Ga terug
+ servings
Terrine van rode biet en geitenkaas uit Zero Waste - ANNIEPANNIE
Afdrukken

Terrine van rode biet en geitenkaas

Deze terrine van rode biet en geitenkaas ziet er super feestelijk uit. Leuk als voorgerecht bij een (Kerst)diner!
Gang Lunch, Voorgerecht
Keuken Belgisch, Frans, Nederlands
Trefwoord 7 ingrediënten, biet, bieten, bietjes, geitenkaas, kerst, kwark, sinaasappel
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 6 personen

Ingrediënten

  • 3 rode bieten van gemiddelde grootte
  • 70 mililiter ciderazijn
  • 1 glas water
  • 600 gram dikke kwark
  • 250 gram zachte geitenkaas
  • 1 biologische sinaasappel
  • 100 milliliter olijfolie

Instructies

  • Maak de avond van tevoren de bieten goed schoon en schil ze. Doe de schil van de bieten in een kommetje en laat weken in de ciderazijn, zodat deze aroma en kleur krijgt. Zet een nacht in de koelkast.
  • Verwarm op de dag zelf de oven voor op 140°C.
  • Leg de bieten op een bakplaat, voeg het water toe en bestrijk met olijfolie. Bak de bieten 1 uur in de oven.
  • Roer de kwark en geitenkaas door elkaar in een kom. Schep dit mengsel in een vergiet, zet er een kom onder en laat 1 uur uitlekken in de koelkast. Kruid de uitgelekte kaas met de olijfolie, peper en zout. Rasp de sinaasappelschil en voeg toe. Bewaar het sap van de sinaasappel voor de vinaigrette.
  • Bekleed een lange bakvorm of terrinevorm met bakpapier. Snij de bieten in schijfjes van ongeveer 5 milimeter dik. Schik deze op de bodem van de vorm en bedek met een laag kaas. Herhaal tot de vorm opgevuld is en eindig met een laag bieten.
  • Dek af met bakpapier en leg er een gewicht op (bijvoorbeeld enkele blikjes of flessen). Zet een nacht in de koelkast.
  • Zeef de volgende dag de gearomatiseerde bietenazijn en voeg het sinaasappelsap, een scheutje olijfolie en wat peper en zout toe.
  • Ontvorm de terrine van rode biet door hem omgekeerd uit te draaien op een bord. Verwijder het bakpapier en serveer één sneetje per persoon met de sinaasappelvinaigrette.

Notities

Wijntip: Een natuurlijke wijn, bij voorkeur een oranje wijn. De subtiele oxidatieve toetsen en lichte hint van vluchtige aciditeit gaan wondermooi samen met dit frisse recept.