Ga terug
+ servings
Blondies met sinaasappel en lavendel
Afdrukken

Blondies met sinaasappel, lavendel en amandelen

Deze blondies met sinaasappel, lavendel en amandelen wil je maken. Wat een hemelse smaakcombinatie! 
Gang Dessert, Snack
Keuken Frans, Midden-Oosters, Spaans
Trefwoord amandelen, bakken, blondie, blondies, gebak, gebakken aardappels, lavendel, sinaasappel, taart, witte chocola, zoetigheid
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 22 minuten
Afkoelen 30 minuten
Totale tijd 42 minuten
Porties 16 blondies

Ingrediënten

  • 150 gram boter
  • 225 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepl fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepel gedroogde lavendel dit koop je o.a. bij de toko en Dille & Kamille
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 200 gram witte chocolade grof gehakt
  • 75 gram blanke amandelen grof gehakt
  • Poedersuiker om te bestrooien

Ook nodig:

  • keukenmachine of staafmixer met hakmolentje
  • bakpapier
  • vierkante bakvorm van 20 x 20 cm eventueel 23 x 23 cm, maar niet groter!

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de bakvorm in met wat boter en bekleed daarna met bakpapier.
  • Smelt in een klein steelpannetje zachtjes 150 gram boter en zet het opzij om iets af te koelen.
  • Maak nu lavendelsuiker door in een keukenmachine of hakmolentje 2 el fijne kristalsuiker en 2 el gedroogde lavendel fijn te malen. Mocht dit niet voldoende zijn voor je machine om te mixen, maak dan de dubbele hoeveelheid (en bewaar de helft voor een volgende keer). Maal met de pulseerknop totdat de lavendel en suiker heel fijn gemalen zijn. Haal de suiker door een fijne zeef om eventuele grotere stukjes eruit te zeven. Tadaaa, je hebt lavendelsuiker gemaakt!
  • Pak een grote kom en zeef hierin de bloem, het bakpoeder en het zout. Voeg 2 el van de lavendelsuiker toe (bewaar wat je overhebt voor een volgende keer) en roer alles door met een garde.
  • Doe in een andere kom 200 gram kristalsuiker en voeg de gesmolten boter toe. Klop door elkaar met een handmixer of garde. Voeg dan de eieren, de eidooier en het sinaasappelrasp toe en klop alles goed door elkaar tot je een glad en luchtig mengsel hebt.
  • Giet dit bij het bloemmengsel in de grote kom en meng alles door elkaar met een spatel. Voeg nu de gehakte amandelen en witte chocolade toe en nog even goed door. Doe het beslag in de bakvorm en spreid het zo glad mogelijk uit met de spatel.
  • Bak de blondiekoek in het midden van de oven gaar gedurende ongeveer 20 à 22 minuten. Mijn oven had ietsje langer nodig omdat ‘ie niet zo sterk is. Als de koek aan de bovenzijde lichtbruin en gaar is maar nog een tikkeltje zacht en vochtig van binnen is, is het klaar.
  • Laat even afkoelen in de bakvorm en leg de blondiekoek daarna (met behulp van het bakpapier) op een taartrooster om verder af te koelen.
  • Snijd de blondiekoek in stukken (ik haalde er 16 uit). Doe wat poedersuiker in een fijne zeef en bestuif de blondies ermee. Eventueel kun je de blondies garneren met wat lavendelbloemetjes en serveren met een partje sinaasappel.