3middelgrote gekookte bietengepeld en in blokjes gesneden
450gvastkokende aardappels
1komkommerin kleine blokjes
5dlkefirte koop bij Turkse winkels en bij Ekoplaza
2eieren
125mlzure room
2elvers citroensap
1bosjeverse dillefijngehakt
Eventueel: wodkaFinlandia, verkrijgbaar bij Gall&Gall
Ook nodig:
keukenmachine of blender
plasticfolie
Instructies
Doe de bieten en de kefir in een keukenmachine of blender. Pureer net zolang tot alles glad is. Breng de soep vervolgens goed op smaak met zout en peper. Roer er het citroensap en de blokjes komkommer door.
Dek de kom van de blender of keukenmachine af met plasticfolie en zet in de koelkast. Minstens 4 uur, maar het liefst een hele nacht.
Haal de soep een halfuur voor het opdienen uit de koelkast. Dan de aardappels schoonboenen en in de schil gaarkoken. Laat de aardappels iets afkoelen, schil ze en snijd in niet te kleine blokjes. Schenk een scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de aardappelblokjes goudbruin en krokant. Breng op smaak met een beetje zout.
Kook intussen de eieren halfzacht. Pel ze en snijd in kwarten. Serveer de soep in mooie kommen en garneer met een royale lepel zure room en wat fijngehakte dille. Leg in elke kom een kwart ei. Geef de gebakken aardappels er apart in een schaaltje bij.