Ga terug
+ servings
Zoete aardappelgratin met kokosmelk - Anniepannie
Afdrukken

Gratin van zoete aardappel met kokosmelk en limoen

Deze gratin van zoete aardappel is een klassieker in een modern, Aziatisch jasje! De gratin is heerlijk romig door de kokosmelk en bevat geen kaas. Wél limoen en rode peper! Heerlijk. 
Gang Bijgerecht
Keuken Aziatisch, Frans, Fusion, Thais
Trefwoord aardappelgratin, gratin, kerst, kokosmelk, limoen, rode peper, zoete aardappel
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram zoete aardappelen geschild
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 el sojasaus
  • ½ rode peper of meer, als je van pittig houdt, in stukjes
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 2 cm gember gehakt
  • 1 sjalotje grof gesnipperd
  • klein bosje koriander fijngehakt (inclusief steeltjes)
  • 3 bosuien in schuine ringetjes (groen en wit gescheiden)

Ook nodig:

  • middelgrote ovenschaal
  • staafmixer met mengbeker OF keukenmachine
  • mandoline

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de kokosmelk, sjalot, gember, knoflook, rode peper, sojasaus, limoensap en koriander in de mengkom van je keukenmachine. Blend totdat je een glad mengsel hebt.
  • Snijd de zoete aardappel in plakjes van 2 millimeter. Dat gaat het makkelijkst met behulp van een mandoline. Doe de zoete aardappelplakjes in een grote kom, samen met de witte bosuiringetjes. Hussel om.
  • Giet het kokosmengsel bij de zoete aardappel en bosui in de kom en schep alles voorzichtig om. Doe het mengsel over in de ovenschaal en rangschik de zoete aardappelplakjes zodat alles gelijkmatig over de schaal is verdeeld. Schuif de ovenschaal in het midden van de oven en bak de zoete aardappelgratin in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar. Check halverwege even of het niet te hard gaat. Mocht de bovenkant te bruin worden en de aardappels zijn nog niet gaar, dek dan de schaal af met aluminiumfolie.
  • Check of de zoete aardappelgratin gaar is door er met de punt van een scherp mes in te prikken. Glijdt het mes makkelijk door de aardappelplakjes? En is de bovenkant lekker crispy? Dan is je gratin van zoete aardappels klaar! Garneer de gratin met de groene bosuiringetjes en eventueel met wat extra plakjes rode peper.