Ga terug
+ servings
Hartige soesjes (gougères) op de bakplaat
Afdrukken

Hartige soesjes met kaas ('gougères')

Hartige soesjes met kaas ('gougères') komen uit de Franse keuken. Ze zijn zacht en fluffy van buiten en luchtig van binnen. Over het algemeen wordt er geraspte Gruyère, Comté of Emmentaler gebruikt, maar ik ging dit keer voor pittige, belegen kaas uit Noord-Holland. Heerlijk!
Gang Appetizer, borrel, Brunch, Hapje, Lunch
Keuken Frans
Trefwoord borrelhapjes, kaas, soesjes
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 18 stuks

Equipment

  • 1 hersluitbare zak

Ingrediënten

  • 100 g extra belegen kaas
  • 50 ml halfvolle melk
  • 50 g roomboter
  • 50 g bloem gezeefd
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 2 middelgrote eieren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Rasp de kaas op een fijne rasp.
  • Verwarm in een ruime steelpan de melk en de roomboter met 100 ml water op laag vuur. Als de boter helemaal gesmolten is en het vocht kookt, voeg je in 1 keer de bloem en ½ theelepel zout toe. Roer met een houten lepel of garde tot een stevig deeg dat loskomt van de wand van de steelpan. Laat ongeveer 2 minuten al roerend bakken totdat het deegje mooi glanst. Schep het deeg over in een kom, voeg de mosterd en driekwart van de kaas toe en laat iets afkoelen.
  • Klop de eieren los en klop lepel voor lepel het ei met een garde door het deeg. Klop tot een glad en dik beslag. Schep het beslag in een spuitzak of hersluitbare zak (knip een puntje van de zak) en spuit gelijke hoopjes van ca. 4 cm doorsnee op de met bakpapier beklede bakplaat. Laat wat ruimte tussen de gougères.
  • Bestrooi de gougères met de rest van de kaas en bak ze in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Open de oven tussentijds niet. Zet de oven na 15 minuten uit, open de deur en laat nog 10 minuten met de deur op een kleine kier afkoelen. Serveer de gougères warm.