Ga terug
+ servings
Bloemkool in bladerdeeg - ANNIEPANNIE
Afdrukken

Bloemkool in bladerdeeg met paddenstoelen en truffelmayonaise

Deze bloemkool in bladerdeeg is een spektakelstuk op tafel! Op smaak gebracht met truffelmayonaise en een duxelles van paddenstoelen.
Gang Avondeten, Diner, Hoofdgerecht
Keuken Brits, Engels, Frans, Kerst, Nederlands
Trefwoord bladerdeeg, bloemkool, paddenstoelen, sjalot, tijm, truffelmayonaise
Voorbereidingstijd 50 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 6 personen

Equipment

  • keukenmachine
  • deegroller (of wijnfles)

Ingrediënten

  • 1 middelgrote bloemkool
  • 2 el olijfolie
  • 5 plakjes bladerdeeg
  • 2 el truffelmayonaise
  • 1 eidooier losgeklopt

Paddenstoelen duxelle

  • 1 sjalot gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 250 g kastanjechampignons
  • 8 g gedroogde porcini geweekt in heet water
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1/4 tl paprikapoeder

Blauwe kaassaus

  • 200 ml slagroom
  • 150 g blauwe kaas zoals Roquefort
  • 1 tl gedroogde provençaalse kruiden (fijngehakte verse peterselie is ook lekker)

Instructies

Bloemkool voorbereiden

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd een plakje van de onderkant zodat de bloemkool mooi rechtop blijft staan. Kwast de bloemkool helemaal in met de olijfolie.
  • Plaats de bloemkool op een bakplaat met bakpapier of in een braadslede in het midden van de oven. Rooster de bloemkool in ongeveer 50 minuten goudbruin en beetgaar. Laat de bloemkool daarna helemaal afkoelen.

Paddenstoelen duxelle maken

  • Maak intussen de paddenstoelen duxelle. Fruit daarvoor de gesnipperde sjalot en de knoflook heel zachtjes in een koekenpan met wat boter of olijfolie.
  • Snijd de kastanjechampignons in vieren en hak de geweekte porcini grof. Doe dit in de keukenmachine en pulseer totdat je een grove tapenade-achtige structuur hebt.
  • Doe het paddenstoelenmengsel bij de sjalot en knoflook in de pan. Voeg de tijm en het paprikapoeder toe en maal er royaal zout en peper over. Bak de duxelle totdat al het vocht helemaal is verdampt en je een soort plakkerige pasta overhoudt. Laat dit afkoelen.

Bloemkool in bladerdeeg

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien, leg ze op elkaar (verwijder de plastic velletjes!) en rol ze uit tot een ronde lap die groot genoeg is om straks de volledige bloemkool mee in te pakken. Het is handig om je werkvlak en de deegroller licht met bloem te bestuiven.
  • Besmeer het bladerdeeg dik met de duxelle, maar laat de randen vrij (die vouw je straks over de onderkant van de bloemkool.
  • Smeer de afgekoelde bloemkool helemaal in met de truffelmayonaise. Dit gaat het handigste met een kwastje.
  • Leg de bloemkool op z'n kop in het midden van het bladerdeeg (met de bolle kant naar beneden). Vouw het bladerdeeg omhoog en plak het voorzichtig dicht. Draai de ingepakte bloemkool om en plaats hem voorzichtig op de met bakpapier beklede bakplaat of braadslede.
  • Kwast de bloemkool helemaal in met de losgeklopte eidooier en strooi er nog wat grof zeezout over. Eventueel kun je met wat overgebleven bladerdeeg een mooi figuurtje maken om de bloemkool mee te versieren.
  • Bak de bloemkool in bladerdeeg in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar in de oven. Serveer de bloemkool in z'n geheel aan tafel.

Blauwe kaassaus

  • Verwarm de slagroom in een klein pannetje. Verbrokkel de blauwe kaas erin en laat helemaal smelten. Doe de kruiden erbij en maal er wat peper over. Roer goed door en zet de blauwe kaassaus in een kannetje op tafel.