Ga terug
+ servings
focaccia met salie appel en blauwe kaas - ANNIEPANNIE
Afdrukken

Focaccia met salie, appel en blauwe kaas

Deze focaccia met salie, appel en blauwe kaas is zó fantastisch lekker! Met dit recept bak je een heerlijke, fluffy focaccia waar je gasten van zullen smullen.
Gang Bijgerecht, Brood, Lunch, Ontbijt
Keuken Frans, Italiaans
Trefwoord aardappel, blauwe kaas, brood, focaccia, lunch, ontbijt, roquefort, salie
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Wachttijd (in totaal) 55 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 6

Ingrediënten

  • 500 gram 00 bloem bij de AH verkrijgbaar als pizzabloem
  • 15 gram grof zeezout + een flinke snuf om aan het einde over het brood te strooien
  • 15 gram kristalsuiker
  • 1,5 zakje droge gist ongeveer 10 gram
  • 300 ml lauw water
  • 3 el verse salie in hele dunne reepjes
  • 40 ml olijfolie extra vergine
  • ½ rode ui in ringen
  • ½ appel in dunne plakjes
  • 60 gram roquefort of gorgonzola

Instructies

  • Meng de bloem, zout, suiker en gist door elkaar in een grote kom. Voeg daar langzaam het lauwwarme water aan toe.
  • Kneed het deeg met je handen. In het begin zal het deeg nog wat plakkerig zijn, maar al vrij snel moet het wat steviger worden. Wanneer dat gebeurt, bestuif je je (schone) aanrecht met wat bloem en leg je het deeg daar op. Strooi nu 2 eetlepels van de salie over het deeg en kneed het er met je handen doorheen. Blijf het deeg nu nog 8 minuten lang goed doorkneden. Hou vol! Jij kan dit. Zie het als een lekkere workout. Vorm op het einde een bal van het deeg.
  • Besmeer een schone kom met wat olijfolie. Besmeer ook je deegbal met wat olie en leg hem in de kom. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg nu 30 minuten rijzen op kamertemperatuur, op een tochtvrije plek. Ik zette mijn kom op een kussentje naast de verwarming. Je moet je deeg een beetje verwennen, toch?
  • Haal de deegbol na 30 minuten uit de kom en kneed het eventjes door totdat het weer stevig aanvoelt. Leg het deeg op plank met daarop een vel bakpapier en rol het uit tot een lap van 2 cm. De vorm is aan jou. Ik ging voor lekker rustiek, een soort ovale vorm. Je kunt er ook een rechthoek of cirkel van maken. Op de een of andere manier heb ik het idee dat het goed is om niet al teveel met het deeg te klooien.
  • Besmeer de lap deeg royaal met olijfolie. Gewoon een guts olie erop gieten en uitsmeren met je hand. Verdeel de uiringen over het deeg en druk ze er een beetje in. Maak nu met je duim de karakteristieke focaccia holletjes in het deeg. Helemaal naar beneden doordrukken totdat je de plank voelt. Bestrooi de focaccia met wat grof zeezout. Dek de focaccia af met de theedoek en laat het nu nóg 25 minuten rijzen en rusten op een warme plek. 
  • Verwarm de oven voor op 220 graden met de bakplaat erin. 
  • Haal de theedoek van de focaccia. Druk nogmaals je duim in alle kuiltjes en duw de uien nog iets verder in het deeg. Duw nu stukjes roquefort in het deeg en in sommige gaten. Strooi de salie over de focaccia. Sprenkel royaal olijfolie over de focaccia, niet te zuinig!
  • Haal de warme bakplaat uit de oven en til er de focaccia op (met bakpapier en al). Schuif de bakplaat in de oven en bak de focaccia in 15 tot 20 minuten gaar. De mijne was na 20 minuten perfect. 
  • Haal de focaccia uit de oven en besprenkel eventueel met nog wat olijfolie. Je leeft maar 1 keer!