Ga terug
+ servings
Quiche met feta harissa en spinazie
Afdrukken

Quiche met feta, harissa en spinazie

Deze quiche met feta, harissa, spinazie en wortellinten is zo smaakvol, dat geloof je bijna niet. Niet alleen de vulling, maar ook de bodem is verrukkelijk.
Gang Avondeten, buffet, Diner, Hoofdgerecht, Lunch, Picknick
Keuken Frans, Fusion, Libanees, Marokkaans, Midden-Oosters
Trefwoord ei, feta, harissa, hartige taart, quiche, spinazie, wortel
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 140 gram bloem
  • 85 gram koude boter in blokjes
  • 2-3 eetlepels ijswater
  • 2 theelepels sesamzaad
  • 2 theelepels nigellazaad of 1 theelepel komijnzaad
  • 1,5 theelepel venkelzaad
  • Snuf zout
  • Snuf suiker
  • 1 ei losgeklopt

Voor de vulling:

  • 3 eieren
  • 200 gram crème fraîche
  • 200 gram spinazie vers
  • 170 gram wortelen
  • 3 bosuien in ringetjes
  • 150 gram feta geen witte kaas
  • 2 eetlepels rozenharissa verkrijgbaar bij Albert Heijn van het merk SOUQ
  • ½ citroen sap en rasp (gebruik een biologische citroen!)
  • zout & peper

Instructies

  • Doe de bloem, het zout en de suiker in een kom. Meng er met je handen de blokjes koude boter en het sesam-, nigella- en venkelzaad door. Niet te lang mengen, er mogen best nog stukjes boter in het deeg zitten. Doe het ijswater erbij (2 eetlepels waren bij mij genoeg), meng even door en vorm een bal van het deeg. Verpak de deegbal in vershoudfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Schil de wortels en schaaf er met een dunschiller dunne linten van. Verhit een scheutje olie in een wok of koekenpan en bak de wortellinten zo’n 4 minuten totdat ze zachter worden en geslonken zijn. Doe dan de spinazie erbij en laat dit al omscheppend in een paar minuten slinken. Haal de pan van het vuur en voeg het citroensap en de citroenrasp toe. Maal wat peper en zout over de groenten en schep alles goed door. Zet opzij voor later.
  • Kluts in een grote kom de eieren en roer de creme fraiche en rozenharissa erdoor. Doe de bosuiringetjes erbij en meng alles goed. Zet opzij voor later.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een lage quichevorm in met boter. Pak het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een ronde lap die net iets groter is dan de quichevorm. Bekleed de vorm en de randen met het deeg. Leg er een stuk bakpapier in en vul de vorm met bakbonen (ik gebruik hiervoor gewone, gedroogde witte bonen). Bak de quichebodem 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal dan de vorm uit de oven en verwijder de bakbonen en het bakpapier. Bestrijk de bodem en de randen met het losgeklopte ei. Plaats de quichebodem terug in de oven en bak nog eens 15 minuten totdat het goudbruin is.
  • Haal de quichebodem uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Verdeel het spinazie-wortelmengsel over de bodem en verbrokkel de feta erover (ik laat de stukken feta behoorlijk groot). Giet dan het eimengsel erover en zorg dat alles goed verdeeld is. Schuif de quiche voorzichtig in de oven en bak hem in zo’n 50 a 60 minuten goudbruin en gaar.