Ga terug
–+ servings
Koude bietensoep uit Litouwen
Afdrukken

Koude bietensoep uit Litouwen

Deze koude bietensoep is heerlijk fris en komt uit Litouwen. Het is eigenlijk een soort gazpacho, maar dan van bietjes. Yummie!
Gang Soep, Voorgerecht
Keuken Baltische staten, Litouwen
Trefwoord aardappel, bieten, bietjes, dille, ei, gazpacho, karnemelk, kefir, koude soep, litouwen, soep
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 3 middelgrote gekookte bieten gepeld en in blokjes gesneden
  • 450 g vastkokende aardappels
  • 1 komkommer in kleine blokjes
  • 5 dl kefir te koop bij Turkse winkels en bij Ekoplaza
  • 2 eieren
  • 125 ml zure room
  • 2 el vers citroensap
  • 1 bosje verse dille fijngehakt
  • Eventueel: wodka Finlandia, verkrijgbaar bij Gall&Gall

Ook nodig:

  • keukenmachine of blender
  • plasticfolie

Instructies

  • Doe de bieten en de kefir in een keukenmachine of blender. Pureer net zolang tot alles glad is. Breng de soep vervolgens goed op smaak met zout en peper. Roer er het citroensap en de blokjes komkommer door.
  • Dek de kom van de blender of keukenmachine af met plasticfolie en zet in de koelkast. Minstens 4 uur, maar het liefst een hele nacht.
  • Haal de soep een halfuur voor het opdienen uit de koelkast. Dan de aardappels schoonboenen en in de schil gaarkoken. Laat de aardappels iets afkoelen, schil ze en snijd in niet te kleine blokjes. Schenk een scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de aardappelblokjes goudbruin en krokant. Breng op smaak met een beetje zout.
  • Kook intussen de eieren halfzacht. Pel ze en snijd in kwarten. Serveer de soep in mooie kommen en garneer met een royale lepel zure room en wat fijngehakte dille. Leg in elke kom een kwart ei. Geef de gebakken aardappels er apart in een schaaltje bij.