Deze chowder met mosselen en spek zit bomvol smaak! Chowder is een Amerikaanse, romige aardappelsoep met zeevruchten. Deze variant met mosselen komt uit Het Zeeuwse Mossel Kookboek van Bart van Olphen.
2stengelsbleekselderijonderkanten en draden verwijderd, fijngehakt
250gramaardappelsgeschild en in blokjes van ca. 1-2 cm gesneden
800mililitervisbouillon
2laurierblaadjes
4takjestijm + extra om te garneren
120mililiterroom
4takjeskervelom te garneren
Instructies
Was de mosselen en verwijder kapotte exemplaren.
Kook de mosselen zoals beschreven op blz. 24. Schep ze uit de pan en zeef het kookvocht; haal het eventueel door een stuk kaasdoek, zodat eventuele resten zand achterblijven. Zet de mosselbouillon apart. Haal nu het mosselvlees uit de schelpen, maar houd 20 mosselen apart met het vlees in de schelp om later de soep mee te garneren.
Smelt in een soeppan de boter op middelhoog vuur. Voeg de bacon, ui en bleekselderij toe en bak ze ongeveer 5 minuten tot de uien glazig zijn en het vet uit de bacon is gebakken. Doe de aardappelblokjes erbij en bak ze 1-2 minuten mee. Voeg nu de mosselbouillon, visbouillon, laurierblaadjes en tijm toe. Breng alles aan de kook en kook de aardappels in 8-10 minuten gaar; test dit met het puntje van je mes. Voeg dan de room toe en roer goed.
Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout. Proef eerst goed, want de soep kan door de mosselbouillon en bacon al behoorlijk zout zijn. Laat de soep nog 4-6 minuten op laag vuur pruttelen voor je hem opdient.
Verdeel de mosselschelpen over de soepborden of -kommen en schenk de soep erover. Serveer met takjes kervel en eventueel met nog wat takjes tijm.