Ga terug
+ servings
Paddenstoelenstoof met linzen en walnoot - Anniepannie
Afdrukken

Paddenstoelenstoof met linzen, walnoot en zoete aardappelpuree

Super vol van smaak, hartstikke gezond en een plaatje om te zien. Deze paddenstoelenstoof met linzen en walnoot heeft het allemaal!
Gang Avondeten, Hoofdgerecht
Keuken Belgisch, Frans, Nederlands, Vegan, Veganistisch
Trefwoord champignons, paddenstoelen, shiitake, stoof, stoofpot, vegan, veganistisch, walnoten, zoete aardappel
Bereidingstijd 40 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten

  • 2 middelgrote zoete aardappels
  • 200 gram kastanjechampignons schoongemaakt
  • 100 gram shiitake paddenstoelen schoongemaakt
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 100 gram dupuis linzen
  • 300 mililiter groentebouillon
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 laurierblaadje gedroogd
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 30 gram walnoten
  • 3 eetlepels amandelmelk (of water)
  • Optioneel: verse basilicum om te garneren

Instructies

  • Verwijder de steeltjes van de kastanjechampignons en de shiitakes en snijd ze in plakken.
  • Verhit wat olijfolie in een braadpan en fruit de ui héél zachtjes gedurende 5 minuten. Voeg dan de knoflook toe en bak nog een minuutje zachtjes mee. Zet het vuur iets hoger, voeg de paddenstoelen toe en bak alles nog een paar minuten. Blus af met de balsamicoazijn en voeg de tijm toe. Breng op smaak met zout en flink wat peper.
  • Voeg nu de groentebouillon en de linzen toe aan de pan. Doe ook het laurierblaadje erbij. Breng het geheel aan de kook en laat alles zachtjes (met het deksel op de pan) zo'n 30 minuten pruttelen.
  • Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in ongeveer 15 minuten gaar. Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan. Stamp ze tot een puree met een pureestamper. Houd warm.
  • Doe intussen de walnoten in het hakmolentje van je staafmixer of keukenmachine. Voeg de amandelmelk of het water toe en maal alles tot een dikke pasta. Hiermee ga je straks de paddenstoelenstoof ‘binden’.
  • Check na 30 minuten of de linzen mooi gaar zijn en of er nog veel vocht in de pan zit. Voeg, afhankelijk van hoe vochtig de stoof is, meer of minder walnotenpasta toe. De bedoeling is dat je een stevige saus-achtige structuur krijgt, maar dat de boel nog wel enigszins vloeibaar is. Roer alles goed door.
  • Verdeel de zoete aardappelpuree over de borden en serveer met een flinke schep paddenstoelenstoof. Lekker met wat verse basilicum erover.