Ga terug
+ servings
Soep met garnalen en kokosmelk uit Zero Waste - ANNIEPANNIE
Afdrukken

Soep met garnalen, koriander en kokosmelk

Deze romige soep met garnalen en kokosmelk heeft een heerlijk Aziatisch tintje door de gember en sojasaus. Lekker met noedels of rijst!
Gang Avondeten, Diner, Lichte maaltijd, Lunch, Soep
Keuken Aziatisch, Japans, Thais
Trefwoord cayennepeper, citroen, garnalen, gember, knoflook, kokos, kokosmelk, koriander, limoen, maaltijdsoep, noedels, pinda, pinda's, rijst, rijstazijn, soep, sojasaus
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 26 grote garnalen 6-8 per persoon
  • 2 eetlepel rijstazijn
  • 1 biologische citroen
  • 1 bosje koriander
  • 3 tenen knoflook
  • 25 gram verse gember
  • sesam- of neutrale olie om te bakken
  • 400 mililiter kokosmelk
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 60 gram pinda’s
  • 2 snufjes cayennepeper

Instructies

  • Pel de garnalen door eerst de kop te verwijderen en dan de schaal samen met de staart van het lichaam te trekken. Hou de gepelde garnalen en de rest gescheiden. Verhit een scheutje olie in een stoofpan op een hoog vuur en bak de karkassen, koppen en schalen goudbruin. Blus met de rijstazijn, zet onder met water, dek de pan af en breng aan de kook. Zet het vuur lager, haal het deksel van de pan en laat 15 minuten pruttelen.
  • Giet de bouillon door een zeef en laat 30 minuten inkoken, zodat de bouillon halveert in volume en krachtiger van smaak wordt.
  • Rasp de citroenschil en knijp het sap eruit. Spoel de koriander, pluk de blaadjes en hak de steeltjes fijn. Hou de blaadjes en steeltjes gescheiden. Schil en hak de knoflook en gember fijn.
  • Verhit de sesamolie in een braadpan op matig vuur. Fruit de knoflook en gember. Voeg de garnalen toe en bak tot de garnalen mooi roze zijn. Doe er de bouillon, kokosmelk, sojasaus, geraspte citroenschil, citroensap en fijngehakte koriandersteeltjes bij. Laat 5 min. pruttelen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de pinda’s over een bakplaat en rooster ze 7 minuten in de oven. Laat afkoelen en hak fijn.
  • Leg 6 à 8 garnalen per persoon op de borden (of kommen) en verdeel de soep erover. Garneer met de geroosterde pinda’s, cayennepeper en korianderblaadjes.

Notities

Wijntip: Een retsina van Domaine Tetramythos, van 100% Roditis druiven,
biodynamisch en gerijpt in kruiken. Waarschijnlijk de mooiste wijn van dit type die er op de markt te vinden is.