Ga terug
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan
Afdrukken

Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan

Deze zelfgemaakte falafel is de bom. Super crunchy van buiten, smeuïg van binnen. Je bakt de falafel gewoon in de koekenpan. Zo klaar dus!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Egyptisch, Israelisch, Libanees, Midden-Oosters, Palestijns
Trefwoord falafel, vegetarisch
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 pot kikkererwten uitlekgewicht 220 gram
  • bosje peterselie à 15 gram, grof gehakt
  • 4 teentjes knoflook uitgeperst
  • 1 kleine rode ui grof gesnipperd
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl zout 1,5 tl als je zeezoutflakes gebruikt
  • 1,5 tl korianderpoeder
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 tl pul biber óf ½ tl cayennepeper
  • ½ tl baksoda
  • 1 el citroensap
  • 2 el bloem
  • zonnebloemolie om te bakken

Ook nodig:

  • keukenpapier
  • keukenmachine

Instructies

  • Giet de kikkererwten af in een vergiet, spoel ze om met water en droog ze goed na met een theedoek of met keukenpapier.
  • Doe de kikkererwten samen met alle andere ingrediënten in de keukenmachine. Gebruik de pulseerstand en blend met korte stoten totdat je een samenhangende massa hebt. Stop dan direct! Het is belangrijk dat het mengsel nog enigszins grof is. Als het mengsel wat nattig lijkt, voeg je nog een eetlepel bloem toe (bij mij is dit eigenlijk nooit nodig).
  • Vorm stevige balletjes van het falafelmengsel ter grootte van een pingpongbal en druk ze iets plat (tot een soort van klein, dik burgertje). Je kunt met dit mengsel zo’n 12 tot 14 falafels vormen.
  • Zet een koekenpan op het vuur en verhit hierin een laag van ongeveer 2 cm zonnebloemolie. Test even of de olie heet genoeg is door er een klein stukje brood in te doen. Als het stukje brood begint te bruisen en langzaam bruin kleurt, is de temperatuur goed.
  • Leg met een metalen tang de helft van de falafels in de hete olie. Bak ze aan één kant bruin en keer ze dan voorzichtig om. Als beide kanten goudbruin en knapperig zijn, haal je de falafels uit de pan en laat je ze uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de overige falafels.

Notities

Lekker met een sausje van 3 el yoghurt, 2 el mayonaise, 1 el citroensap, zout, peper en wat fijngesneden verse munt.