Go Back
+ servings
Dessert met kweeperen en hangop - Anniepannie
Afdrukken

Dessert met kweeperen, hangop en speculaaskruim

Dit dessert is zo Hollands als het maar kan. Maar vooral: O zo lekker! Stukjes zoete kweepeer in een stroperige saus, met frisse hangop en crunchy speculaaskruim. Ga je al watertanden?
Gang Dessert, Nagerecht
Keuken Frans, Nederlands
Trefwoord dessert, hangop, kaneel, kweepeer, nagerecht, speculaas, steranijs, toetje, yoghurt
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
8 uren
Totale tijd 1 uur
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 1 liter volle yoghurt
  • 2 kweeperen
  • 500 ml water
  • 180 gram suiker
  • 3 stuks steranijs
  • ½ tl kaneel of een kaneelstokje
  • 1/2 citroen alleen het sap
  • 2 speculaasjes

Ook nodig:

  • fijne zeef
  • schone theedoek

Instructies

  • Maak de theedoek nat en wring hem goed uit. Leg de theedoek in de zeef en hang dit in een diepe kom. Schenk de yoghurt op de theedoek en dek af met vershoudfolie. Zet dit minstens 8 uur in de koelkast. Na 8 uur is al het vocht uit de yoghurt gelekt en heb je hangop!
  • Schil de kweeperen, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine stukjes. Kijk uit voor je vingers, want kweeperen zijn nogal hard en onhandelbaar. #succes
  • Doe de stukjes kweepeer in een pan en voeg het water, suiker, steranijs, kaneel en citroensap toe. Breng aan de kook en laat alles 45 minuten zachtjes pruttelen. De kweepeer moet zacht zijn als je erin prikt met een mes.
  • Giet de kweeperenstukjes af in een vergiet en vang het vocht op. Doe het vocht terug in de pan en laat dit tot ongeveer de helft inkoken. Het wordt dan iets dikker en stroperiger. Doe de stukjes kweepeer weer terug in de siroop. Verwijder de stukjes steranijs.
  • Verdeel de hangop over vier schaaltjes en schep er de kweepeerstukjes met wat siroop overheen. Verkruimel de speculaas en strooi dit er overheen.