Ga terug
+ servings
vegan steak tartare - anniepannie
Afdrukken

Vegan steak tartare

Deze vegan steak tartare móet je proeven! Zo lekker! Zelfs de meest verstokte vleeseter heeft niet door dat er geen vlees in zit.
Gang Voorgerecht
Keuken Frans, Fusion, Nederlands
Trefwoord champignons, mayonaise, paddenstoelen, peterselie, sojasaus, steak tartare, tomaat, umami, vadouvan, vegan
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 4 biologische trostomaten (kies voor bio vanwege de vollere tomatensmaak)
  • 1 sjalotje (súper fijn gesnipperd)
  • ½ el kappertjes
  • 5 kalamata olijven (geen andere!)
  • 1/3 potje gemarineerde paddenstoelen in sojasaus of: zie *TIP
  • 1 tl sojasaus
  • ½ tl sriracha (te vervangen door sambal oelek)
  • 1 el tomatenketchup (ik gebruik Heinz)
  • ½ el Dijonmosterd
  • snuf zwarte peper
  • 1 rijstwafel

Topping:

  • 1 el vegan mayonaise
  • 1 tl vadouvan kruiden
  • ½ tl kurkumapoeder

Peterselieolie:

  • klein bosje platte peterselie
  • ½ teen knoflook
  • 125 ml olijfolie

Ook nodig:

  • fijne zeef
  • kookring
  • staafmixer met hakmolentje (of de kleine kom van een keukenmachine)

Instructies

  • Begin met de peterselieolie. Hak de peterselie grof en doe deze in de mengbeker van je staafmixer. Snijd de knoflook in stukjes en doe dit er ook bij. Giet de olie erbij en blend totdat de peterselie helemaal fijn is en je een groenige olie hebt. Laat dit staan om in te trekken.
  • Start nu met het ontvellen van de tomaten. Breng een pan met water aan de kook. Zet een grote kom met ijswater klaar. Snijd de tomaten aan de kant van het kroontje kruislings in. Laat ze met behulp van een lepel in het water glijden. Haal ze er na 25 seconden voorzichtig weer uit en doe ze over in de kom met ijswater.
  • Pel het velletje van de tomaten, snijd ze in kwarten en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Snijd de tomaten daarna in nette, kleine blokjes. Doe ze in een grote kom.
  • Snijd de paddenstoelen in kleine stukjes en hak de kalamata olijven en de kappertjes fijn. Doe alles samen met de gesnipperde sjalot bij de tomaten in de kom. Voeg de mosterd, ketchup, sriracha, sojasaus en zwarte peper toe en roer alles door. Verkruimel de rijstwafel boven de kom (zo fijn mogelijk) en roer alles nog een keer goed door elkaar.
  • Roer de mayonaise, vadouvankruiden en kurkuma goed door elkaar totdat je een gele, romige mayonaise overhoudt. Haal de peterselieolie door een fijne zeef. Je houdt een prachtige groene olie over.
  • Maak de borden op door telkens een kwart van het steak tartare mengel in de steekring te scheppen. Druk het lichtjes aan met de achterkant van een lepel en trek de steekring voorzichtig omhoog. Maak met twee theelepeltjes kleine quenelles van de vadouvanmayonaise en leg deze op de steak tartares. Steek er een blaadje peterselie in. Druppel met behulp van een theelepel wat van de peterselieolie rondom de vegan steak tartares.

Notities

*TIP: Totdat deze gemarineerde paddenstoelen in de winkel zijn te verkrijgen, kun je ze vervangen door 5 verse shiitake paddenstoelen die je even roerbakt in wat zonnebloemolie, afblust met een klein scheutje sojasaus en in kleine stukjes snijdt. Tried & tested! Shiitakes kun je bij de Albert Heijn kopen.