vrijgekomen sap.
  • Klop een dressing van 1 eetlepel sinaasappelsap, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepeltje honing en wat versgemalen peper.
  • Verdeel de rucola en venkel over twee borden en giet er de dressing over. Hussel de salades met je handen goed door elkaar. Schaaf met een dunschiller dunne plakjes van de Parmezaanse kaas. Verdeel dit over de borden. Ongeveer 8 à 10 Parmezaanschaafsels per bordje. Leg op ieder bord 5 kalamata olijven en strooi de pijnboompitjes erover. Garneer eventueel met wat van het achtergehouden venkelgroen.