Ga terug
+ servings
Varkenshaas met spek Zuid-Tirol workshop - Anniepannie VIERKANT
Afdrukken

Varkenshaas met spek, rösti en kaassaus

Dit gerecht uit Zuid-Tirol is echt perfect voor de feestdagen! De varkenshaas is omwikkeld met heerlijk spek en wordt geserveerd met een romige kaassaus, gebakken appeltjes en rösti. Zalig!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans, Oostenrijk, Zuid-Tirol
Trefwoord aardappel, appel, bosui, feestdagen, kaas, kerst, rösti, spek, tijm, varkenshaas
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 600 g varkenshaas
  • 100 g Stilfser kaas
  • 100 g Zuid-Tirools spek, in dunne plakken
  • 500 g aardappelen geschild
  • 2 Zuid-Tiroolse appels, aromatisch en niet te zuur: geschild en klokhuis verwijderd
  • 4 bosuitjes
  • klein bosje tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 70 ml slagroom
  • 50 ml melk
  • plantaardige olie
  • ongezouten roomboter
  • zout & peper

Instructies

  • KAASSAUS: Begin met de kaassaus. Doe daarvoor de slagroom, melk en het laurierblaadje in een steelpan en breng het aan de kook. Voeg de kaas toe en pureer de saus met een staafmixer. Pas op: de saus mag niet meer koken!
  • RÖSTI: Rasp de aardappelen op een grove rasp. Doe de aardappelrasp in een vergiet en schep ze om met een beetje zout. Druk nu met je handen zoveel mogelijk vocht uit de aardappelen. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak kleine, dunne koekjes (ter grootte van een eetlepel) van de aardappelrasp. Bak ze aan beide zijden goudbruin. Laat de aardappelrösti uitlekken op keukenpapier.
  • APPELS EN BOSUITJES: Snijd de appels in partjes en bak ze zachtjes in een pan met een beetje roomboter. Breng de appelpartjes op smaak met wat verse tijm. Halveer de bosuitjes in de lengte, fruit ze in een beetje olijfolie en breng ze op smaak met peper en zout.
  • VARKENSHAAS: Bestrooi de varkenshaas met wat peper en een heel klein beetje zout. Wikkel de plakken spek eromheen. Bak de varkenshaas rondom aan in een koekenpan. Laat het vervolgens in de oven zo’n 6-8 minuten garen op 180 graden. Laat het vlees daarna 10 minuutjes rusten onder een stuk aluminiumfolie. Snijd de varkenshaas in dikke plakken en serveer met de rösti, gebakken appels, bosuitjes en kaassaus.

Notities

Tip: bij dit op en top Zuid-Tiroolse gerecht hoort natuurlijk ook een mooie wijn uit Süd-Tirol. De Pinot Nero DOC past perfect bij dit gerecht. Het is een elegante, zijdezachte en kruidige wijn met een aroma van bosbessen. Proost!