Ga terug
+ servings
Chowder met mosselen - foto: David Loftus©-2
Afdrukken

Chowder met mosselen en spek

Deze chowder met mosselen en spek zit bomvol smaak! Chowder is een Amerikaanse, romige aardappelsoep met zeevruchten. Deze variant met mosselen komt uit Het Zeeuwse Mossel Kookboek van Bart van Olphen.
Gang Lunch, Voorgerecht
Keuken Amerikaans, Canadees
Trefwoord aardappel, aardappelen, aardappels, bacon, bleekselderij, chowder, kervel, laurier, mosselen, pancetta, slagroom, soep, spek, tijm, vis
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo mosselen in de schelp
  • 20 gram boter
  • 80 gram bacon of pancetta in grove stukken
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij onderkanten en draden verwijderd, fijngehakt
  • 250 gram aardappels geschild en in blokjes van ca. 1-2 cm gesneden
  • 800 mililiter visbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm + extra om te garneren
  • 120 mililiter room
  • 4 takjes kervel om te garneren

Instructies

  • Was de mosselen en verwijder kapotte exemplaren.
  • Kook de mosselen zoals beschreven op blz. 24. Schep ze uit de pan en zeef het kookvocht; haal het eventueel door een stuk kaasdoek, zodat eventuele resten zand achterblijven. Zet de mosselbouillon apart. Haal nu het mosselvlees uit de schelpen, maar houd 20 mosselen apart met het vlees in de schelp om later de soep mee te garneren.
  • Smelt in een soeppan de boter op middelhoog vuur. Voeg de bacon, ui en bleekselderij toe en bak ze ongeveer 5 minuten tot de uien glazig zijn en het vet uit de bacon is gebakken. Doe de aardappelblokjes erbij en bak ze 1-2 minuten mee. Voeg nu de mosselbouillon, visbouillon, laurierblaadjes en tijm toe. Breng alles aan de kook en kook de aardappels in 8-10 minuten gaar; test dit met het puntje van je mes. Voeg dan de room toe en roer goed.
  • Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout. Proef eerst goed, want de soep kan door de mosselbouillon en bacon al behoorlijk zout zijn. Laat de soep nog 4-6 minuten op laag vuur pruttelen voor je hem opdient.
  • Verdeel de mosselschelpen over de soepborden of -kommen en schenk de soep erover. Serveer met takjes kervel en eventueel met nog wat takjes tijm.